of 64204 LinkedIn

Europese steden klaar voor opvang Afghanen

Honderdvijftig mensen die bescherming nodig hebben, die kan en wil Bremen direct ‘onbureaucratisch’ opvangen. Dat liet de kleinste deelstaat van Duitsland weten, vlak na de val van Kabul. Ook in Frankrijk zetten steden hun poorten open.

Honderdvijftig mensen die bescherming nodig hebben, die kan en wil Bremen direct ‘onbureaucratisch’ opvangen. Dat liet de kleinste deelstaat van Duitsland weten, vlak na de val van Kabul.

Bremen is niet de enige: ook Hamburg liet van zich horen. En dinsdag twitterde burgemeester Jeanne Barseghian van het Franse Straatsburg dat de eurometropool klaar staat om mensen waardig te ontvangen. In Frankrijk, dat volgens de NOS al maanden in stilte een luchtbrug had, lieten de burgemeesters van Lyon, Marseille, Grenoble, Tours, Clermont, en Besançon hetzelfde geluid horen.

 

Tegenstanders

Antje Grotheer, vicepresident van de Bremer Bürgerschaft (het parlement), is blij met het besluit van de senaat dat bij haar weten ‘zonder discussie’ is genomen. Bremen heeft een lange traditie in het opvangen van vluchtelingen, zegt ze. In 2015 hielp de Bundeswehr met het opvangen van Syriërs. Burgerambtenaren en het leger werken bij onze oosterburen normaal gesproken alleen samen bij grote rampen zoals dijkdoorbraken. In april 2021 bood Bremen nog aan om honderd Syrische vluchtelingen extra op te nemen in het kader van gezinshereniging. Dat is door de federale regering goedgekeurd. ´Je moet je om hen bekommeren. Al betekent dat niet dat er geen tegenstanders zijn.´

 

Duitse heli´s

Bondsminister Seehofer van Binnenlandse Zaken liet donderdag weten dat Duitsland alles in het werk stelt om lokale arbeidskrachten, hun familie en anderen die bescherming nodig hebben, uit Afghanistan te halen. Zonder bovengrens. Vrijdag berichten Duitse media dat Duitsland twee helikopters met commando´s inzet die overal in Kabul kunnen landen en per helikopter vier tot zes mensen kunnen oppikken. Dat lijkt iets voortvarender dan de Nederlandse aanpak, waar Afghanen een levensgevaarlijke tocht van het vliegveld van Kabul naar de lege Nederlandse ambassade en terug moesten maken, om hun paspoorten op te halen die daar nog lagen. En vervolgens kreeg daarbovenop nog een van de Nederlandse toestellen pech.

 

Veiligheidscheck

Ook op bondsniveau gaat alle bureaucratie opzij. Mensen die uit Afghanistan binnenkomen, kunnen in Duitsland een visum krijgen. De veiligheidscheck kan in Duitsland gebeuren en is een kwestie van seconden, zegt Seehofer´s staatsecretaris, Hans-Georg Engelke. Na aankomst in Duitsland worden ze over de deelstaten verdeeld, volgens een vaste verdeelsleutel, de Königsteiner Schlüssel. Via dat principe worden geld, belastingen en ook vluchtelingen verdeeld. Daarnaast kunnen de deelstaten zelf extra mensen toelaten, zoals Bremen doet.

Seehofer wijst er op dat het Westen in Afghanistan is mislukt. ´Als het Westen en de EU opnieuw mislukken, dan betekent dat een ernstige vertrouwenscrisis in onze waardengemeenschap´, zegt hij. Josepp Borrell , de buitenlandcoördinator van de Europese Commissie, zet alle zeilen bij om het niet zover te laten komen. Hij verwacht niet dat de crisis zo groot wordt als in 2015. ‘Vanaf Afghanistan loop je minder makkelijk naar de Europese Unie dan vanuit Syrië’, zei hij donderdag in een briefing in het Europees Parlement.

 

Gesteggel

Overigens betekent meer coördinatie van de EU niet dat alles binnen de EU opeens op rolletjes loopt. Tussen de hoofdsteden wordt nog veel gesteggeld over het migratiepact dat de frontlijnstaten, zoals Griekenland en Italië moet ontlasten. Grotheer die ook in het Comité van de Regio´s (CvdR) zit, schreef er namens de Europese lokale en regionale overheden een advies over. Dat houdt in dat de EU regio´s zou moeten ondersteunen, niet lidstaten. ´Daar moeten de mensen integreren.´ Verder wil het CvdR af van het Dublin akkoord dat voorschrijft dat een asielzoeker in het eerste land binnen de EU asiel aanvraagt. ´Dat uitzoeken en weer terugsturen kost veel te veel tijd.´ Verder wil het CvdR af van aantallen vluchtelingen die landen moeten opnemen. ´Het gaat niet om aantallen, maar om lotsgevallen, nicht Zahlen, sondern Schicksalen

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.