Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten hebben grondoverschot van 10.000 hectare

Gemeenten hebben 10.000 hectare grond in bezit waarvoor geen bestemming gevonden kan worden. De overtollige grond heeft een aanschafwaarde van 1,1 miljard euro.

12 september 2012

Nederlandse gemeenten hebben 10.000 hectare grond in bezit waarvoor geen bestemming gevonden kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van projectmanagement, advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en het Kadaster. De overtollige grond heeft een aanschafwaarde van 1,1 miljard euro. 

Te veel grond gekocht

De afgelopen twintig jaar hebben gemeenten 60.000 hectare grond gekocht, zo blijkt uit de analyse van eigendomsgegevens van het Kadaster. Dit is een gebied groter dan de Noordoostpolder. Daarvan is nu nog 35 procent gemeentelijk bezit en bestemd voor woningbouw en bedrijventerreinen. Maar de woningmarkt zit op slot en er is een overschot aan bedrijventerreinen.

Geen eigen ruimtebehoefte
Uit het onderzoek blijkt dat er ruim 10.000 hectare grond in bezit is van gemeenten waar geen eigen ruimtebehoefte tegenover lijkt te staan. Er zijn grote verschillen tussen de regio’s. Zo’n 40 procent van de toekomstige ruimtevraag doet zich voor in de Randstad, met name in het noordelijk deel, terwijl 80 procent van de gemeentelijke grondvoorraden zich juist buiten de Randstad bevinden. De regio’s met de grootste overschotten zijn Noord-Overijssel, Noord-Friesland en Groningen, waar regionaal meer dan 800 hectare grond is aangekocht dan daar benodigd is.

Tekort in de Randstad
De Randstedelijke regio’s komen nog zo’n 2.400 hectare grond tekort om aan de toekomstige vraag te voldoen. Vooral de provincie Utrecht heeft met een tekort van circa 1.000 ha nog veel ruimte nodig voor toekomstige ontwikkelingen.

Aanzienlijke waarde
De grondvoorraad vertegenwoordigt een aanzienlijke waarde op de gemeentelijke balans. Samenwerking op regionaal niveau zou volgens Royal HaskoningDHV het overschot aan grondbezit van gemeenten kunnen terugbrengen tot zo’n 7.700 hectare. Dat komt neer op een besparing van 33 procent op de grondbalans en vertegenwoordigt zo’n € 360 miljoen euro.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Nieuwenhoven / sr. inspecteur Wabo
Het kan niet uitblijven dat gemeenten er rekening mee moeten houden dat de grondprijzen verlaagd moeten worden. Mogelijk komt dan de woningmarkt ook weer wat op gang. De huidige grondprijzen zijn m.i.z. buitenproportioneel. Al jaren wordt er gewaarschuwd voorzichtig te zijn met de aankoop van gronden, destijds vooral tegen dovemans oren gezegd. Vooral de "groeigemeenten" hebben voor absurde bedragen gronden aangekocht, en zien nu een behoorlijk deel van de gedane investeringen verdampen. Gronden raken ze voor de huidige bedragen niet/slecht kwijt. Zakken met de kavelprijzen, geeft een stimulans aan de woningbouw.....Ik ben wachtende !
a.a. smits
Toont dat niet heel fijntjes aan dat we eens op moeten houden met het volplempen van de randstad? Ik zou de stelling aandurven dat 3/4 van die zogenaamde behoefte voor doeleinden is die met het grootste gemak ook in oost- of noordnederland zou kunnen plaatsvinden. Zeker als ik dan ook nog te horen krijg dat tegen 2050 west-nederland niet langer beschermd kan worden tegen de dan fors gestegen zeespiegel.

Met goede en betrouwbare infrastructuren voor goederentransport en personenvervoer kunnen we het tot die tijd nog uitzingen met de bestaande zaken in het westen en de toekomstige vestigingen in het noorden/oosten. Dan kunnen we vanaf die tijd gefaseerd afscheid nemen van de oude gebieden tussen Den Helder en Breda.
Advertentie