Esther Walstra
Redacteur bij Binnenlands Bestuur
Contactgegevens
- E-mailadres:
- ewalstra@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 306 91 991
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Esther Walstra
- Twitter:
- Twitter profiel van Esther Walstra
Recente Artikelen
-
Prijzenslag (10) ‘Het hoeft niet altijd 100 procent te zijn’
Er leiden vele wegen naar een toppositie bij de overheid. Die van de beste overheidsmanager begon ooit als bakkerszoon bij het bezorgen van brood, daarna als horecaman en douanebeambte. Toen via avondstudies naar hogere functies bij de FIOD, de Mededingingsautoriteit om uiteindelijk bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te worden. En over twee weken begint hij als hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ‘Kom ik daar uiteindelijk toch nog terecht, ik heb er vroeger nog eens gesolliciteerd op de functie van bewaker’, vertelt Gerard Bakker (58) Overheidsmanager van het Jaar 2017, ‘maar de Douane reageerde sneller’.
-
Prijzenslag (9) 'Duurzaam denken zit in onze genen'
Ze doen in deze gemeente al tientallen jaren hun uiterste best om duurzame oplossingen in de samenleving toe te passen. Maar dat ze hierin de beste van Nederland waren kwam wel als een verrassing. ‘We zijn er heel erg trots op, vooral omdat onze duurzame strategie niet alleen maar om groene maatregelen gaat, verklaart de wethouder. ‘Het is voor ons ook een economische en sociale kwestie’. Des te groter de prestatie dat deze gemeente het duurzaamst is om in te wonen en daarbij ook het verste is met de energietransitie. ‘Ik denk dat duurzaamheid gewoon in onze genen zit’, glimlacht wethouder Monique Stam van Heerhugowaard.
-
Ambtenaar blijft lekker zitten
Werknemers in de publieke sector zijn de meest honkvaste werknemers van Nederland. Niet alleen is 90 procent van hen in vaste dienst, gemiddeld is dit 74 procent, ze blijven ook het langste op hun plek zitten. Dat concludeert het UWV op grond van onderzoek onder werknemers bij de overheid. ‘Als ze al een andere baan zoeken, doen ze dat alsnog binnen de overheid’, aldus onderzoeker Freek Kalkhoven. De mobiliteit onder medewerkers in de publieke sector is dus ver te zoeken, volgens het UWV-onderzoek.
-
Prijzenslag (8) ‘Alle vrije dagen gaan op aan raadswerk’
Het Beste Raadslid is een prestigieuze prijs die slechts eens per vier jaar wordt uitgereikt. Om vanuit 8863 lokale volksvertegenwoordigers als beste uit de bus te komen moet je dus wel wat kunnen. En dat kan hij ook, al kwam het hem niet aanwaaien. ‘Ik werd destijds in het diepe gegooid, heb het zelf moeten uitvinden’, vertelt het beste raadslid. ‘Ik heb verschillende trainingen gevolgd en urenlang Tweede Kamerdebatten gekeken. Niet om de inhoud maar om het debat’, vertelt hij. ‘Raadswerk is namelijk echt een vak, en daar moet je wel wat voor doen’.
-
Prijzenslag (7) Hier wonen is recept voor geluk
De promotie naar de eredivisie door FC Emmen zal het geluksgevoel nog een extra boost hebben gegeven. Maar ook voordat dit mirakel plaatsvond, bleken de gelukkigste inwoners van Nederland de Drenten te zijn. Tevreden zijn met je huis maar ook een goede werk-privébalans blijken hét recept voor geluk. Dat doen de Drenties dus goed, want qua inkomen behoren ze niet tot de hoogste van het land. Maar geld is dus niet de enige maatstaf volgens de zogenoemde Brede Welvaartsindicator. Dat is een landelijke ‘geluksmeter’ van de Rabobank en de Universiteit van Utrecht die ons menselijk welbevinden meet.
-
Prijzenslag (6): Duidelijke ambtenaar is redder democratie
Ambtenarentaal, bureaucratische zinnen, archaïsch taalgebruik. Het is een doorn in het oog van de burger. Maar volgens experts is het effect van onleesbare overheidscommunicatie veel erger dan we denken. ‘Het is zelfs een gevaar voor onze democratie’, aldus hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen Carel Jansen, ‘een bloedserieus probleem’. Vandaar dat de wetenschapper met onder meer de TaalUnie taalprijzenaan ambtenaren uitreikt. Onder meer voor de beste gemeentebrief aan een burger. De meest recente winnaar is een gemeenteambtenaar die zich tijdens het schrijven probeerde te verplaatsen in de ontvanger. Een zeldzaam verschijnsel zo blijkt.
-
Prijzenslag (5) Hier krijgt hoge nood prioriteit
'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren,’ zei Ghandi al. Kijk je naar gemeenten in Nederland dan zou je kunnen zeggen: ‘De beschaving van een gemeente valt af te meten aan de hoeveelheid openbare toiletten voor de burger in hoge nood’. En om bestuurders hieraan te herinneren reikte de Maag Lever Darm Stichting onlangs de eretitel ‘Koplopergemeente openbare toiletten’ uit. Deze award heeft misschien wat minder statuur dan de gemiddelde gemeenteprijs, maar is zeker niet minder belangrijk. Bovendien heeft de winnende gemeente minder met woorden en meer met daden.
-
Prijzenslag (4) Jonge ambtenaar heeft lak aan hierarchie
Een doorsnee ambtenaar is Jelle verre van. Toch won hij eerder dit jaar de prestigieuze wedstrijd ‘Jonge Ambtenaar 2018’. Of misschien kreeg hij de prijs wel juist om zijn ongewone aanpak. Zo werkt hij in een uiterst hiërarchische organisatie. Maar dat maakt maar weinig indruk op hem: ‘Ik heb daar weinig mee en blijf gewoon horizontaal communiceren’, lacht hij. Winnaar Jelle van Haaster kan dan ook gerust een potje breken. In zijn vak is hij een van de weinige experts, en tegelijkertijd is er een stijgende vraag naar zijn manier van werken en kennis als ‘researcher cyber’ bij het Ministerie van Defensie.
-
Prijzenslag (3) Beste gemeente trekt ook verkeerd volk
De populairste zijn. Dat wilden we al op de middelbare school en dat willen we nog steeds. Dat verlangen geldt ook voor gemeenten. Het predikaat beste woongemeente is dan ook een van de hoogst haalbare doelen. Jaarlijks onderzoekt het blad Elsevier samen met bureau Louter uit in welke gemeente er het fijnste gewoond wordt. En, misschien niet zo verrassend, in de beste gemeenten om te wonen resideren ook de rijkste Nederlanders.
-
Prijzenslag (2) ‘Er is meer dan de schoolbankjes'
Sommige prijzen komen je aanwaaien, voor andere gemeente-awards moet een stuk harder worden gewerkt. De Vluchtelingenwerk Award voor beste gemeente is zo een. De integratie van statushouders is voor de lokale overheid namelijk een enorme uitdaging. Sommige gemeenten zitten met hun handen in het haar en anderen hebben er gewoon gevoel voor. Utrecht en Eindhoven hebben bijvoorbeeld een aantal succesvolle projecten. Maar de gemeente die dat het allerbeste doet is volgens Vluchtelingenwerk een veel kleinere gemeente. Welke is het en wat is het geheim?
-
Prijzenslag (1): bij beste gemeente wordt gelachen
Er zijn jaarlijks tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Die gaan bijvoorbeeld naar (jonge) ambtenaren die hun werk exceptioneel goed doen of raadsleden die er met kop en schouders uit springen. Burgemeesters en wethouders worden jaarlijks gedecoreerd door Binnenlands Bestuur met de prijs voor beste lokale bestuurder. Maar er zijn ook onderscheidingen die de hele organisatie een vette pluim geven. Denk aan de sportiefste, groenste, mooiste, veiligste en er is zelfs een prijs voor de Beste Toiletgemeente. We zetten de komende tijd wat bekroningen op een rij in de serie 'Prijzenslag'. Te beginnen bij Beste Gemeentelijke Werkgever. En daarvoor moeten we naar het zuiden.
-
Struisvogelpolitiek bij potentiële ex- wethouders
Niet alleen voor raadsleden maar ook voor bestuurders breekt er een spannende periode aan. Hebben ze nog wel een baan als het voorjaar plaatsmaakt voor de zomer? Dat is allerminst zeker, is het eerlijke antwoord. Naar schatting moeten er na de gemeenteraadsverkiezingen zo’n zevenhonderd wethouders hun bureau leeghalen om vervolgens op zoek te gaan naar ander werk. En dat valt bijna altijd tegen.
-
Gemotiveerde ambtenaar is goud waard voor organisatie
Nederland is een kenniseconomie. Daarmee zijn werknemers als individu steeds belangrijker voor de organisatie. Dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook zeker voor de publieke sector.
-
Geluk als medicijn duurzame inzetbaarheid
Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. Het project 'Waag' is niet van boven opgelegd maar bedacht en uitgevoerd door de ambtenaren zelf. Vooralsnog werkt het goed. 'We zien na een jaar een enorm verschil'.
-
Kom in actie voor het te laat is
Heel veel ambtenaren hebben niet in de gaten dat hun werk gaat verdwijnen’, stelt arbeidsmarktdeskundige Ben Rogmans. ‘Ze moeten nu in beweging komen.‘Het bestaande werk verandert ingrijpend of wordt geautomatiseerd of gerobotiseerd. Kijk naar de banken en verzekeringen. Daar zijn in de afgelopen jaren zo’n 30.000 functies vervallen. Dat is een voorbode voor de overheid', aldus Ben Rogmans, directeur van Arbeidsmarktkansen.nl, een bedrijf dat met data de toekomst van het werk en de competenties van werknemers onderzoekt.
-
Klaar met mail: op dieet
Voor vrijwel iedereen herkenbaar: de terreur van uitpuilende mailbox die nooit leger lijkt te worden.
-
Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig
Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.
-
‘Genormaliseerde’ en begrijpelijke cao in de maak
In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken. Dat is een van de veranderingen die de VNG en de vakbonden willen doorvoeren bij de aanpassing van de rechtspositieregeling van gemeenteambtenaren. Die afspraken staan in de CAR-UWO maar moeten ‘genormaliseerd’ worden nu de ambtenaren per 2020 onder het burgerlijk recht komen te vallen.
-
Overheid goede werkgever voor zorgende ambtenaar
Ambtenaren hebben het in verhouding goed wanneer zij naast hun werk ook zorgtaken moeten vervullen. Overheidswerkgevers voelen zich bovengemiddeld verantwoordelijk voor het faciliteren daarvan. Toch kan het nog beter, volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ondersteuning bieden is namelijk ook in het belang van de werkgever, want het verzuim onder bijvoorbeeld mantelzorgende ambtenaren is hoog.
-
Vraag om meer vertrouwen in professionals werkvloer
Door bureaucratie en doorgeslagen administratieve verplichtingen komen (semi-)ambtenaren vaak niet meer aan de mensen toe in hun werk. Vooral leerkrachten, verpleegkundigen, zorgverleners en woningcorporatiemedewerkers moeten te veel met hun neus in de papieren zitten. De VNG en tien brancheorganisaties vragen het nieuwe kabinet om meer vertrouwen in de mensen op de werkvloer.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Ex-wethouder moet zichzelf opnieuw uitvinden
Voor lokale bestuurders breekt er een spannende periode aan. Hebben ze na de vorming van de nieuwe colleges nog wel een baan? Velen zullen noodgedwongen op zoek moeten naar ander werk. En dat valt bijna altijd tegen.
-
Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig
Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.
-
Blije ambtenaar maakt blije baas
Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. ‘We zien na een jaar een enorm verschil.’
-
Steeds vaker opgebrand
Steeds meer werknemers in Nederland vallen om door een burn-out. Vooral onder ambtenaren is ziekte door werkstress een ware epidemie. Preventie en hanteren van dit soort verzuim is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar ook van de werkgever en zelfs van collega’s.
-
Jongeren binden
Verder vergrijzen doen gemeenten niet meer. Maar het aantal jongeren blijft nog steeds ver achter. Hoe haal je ze binnen? En belangrijker: hoe houd je ze vast? ‘Vijf dagen in de week op kantoor, dat willen ze niet’.
-
Afbouwen voor het pensioen
Gemeenten moeten gaan nadenken hoe ze hun ambtenaren kunnen helpen bij de afbouw van hun carrière. Niet elke zestiger wil of kan nog op volle kracht deelnemen aan de survival of the fittest. De realiteit is dat met het opschroeven van de pensioenleeftijd en de huidige vergrijzing problemen ontstaan.
-
Betere faciliteiten nodig in kantoortuinen
Voor gestreste werknemers op drukke kantoortuinen gloort er hoop: een Stille Dinsdag. Bij onze zuiderburen wordt hier al mee geëxperimenteerd. Een dag zonder gesprekken, telefoontjes en mailtjes blijkt voor velen een verademing.
-
Carrière maken vergt lef
Het beroep van gemeentesecretaris spreekt bij veel jonge ambtenaren tot de verbeelding. Andersom hebben de bazen van het gemeentehuis behoefte aan feedback van de collega’s uit het veld. Met name de frisse blik van een jonge ambtenaar kan inspirerend werken.
-
Kickstart voor statushouder
Amsterdam ziet potentie in een groep hoger opgeleide jonge statushouders. Na een strenge selectie zijn onlangs veertien van hen begonnen aan een driejarig traineeship om te worden klaargestoomd voor het vak van gemeenteambtenaar.
-
Flex is leuk en levert meer op
Mensen presteren beter als ze zelf hun werktijden bepalen. Dat concludeert Hylco Nijp, die onlangs promoveerde op onderzoek naar flexibel werken. Maar de invoering ervan niet in elk gemeentehuis even gladjes. ‘Managers hebben er begeleiding bij nodig.’