of 59082 LinkedIn

Eurocrisis kost BNG 43 miljoen

Bank Nederlandse Gemeenten
Bank Nederlandse Gemeenten
2 reacties
De Bank Nederlandse Gemeenten lijdt onder de crisis rondom de zuidelijke eurolanden. Op beleggingen en leningen is dit jaar ruim 40 miljoen euro aan ongerealiseerde last genomen.

Uit de halfjaarcijfers van de BNG blijkt dat de marktwaarde van deze financiële activa negatief is beïnvloed door de onrust op de kapitaalmarkten. Die onrust was een gevolg van de financieringsproblemen van de overheden van de zuidelijke eurolanden, met name Griekenland, Portugal en Spanje. Op beleggingen werd 25 miljoen euro afgeboekt, op gestructureerde leningen 18 miljoen euro.

 

Volgens de BNG is de kredietwaardigheid van de onderliggende portefeuille echter nog altijd hoog en staan de toekomstige kasstromen niet ter discussie. Hoewel de kredietportefeuille van de bank naar eigen zeggen van ‘zeer hoge’ kwaliteit is (zie kader), sluit de BNG niet uit dat de kredietwaardigheid van een enkele debiteur als gevolg van de huidige crisis kan worden aangetast. Een aanvulling van de zogeheten debiteurenvoorziening kan daardoor noodzakelijk worden.

 

Stabiel

 

Ondanks de aanhoudende turbulentie op de financiële markten, blijft de BNG over het geheel genomen stabiel op koers. De nettowinst van de bank over het eerste halfjaar 2010 komt uit op 110 miljoen euro. In 2009 was dat over de eerste zes maanden 114 miljoen euro. Maar gegeven het nog fragiele economische herstel, de verhoogde volatiliteit van resultaten en alle overige onzekerheden, acht de bank het niet verantwoord een uitspraak te doen over de verwachte nettowinst over heel 2010.

 

‘Vele klanten van de bank (voornamelijk overheden en instellingen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg, onderwijs/red.) worden geconfronteerd met bezuinigingen en financiële tegenvallers’, aldus de BNG. In combinatie met negatieve ontwikkelingen in lopende projecten leidt dit tot voorzichtigheid bij het starten van nieuwe activiteiten.

 

Veiliger kan bijna niet

 

De BNG is de op één na veiligste bank van de wereld. De bank hoeft alleen het Franse Caisse des Depots et Consignations voor zich te dulden. Dat blijkt uit een lijst met de 50 veiligste banken van het vakblad Global Finance.

 

In totaal staan er drie Nederlandse banken in de lijst. Ze staan bovendien allemaal in de top 10. Na de BNG staat de Rabobank als vijfde en de Nederlandse Waterschapsbank als zevende in de ranglijst. Vorig jaar eindigde de BNG nog als derde en de Rabobank als zesde. De Waterschapsbank komt uit het niets de top 10 binnengestormd. In de top 10 staan vier banken uit Duitsland. De nummer één van vorig jaar, de Duitse regionale overheidsbank KfW is teruggezakt naar de achtste plaats. In de top 10 staan voornamelijk banken die in overheidshanden zijn.

 

Het is de 19e keer dat deze top 50 is samengesteld. De basis voor de ranglijst vormen de ratings van kredietbeoordelaars Standard & Poor’s, Fitch, Moody’s en het balanstotaal van de banken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.