Advertentie
financiën / Nieuws

Dekkingsgraad ABP daalt met 15,8 procent

De coronacrisis had en heeft een grote invloed op ABP, schrijft het ambtenarenpensioenfonds: de dekkingsgraad daalde in het afgelopen kwartaal van 97,8 procent naar 82 procent. De twee belangrijkste oorzaken zijn een negatief rendement en een daling van de rente.

21 april 2020
Covid-19-financi-n-shutterstock-1673619763.jpg

De coronacrisis had en heeft een grote invloed op ABP, schrijft het ambtenarenpensioenfonds: de dekkingsgraad daalde in het afgelopen kwartaal van 97,8 procent naar 82 procent. De twee belangrijkste oorzaken zijn een negatief rendement en een daling van de rente.

Beurzen diep in het rood

‘Als gevolg van de wereldwijde Coronacrisis doken de aandelenbeurzen diep in het rood’, schrijft ABP. Het pensioenfonds boekte in het eerste kwartaal een negatief rendement van 9,8 procent: het vermogen daalde van 466 miljard naar 420 miljard euro. De rekenrente daalde met 0,3 procentpunt. Het gevolg is dat de waarde van de pensioenen die ABP nog moet uitkeren, steeg van 476 miljard naar 512 miljard euro. Een vermogen van 420 miljard en 512 miljard aan verplichtingen betekent een dekkingsgraad van 82 procent.

Nog jaren voelbaar

Op de korte termijn verandert er niets, verzekert ABP de deelnemers: de dienstverlening gaat door en de pensioenen worden tijdig uitbetaald. Het is volgens het pensioenfonds nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen voor de pensioenen in 2021 zijn, omdat pas op 31 december bepaald wordt of die verlaagd moeten worden. ‘Hoe dan ook is het waarschijnlijk dat de gevolgen van de coronacrisis nog jaren voelbaar zijn.’

Bron: ABP

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wie in aandelen belegt weet dat deze daling slechts van tijdelijke aard is. Gelukkig belegt het ABP hier o.a. ook in, want vooral hierop is het gemiddelde rendement van ca. 7% van de laatste 20 jaar gebaseerd. De gesignaleerde toekomstige verplichtingen van 520 miljard euro zijn gebaseerd op een irreële rekenrente van ca. 1% in plaats van 3 à 4%. Maar breng dat onze surrogaat econoom Klaas Knot (DNB) maar eens aan zijn verstand. Het huidige systeem voor de berekening van de rekenrente wordt gebruikt als chantagemiddel voor een nieuw pensioenstelsel. Dijsselbloem, Koolmees en het overgrote deel van de politieke partijen weten daar alles van en doen mee in het complot voor dit nieuwe stelsel.

Geen zorgen voor morgen dus. Er zit nog heel veel te veel vermogen in de kas van het ABP (o.a. reeds 11 jaar niet uitbetaalde indexering van het pensioen). Er komt al veel jaar meer vermogen in dan er uitgaat.
Ed
De pensioenfondsen kijken alleen naar hun belegd vermogen. Hoeveel aan verplichtingen is er in deze tijd niet extra vrij gevallen. Dat heeft ook effect op het dekkingspercentage. De meeste slachtoffers zijn pensioengerechtigde. Het rijk bespaart voorlopig tussen de 4 en 5 miljoen euro per maand aan AOW uitkeringen door dit Coronavirus hoe hard het ook klinkt.
Gerard
In aanvulling op @Louis. Naar schatting 10.000 doden. Dat is bij € 1.255 AOW al 12,5 miljoen per maand. Dan nog een keer een 7,5 miljoen bij de pensioenfondsen dus samen zeker zo'n 20 miljoen per maand. Even rustig blijven dus. Rendementen gaan weer omhoog en de uitgaven zullen dus even dalen. Dan ziet het plaatje er misschien iets minder slecht uit. Voor zelfstandigen die hun pensioen in hun eigen cafeetje of restaurantje hebben zitten, ziet het er veel erger uit. Die verliezen hun pensioenpotje binnen een paar maanden.
Bart / zzp bij overheid
Het is bizar dat de Nederlandse staat enerzijds profiteert van de lage rente. in 7 jaren bespaarde het euro 70 miljard aan rente. Terwijl pensioenfondsen anderzijds door diezelfde lage rente tientallen miljarden zagen verdampen.

Bart / zzp bij overheid
Terwijl tientallen miljarden euro's staatssteun worden uitbetaald, is het Rutte III niet gelukt om het afschaffen van de verplichte ABP doorsneepremie te dekken.



Dat is onwerkelijk, omdat de maatregelen van de afgelopen acht jaar er zonder enige reparatiemaatregel toe leiden dat waar vroeger nog maximaal 70 % van het middelloon werd opgebouwd, dit maximaal 50% van het middelloon is geworden, ondanks een fors hogere premieafdracht *) ten opzichte van 2011. (exclusief de misgelopen indexering sinds 2008 ).



Het is de hoogste tijd dat 30 plussers een wettelijke grondslag krijgen opdat zij alsnog volledig gecompenseerd worden voor het verlies (60 miljard euro) vanwege afschaffen van de verplichte doorsneepremie. `Dat is circa 15 procent van hun jaarlijkse pensioen.



De premie steeg van 21,6 % in 2014 naar 24,9 in 2020. een stijging van 3,3 procentpunt (=15%premie verhoging), ondanks een verlaging van het opbouwpercentage met 10 procent, 11 procent langer premiebetalen en gemiddeld 3 jaren korter pensioen genieten dan een paar jaar terug.

Daarnaast voor premiebetaler en ontvanger de individuele tegoeden met terugwerkende kracht indexeren.

Er blijkt opeens veel geld nu behalve banken ook vliegpersoneel gesponsord wordt. Ik ken mensen die zitten op de bank met een jaarsalaris van (e) 250.000 dat volledig doorbetaald wordt dankzij de NOW overheidsmaatregel. Tegelijk zie ik in mijn omgeving dat de inkomstenbelasting voor alleenstaande 8 maal hoger is dan van gezinnen met hetzelfde totaalinkomen (40K).



*)80.000 premieopslag over de hele looptijd.
H. Wiersma / gepens.
@Arnold.

Het voordeel van de Staat van de lage rente is nog veel groter. Sinds 11 jaar zijn de rentelasten van de Staat gedaald van 4,5% naar ca. 1%. Het jaarlijks voordeel daarvan is alleen al ongeveer 14 miljard euro. Tel daarbij op het voordeel van lagere renteaftrek voor hypotheekgevers, bedrijven e.d. Het jaarlijks voordeel komt daarmee ruim boven de 25 miljard euro uit. De staatsschuld is niet voor niets teruggelopen van ca. 75% naar ca. 46% (begrotingsoverschot 2019 ca. 14 miljard euro). Ten tijde van de pensioenonderhandelingen was er derhalve ruim voldoende geld in kas om de invoering van nieuwe pensioenwetgeving financieel te dekken. Maar het Kabinet Rutte geeft gepensioneerden het liefst een sigaar uit eigen doos. Sinds de rooftocht bij de privatisering van het ABP en het gebruik van pensioengelden voor loonpolitiek (te lage pensioenpremies/afdrachten) is er nog niets veranderd. Als gepensioneerden niet oppassen worden de pensioenen straks ook nog gebruikt om het gat van de Corona-crisis te dichten.
Jan
En niemand stel de kwaliteit van de beleggingsadviseurs van het ABP ter discussie. Hoe kan het dat het pensioenfonds voor de bouw wel boven de 100 procent dekkingsgraad zit? Kunnen de ABP-adviseurs daar eens in de leer gaan?
H. Wiersma / gepens.
@Jan. Het zit niet zo zeer in de beleggingsadviseurs (die hebben ook veel geld binnen geloodst) maar voornamelijk in de roof uit het pensioenfonds ABP (omgerekend 70 miljard euro) in de negentiger jaren (Lubbers/Kok). Maar een grote rol speelt natuurlijk ook de fictieve rekenrente voor TOEKOMSTIGE verplichtingen. Het pensioenfonds ABP moet van de DNB (Klaas Knot) rekenen met ca. 1% rendement , terwijl ze de laatste 30 jaar gemiddeld 7,5% rendement heeft behaald.
H. Wiersma / gepens.
En vergeet vooral ook niet de veel te lage inhoudingen en pensioenafdrachten in de crisisjaren, dit om de salarissen van het personeel enigszins op peil te houden. In feite dus bezuinigingen op personeel ten laste van later uit te betalen pensioenen.
Rob de Brouwer / directeur
Het is natuurlijk een schande dat het ABP dreigt met kortingen. Jaarlijks is het verschil tussen inkomende premie en uitgaande uitkeringen ongeveer € 1 miljard. Het ABP heeft voor de komende eeuwen genoeg in kas om aan alle verplichtingen te voldoen. En als de regering en DNB dan vinden dat er niet genoeg geld is, begin dan maar eens met terug te storten wat onder Lubbers en Kok aan het ABP is onttrokken.
H. Wiersma / gepens.
@Rob de Brouwer. Helemaal juist. En uiteraard allemaal lid worden van de Vereniging Pensioenverlies voor eenmalig E 25.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien kunnen we een beroep doen op het Europese noodfonds, dan zien onze eigen inwoners ook nog eens iets van ons geld terug.

Pablo / medewerker
Dit verlies kan niet afgewenteld worden op de deelnemers.

De staat zal moeten bijspringen met 512-420 = 92 miljard

Petra
Ik zou graag een reactie van Stichting Pensioenverlies zien op dit artikel.
Advertentie