Advertentie
financiën / Nieuws

'Verlaging subsidie desastreus voor kerken'

Brabantse kerken vrezen dat er onvoldoende geld is voor onderhoud als de nieuwe subsidieverdeling van staatssecretaris Halbe Zijlstra ingaat.

23 april 2012

De Sint-Jan in Den Bosch en de Grote Kerk in Breda vrezen voor het noodzakelijke onderhoud als de Tweede Kamer akkoord gaat met een nieuwe verdeling van subsidies zoals staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) voorstelt. De rijksmonumenten moeten meer geld zelf inzamelen maar ze denken dat niet op te kunnen brengen.

Verval van monumenten
Zijlstra verlaagt zijn subsidiepercentage van 65 naar 50 procent. ,,Met name voor grote monumenten is de verlaging desastreus. We vrezen dat deze verdeling zal leiden tot stagnatie en dus verval van monumenten die reeds met overheidsgeld zijn gerestaureerd’’, schrijven de twee Brabantse kerken in een brief aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer.

Zelf financieren
De Sint-Jan in Den Bosch betaalt op dit moment 80 procent van het noodzakelijke onderhoud uit subsidies. Het Rijk betaalt 65 procent en de gemeente en de provincie betalen ieder 7,5 procent. De stichting Nationaal Monument Sint-Jan zamelt het overige geld in met bijdragen van het publiek. De stichting moet met de nieuwe verdeling minimaal 35 procent van het nodige onderhoud zelf financieren.

Repareren geen zin
Op basis van onderhoud van naar schatting 1 miljoen euro per jaar stijgt de eigen bijdrage van 2 ton naar 3,5 ton. ,,De toch al moeilijk op te brengen lasten worden nog groter'', staat in de brief. ,,En het dak voor 85 procent repareren heeft geen zin’’, reageerde lid van het kerkbestuur Pieter Kohnen maandag.

Regulier onderhoud
Bestuurslid Bert van Thillart vindt het vooral vreemd dat juist na afronding van de grote restauratie van de kathedraal die 10 jaar heeft geduurd en 47 miljoen euro heeft gekost er niet genoeg geld is voor regulier onderhoud.

Onduidelijk
De kerken in Den Bosch en Breda willen de huidige verdeling behouden en stellen een andere berekening met een lagere maximale subsidie voor. De Tweede Kamer zou de plannen woensdag bespreken, maar of dat na het ontslag van het kabinet nog doorgaat, is niet duidelijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie