/ Blog

Wie legt de zonnepanelen en bouwt de huizen?

Wie legt de zonnepanelen en bouwt de huizen? Onderwaardering van praktisch vakmanschap

16 september 2021

Deze maand las ik met grote verbazing in de NRC dat we in Nederland vooral meer hoogopgeleiden nodig hebben. Dit past in een algehele trend van overwaardering van theoretische opleidingen en onderwaardering van praktisch vakmanschap.

Zie hieronder een uitgebreide versie van mijn ingezonden brief in de NRC op 13 september:

 

Het artikel ‘Iedereen een master: is er sprake van diploma-inflatie?’ (NRC 5 september) laat precies zien waar het misgaat in het klaarstomen van de jeugd voor de toekomst van Nederland: we hebben niet alleen meer theoretisch (HBO/WO) opgeleide mensen nodig, maar ook (en veel) praktisch opgeleiden. In het artikel lijkt het alsof er een hiërarchische lijn is van laag naar hoog opgeleid, met als ondertoon: hoe hoger hoe beter. De teneur in het artikel: lager opgeleiden doen werk wat makkelijk vervangbaar is en de hoger opgeleiden (met 'coördinerende' functies) doen het belangrijke werk. De MBO-geschoolde vakman komt niet in verhaal voor.

Kijk bijvoorbeeld naar deze uitspraak van Pieter Duisenberg (VSNU): "We staan voor enorme uitdagingen, zoals een energietransitie en de vergrijzing. We hebben nog veel meer slimme, en goed opgeleide mensen nodig om daar oplossingen voor te verzinnen."

Maar wie zorgt ervoor dat de zonnepanelen gelegd worden en huizen geïsoleerd om de klimaatdoelen te halen; wie bouwt huizen voor de jonge generatie die nu zonder woning zit; wie ontwikkelt en onderhoudt slimme apparatuur in ziekenhuizen om goede zorg te verlenen aan een vergrijzende bevolking? MBO-opgeleide vakmensen zijn essentieel voor de toekomst van Nederland.

 

Dat is een boodschap die nog niet bij iedereen is aangekomen. Zo zegt Frank Cörvers, hoogleraar demografische transitie, onderwijs en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht.: "Vooralsnog vraagt de samenleving eerder om meer dan minder hoogopgeleiden. De samenleving wordt steeds complexer en daarmee ook de banen. Er wordt steeds meer van mensen gevraagd in hun werk. Er zijn, door die toenemende complexiteit, ook meer regels en controlemechanismen nodig, waarvoor weer meer managers en coördinatoren nodig zijn – over het algemeen mensen met minimaal een hbo-diploma op zak.”

 

Brainstormen is mooi, maar het echt bouwen is beter.


Want wie hadden afgelopen jaar de vitale functies? Waren dat de monteurs of hun managers?

We hebben niet alleen 'slimme hoofden' nodig, maar ook vakmensen die hun hoofd én hun handen slim inzetten. Als we in deze loze hiërarchie van 'hoog' naar 'laag' opgeleid blijven vastzitten, zie ik de toekomst somber in. (Terwijl ik eigenlijk best een optimistisch ingesteld persoon ben.)

 

Wil je bijdragen aan de discussie? Dat kan o.a. ook op LinkedIn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad / Beleidsambtenaar
Interessant, maar hoe zit het met de 750.000 arbeidsmigranten in Nederland, hoofdzakelijk uit Oost Europa waarvan het merendeel ongeschoold werk doen? Orderpickers uit Polen die in al die lelijke blokkendozen werken? Wat staat er op de website van de ABU????

Door arbeidsmigranten is er groente en fruit uit Nederland in de supermarkten en worden online bestellingen de volgende dag bezorgd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.