of 62688 LinkedIn

Dossier: Europa

Hoe krijg je als decentrale overheid Europese subsidies?

In 2014 gaat de nieuwe 7-jarige Europese subsidieperiode van start. Deze sluit nauw aan bij de EU-agenda om een slimme en duurzame economie te bewerkstelligen. Het moment voor decentrale overheden om actie te ondernemen.

  Nieuws  Nieuws

  • Bij grote, middelgrote gemeenten en bij provincies moet een centraal loket voor Europese subsidies komen. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in het rapport ‘Met Europa verbonden.’

   ‘Centraal loket voor Europese subsidies’

   Bij grote, middelgrote gemeenten en bij provincies moet een centraal loket voor Europese subsidies komen. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in het rapport ‘Met Europa verbonden.’

  • De verantwoordingslasten voor de bijdragen aan het MKB uit Brussel zijn verschoven naar de uitvoerders van de programma’s: de decentrale overheden.

   Toename bureaucratie EU-subsidies

   De administratieve lasten bij Europese steunaanvragen nemen voor gemeenten eerder toe dan af. Met name aan de verantwoording over de besteding van de subsidiegelden stelt Brussel hogere eisen.

  • Nederland wist de voorbije periode (2007-2013) voor miljoenen euro’s aan steun binnen te halen uit NWE.

   Nederlands water van Europees netvlies verdwenen

   Nederland wilde ‘klimaatadaptatie’ weer als prioriteit binnen de Europese subsidieprogramma North West Europe (NWE), maar kreeg dat niet voor elkaar. Daarmee dreigt de watersector een internationaal podium te verliezen. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen. 

  • Ondanks het geslonken budget voor ESF, EFRO en Interreg, liggen er voor de regio’s de komende periode nog voldoende kansen. Wel is het zaak goed en tijdig voor te sorteren.

   ‘Gouden tips’ bij jacht op EU-subsidies

   Voor gemeenten en provincies is er de nieuwe 7-jarige Europese subsidieperiode aanzienlijk minder te halen dan in de periode (2007-2013). De meeste kans om Brussels geld binnen te slepen, is te focussen en tegelijk ook ‘breed’ te denken.

  • Amsterdam biedt financiële steun voor de aankoop van een elektrisch voertuig voor bedrijfsactiviteiten binnen de gemeentegrenzen en krijgt daarvoor 8,61 miljoen euro subsidie van de overheid.

   Amsterdam mag groen vervoer stimuleren met rijksgeld

   Reageer

   De gemeente Amsterdam mag van Brussel gebruikmaken van financiering van de Nederlandse overheid om groen vervoer met elektrische voertuigen te bevorderen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bepaald.

  • De verdeling van de EFRO-gelden (bestemd voor regionale ontwikkeling op het gebied van infrastructuur, werkgelegenheid en het mkb) voor gemeenten en provincies maakte de staatssecretaris bekend.

   Dijksma spaart noorden bij verdeling kariger EU-budget

   190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Zo wil staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) het Europese budget voor regionale ontwikkeling over de vier landsdelen verdelen.

  • Nederlandse gemeenten en provincies maken de komende zeven jaar kans op 1,4 miljard euro uit Brussel. De exacte budgetverdeling over de regio’s maakt Economische Zaken een dezer dagen bekend. Over de onderlinge verdeling van die EU-gelden over de vier landsdelen (noord, oost, zuid en west) wordt momenteel een felle strijd geleverd. Volgens ingewijden strijkt het landsdeel west 190 tot 220 miljoen euro op. De drie andere landsdelen zouden genoegen moeten nemen met elk 95 tot 125 miljoen euro. Het wachten is op het voorstel van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Dat wordt deze, dan wel volgende week verwacht.

   Dik 1 miljard EU-geld voor NL-regio’s

   Nederlandse gemeenten en provincies maken de komende zeven jaar kans op 1,4 miljard euro uit Brussel. De exacte budgetverdeling over de regio’s maakt Economische Zaken een dezer dagen bekend.

  • Ter stimulering van de economie in Drenthe, Friesland en Groningen krijgen vier innovatie projecten ruim 21 miljoen euro subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Hiermee worden ruim 320 arbeidsplaatsen geschapen.

   SNN steekt ruim 21 miljoen in noordelijke economie

   Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) pompt ruim 21 miljoen euro in 4 projecten ter stimulering van de economie in Drenthe, Friesland en Groningen. Het gaat om de Tender 2013, Fryslân Fernijt, Innovatief Actieprogramma Groningen en het Drents Innovatiefonds. Hiermee worden ruim 320 arbeidsplaatsen geschapen.

  Partnernieuws  Partnernieuws

Vacatures

Van onze partners