Advertentie
financiën / Nieuws

Eerste aanmaningen voor dertiende penning op de mat

De adellijke familie Taets van Amerongen blijft vasthouden aan de uit de middeleeuwen stammende dertiende penning, de eerste aanmaningen zijn inmiddels verstuurd.

14 augustus 2012

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude is serieus van plan om de uit de middeleeuwen stammende dertiende penning te innen bij tientallen inwoners van het Utrechtse dorp Kamerik. Een aantal Kamerikkers heeft al een aanmaning voor de heffing gekregen.

1 miljoen euro
Dat heeft Joop Verheul, secretaris van LTO Noord afdeling Woerden, dinsdag gezegd. Volgens de land- en tuinbouworganisatie zijn ruim 30 inwoners van Kamerik gezamenlijk voor meer dan 1 miljoen euro aangeslagen en er zijn zeker mensen die zich nog niet hebben gemeld of die de heffing hebben betaald.

Niet betalen

De belangenorganisatie adviseert alle betrokkenen om voorlopig niet te betalen. LTO Noord heeft samen met de Stichting Dertiende Penning deze week een eerste gesprek met een advocaat om tegen de heffing in het geweer te komen. Er volgt zo snel mogelijk een informatieavond voor de aangeslagen inwoners, zegt Verheul.


Adelijke familie

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude vertegenwoordigt de adellijke familie die kasteel Renswoude bewoont. De familie wil de penningen gebruiken om het kasteel uit de 14e eeuw te renoveren. De dertiende penning bestaat alleen in het westelijk deel van Utrecht en geeft de rechthebbende bij elke verkoop van een grondstuk aanspraak op een deel van de waarde van die grond.

Gigantische bedragen

In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen weten kopers dat ze met die heffing te maken krijgen, maar in Kamerik leidde de penning al heel lang een slapend bestaan. ,,Bovendien blijkt het daar nu ineens om gigantische bedragen te gaan'', aldus Verheul.

Arrogantie

De belangenorganisatie is kwaad over ,,de mateloze arrogantie van de beheersstichting. Ze houden zich onbereikbaar, houden elk overleg af maar sturen wel aanslagen die niet op te brengen zijn. Het is niet te geloven anno 2012.'' In 1997 is na talloze procedures vastgelegd dat de dertiende penning na 2015 niet meer geheven mag worden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Lijkt mij zeer onadelijk gedrag. Door zich te verstoppen en zich onbereikbaara te houden ga je je afvragen of het allemaal wel door de beugel kan of dat men het maar probeert onder het motto: niet geschoten is altijd mis, en zoals we weten is/was de jacht een favoriete tijdbesteding van de adel. Als ik vorige week in de krant las dat iemand een aanslag kreeg voor een woning die zij een groot aantal jaren geleden had verkocht, dan vraag ik mij af of die vordering niet is verjaard. In het "gewone" belastingrecht geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Een volgende vraag die bij mij opkomt is aan wie komt het recht toe, is die stichting wel bevoegd om "aanslagen" op te leggen. Kennelijk is er ook sprake van exceptionele verhogingen, waarbij ik mij dan afvraag van welke waarde werd uitgegaan. Gelukkig hebben gedupeerden ook nog de algemene leerstukken als redelijkheid en billijkheid, misbruik van recht en de goede trouw en mogelijk ongerechtvaardigde verrijking. Kortom: de advocatuur vaart er wel bij.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ P. Verhoef: Toevallig een stukje hierover op televisie gezien. Daaruit bleek de keerzijde van dit verhaal. De koopakte maakte melding van de mogelijkheid van het innen van deze penning. Dan lijkt het toch ook een verantwoordelijkheid van de koper zelf.
Hans / ambtenaar
Is LTO de Land- en Tuinbouw Organisatie?

En ik vind het wel een leuke woordspeling: de dubbele betekenis van de 'aangeslagen' inwoners.
Advertentie