Advertentie
financiën / Nieuws

Bank Nederlandse Gemeenten kan niet meer omvallen

De Bank Nederlandse Gemeenten heeft van toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) het predicaat gekregen van systeemrelevante bank. Het is hiermee vrijwel onmogelijk om nog om te vallen.

30 december 2015

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft het predicaat 'nationaal systeemrelevante bank' gekregen. De Nederlandse Bank (DNB) heeft dat als toezichthouder bepaald. Dat betekent dat BNG de vijfde bank in Nederland is die zo belangrijk wordt gevonden dat die niet 'om kan vallen.' De BNG is evenwel een van de rijkste banken van het land en verstrekt voornamelijk kredieten aan overheden.

1 procent extra
Doordat BNG Bank als systeemrelevant is aangemerkt, dient de bank bovenop het minimaal vereiste kapitaal een systeemrelevantiebuffer aan te houden van 1 procent van de naar risico gewogen activa. Hieraan voldoet de bank overigens al ruimschoots. 


Ander raamwerk

In april 2014 heeft DNB aangekondigd welke banken als systeemrelevant werden bestempeld. Destijds behoorde BNG Bank nog niet tot deze banken. Dat BNG Bank nu wél als systeemrelevant wordt bestempeld komt doordat DNB's raamwerk voor systeemrelevantie vervangen is door het raamwerk van EBA. 

Zeer kredietwaardig

BNG Bank is de bank van en voor overheden en voor instellingen met een maatschappelijk belang. Het door BNG Bank uitgegeven schuldpapier heeft de hoogst mogelijke credit rating van Moody's (Aaa) en Standard & Poor's (AAA) en een rating AA+ van Fitch. BNG Bank behoort daarmee tot de meest kredietwaardige banken ter wereld.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Deze bank mág ook niet omvallen. Ze is namelijk een paar jaar terug immers geplunderd door haar eigen eigenaren, met de Staat voorop. Ondanks dat Basel III allang in de maak was zijn er in een paar jaar tijd honderden miljoenen via superdividend afgeroomd, waardoor de bank nu niet meer voldoet aan de solvabiliteitseisen in dat akkoord.
Al is het wel de vraag of je zulke ratio's bij niet-zakenbanken moet hanteren. De staat zou BNG kunnen helpen door het schatkistbankieren ook weer iets meer profijtelijk voor de bank zelf te maken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie