Advertentie

Oeganda scheidt afval door gemeente Goes

In Oeganda lopen mensen straks met gele en groene vuilnisemmertjes rond. Gele voor het vaste afval in de gele afvalbunker, en groen voor afval in de groene bunker. Het had nog heel wat voeten in de aarde om zover te komen. ‘De juiste kleur geel was niet beschikbaar bij de verffabriek. Blijven ze daar een maand op wachten. Terwijl wij denken: maak ‘m dan oranje.’

20 april 2010
Partnerdistrict
Zo schetst projectcoördinator Albert Boonman een van de vele culturele verschillen waar zijn gemeente Goes op stuitte tijdens het uitvoeren van LOGO South programma (voorheen GSO). Het initiatief van de VNG richt zich op armoedebestrijding vanuit het lokale bestuur. In 2008 reisden ambtenaren uit Goes naar hun partnerdistrict in Afrika af, net als delegaties uit Gemert-Bakel en Rondevenen. De Oegandese gemeenten konden zelf aangeven met welk probleem (‘maar dat noemen we challenges’) ze geholpen wilden worden.

Kennisoverdracht
In het geval van Kamuli was dat afvalverwerking. Boonman: ‘Er is daar een vuilnisbelt waar iedereen z’n spullen in een emmertje naartoe brengt. Er komen beesten op af en er lopen kinderen met blote voeten doorheen. Het waait overal. Onder het plastic broeden malariamuggen.’ De Goese ambtenarendelegatie - versterkt met lokale expertise als van energiebedrijf Delta – begon met het bouwen van afvalbunkers. Vervolgens stond een cursus compostering voor boeren op het programma. En deze week sloten Goes en Kamuli een vijfjarige overeenkomst voor een afvalinzamelingssysteem. Daartoe was een Oegandese afvaardiging naar Nederland gekomen. 22 man bewonderden moderne vuilniswagens en leerden alles over verbrandingsovens en stortplaatsen. Nodig, want ‘ze lopen daar vijftig, zestig jaar achter op dit gebied’, aldus Boonman.

Mankracht
Het koppelen van gemeenten is een goed initiatief van VNG en het ministerie van Buitenlandse Zaken, denkt de projectcoördinator. ‘Er zit een groot voordeel voor het ministerie in. Drie gemeenten zetten zich met elk twintig man in voor het project. Die mankracht hebben ze niet op het ministerie.’Jaarlijks mag elke gemeente 69.000 euro uitgeven. ‘We draaien elke euro zes keer om, want we moeten alles verantwoorden.’ Het doel van Goes is tweeledig:  de Millenniumgemeente wil haar eigen inwoners ook over Afrika leren. 2009 riep het uit tot Afrika-jaar; een student onderzoekt momenteel de lange-termijn effecten daarvan op Goesenaren.  Ook in Kamuli houden de Zeeuwen de komende vijf jaar de vinger aan de pols. Om te zien of men daar het afval blijft scheiden in groen en geel (of oranje).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie