Advertentie
financiën / Nieuws

Extra geld voor jeugdzorg, bijstand en schuldenbeleid

Gemeenten krijgen in 2022 incidenteel 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Ze krijgen ook extra geld voor begeleiding van bijstandsgerechtigden naar werk en voor de schuldenaanpak.

15 september 2020
financien---berg-geld.jpg

Gemeenten krijgen in 2022 300 miljoen extra voor de jeugdzorg. Ze krijgen ook 130 miljoen extra voor begeleiding van bijstandsgerechtigden naar werk en 45 miljoen voor de aanpak van schulden. Daarnaast krijgen gemeenten volgend jaar 100 miljoen euro om bedrijventerreinen en winkelcentra te ondersteunen bij de herstructurering daarvan.

Incidenteel

Dat blijkt uit de dinsdag verschenen septembercirculaire van het gemeentefonds. Het kabinet had al eerder incidenteel 1 miljard euro voor de jeugdzorg vrijgemaakt: 400 miljoen voor 2019 en 300 miljoen euro voor de jaren 2020 en 2021. Dit kabinet maakt nogmaals incidenteel 300 miljoen euro vrij voor 2022. Een volgend kabinet neemt een besluit over al dan geen structurele verhoging van het jeugdbudget. Dat doet zij op basis van onderzoek naar de noodzaak daartoe, dat later dit jaar moet verschijnen. Gemeenten willen dat dit kabinet al een besluit neemt over structureel meer rijksbudget voor de jeugdhulp.

 

Bijstand

Voor de begeleiding van bijstandsgerechtigden naar werk komt voor dit jaar nog 40 miljoen en volgend jaar 2021 90 miljoen euro extra beschikbaar voor gemeenten. Het aantal bijstandsaanvragen lag begin september 20 procent hoger dan voor de coronacrisis, zo bleek begin deze maand uit cijfers van Divosa. De instroom is onder alle leeftijdsgroepen hoger, maar vooral onder jongeren. Voor het gemeentelijk schuldenbeleid maakt het kabinet dit jaar 15 miljoen euro extra vrij en volgend jaar 30 miljoen euro, zo heeft het dinsdag bekend gemaakt.

 

De extra 575 miljoen euro komt bovenop de eerder afgesproken 1,5 miljard ter compensatie van de gevolgen van corona.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Scheurwater / Raadslid Hendrik Ido Ambacht
Hoe komt u aan die 575 miljoen in de laatste aline?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Gerrit de Jong / docent
400 + 130 + 45 = ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie