financiën / Partnerbijdrage

Subsidie Programma aardgasvrije wijken opnieuw open

Subsidie Programma aardgasvrije wijken opnieuw open. Gemeenten hebben tot 1 november 2021 de tijd een aanvraag in te dienen.

06 juli 2021
gasvrije-wijken.jpg

De derde en laatste aanmeldronde proeftuinen aardgasvrije wijken is onlangs van start gegaan. Behalve uitvoeringsgereedheid en betaalbaarheid is de aanpak voor draagvlak en betrokkenheid bij bewoners een belangrijke voorwaarde. Gemeenten hebben tot 1 november 2021 de tijd een aanvraag in te dienen.

Alle gemeenten krijgen een brief over de inhoud van deze ronde, de voorwaarden, het proces en met de complete uitvraag als bijlage. De uitvraag is aangescherpt op het borgen van bewonersbetrokkenheid en betaalbaarheid.

 

Vanuit het subsidieprogramma Programma aardgasvrije wijken (PAW) kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van een wijk, buurt of dorp. Het gaat binnen de subsidie om proeftuinen, die in een later stadium zouden kunnen worden uitgebreid.

 

Al 46 proeftuinen in Nederland

In totaal telt Nederland, na twee eerdere subsidierondes, 46 proeftuinen. Het gaat hier om wijken, dorpen of buurten die aardgasvrij of aardgasvrij-ready zijn gemaakt. Maar om de doelstelling om tot 2030 1,5 woningen en andere gebouwen te verduurzamen, is het programma dit jaar nog een keer opengesteld.

 

Beoordeling op uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en betrokkenheid inwoners

Gemeenten met plannen voor een aardgasvrij (-ready) wijk kunnen subsidie aanvragen. Plannen worden beoordeeld op uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en betrokkenheid van de bewoners. In de derde ronde zal meer nadruk liggen op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel. Hiermee kan een goede aanvulling gerealiseerd worden op het huidige palet aan proeftuinen. Technieken die de afgelopen aanvraagrondes zijn gebruikt zijn warmtenetten en thermische energie uit oppervlakte- en afvalwater.

 

Hulp nodig bij een subsidieaanvraag voor de aardgasvrije wijk in uw gemeente?

Graag gaat Vindsubsidies met gemeenten in gesprek om meer te vertellen over de subsidievoorwaarden van het Programma aardgasvrije wijken en de dienstverlening die wij kunnen bieden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.