of 64204 LinkedIn

Debatmiddag 'De energieke ambtenaar'

Afbeelding

De presentaties van de debatmiddag 'De energieke ambtenaar' vindt u hier

De maatschappij staat voor enorme uitdagingen. Of het nu gaat om de energietransitie, de verantwoordelijkheid voor ouderen en gehandicapten of de leefbaarheid van veiligheid, de politiek kan het allemaal niet meer alleen af en heeft de burger nodig om de grootscheepse veranderingen die de samenleving te wachten staan het hoofd te bieden. Maar het beleid dat daarvoor nodig is, het organiseren van de uitvoering, het aansturen van de processen die het mogelijk maken, daarvoor is de ambtenaar nodig. De ambtenaar die zich vol energie op nieuwe taken kan storten.

 

Tijdens de middagbijeenkomst 'De energieke ambtenaar' bekijken we hoe de ambtenaar energiek en bevlogen kan zijn en blijven. Uit onderzoek van universitair docent Rick Borst blijkt dat het in de publieke sector wemelt van de bevlogen ambtenaren. Maar hoe zorg je ervoor dat deze bevlogenheid wordt vastgehouden zonder dat dit tot burn-outs leidt? Rick Borst zocht dit speciaal voor IZA en Binnenlands Bestuur uit en presenteert zijn conclusies.

 

Ambtenaren dienen graag de publieke zaak. Daarbij vinden ze het van groot belang dat hun competenties tot hun recht komen. Maar hoe krijg je die competenties goed in beeld van welke competenties zijn van belang voor ambtenaren? Universitair docenten Peter Kruyen en Marieke van Genugten hebben onderzoek gedaan naar de competenties die de afgelopen 40 jaar vereist zijn van ambtenaren. Hoe hebben die zich ontwikkeld? Onder het publiek gaan ze de zogenaamde competentiekaarten testen. Die moeten duidelijk maken hoe je het best de competentie van ambtenaren kunt inzetten om hen zo creatief en flexibel mogelijk te houden.

 

Het debat wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur in samenwerking met IZA: de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies en waterschappen. De dagvoorzitter is Elisabeth van den Hoogen.

 

Afbeelding            Afbeelding

 

Programma

Dagvoorzitter: Elisabeth van den Hoogen

 

12.00   Ontvangst met lunch

13.00   Welkomstwoord Eric de Kluis, hoofdredacteur Binnenlands Bestuur

13.15   Opening door wethouder Bernd Roks van de gemeente IJsselstein

13.30   De bevlogen ambtenaar. Presentatie onderzoek bevlogenheid versus burn-out in de publieke sector door Rick Borst, universitair docent Universiteit Utrecht

14.00   De zwangere ambtenaar: om energiek te zijn is een goede balans tussen werk en privé voorwaarde. Universitair docenten Peter Kruyen en Marieke van Genugten presenteren onderzoek de invloed van vaderschapsverlof en zwangerschapsverlof op de werk/privé balans.

14.30   Pauze

15.00   De vitale ambtenaar. Met de campagne Bruis wil het A&O fonds gemeenten de ambtenaren op een laagdrempelige manier bewust maken van het belang van vitaliteit. Fieke Horsten vertelt er meer over

15.20    De energieke ambtenaar. Energy-workshop: Tijdens deze workshop krijgen deelnemers inzicht in de eigen mindset en leren ze realistische doelen te stellen, voor thuis en op het werk.
16.50     De raamambtenaar, de scharrelambtenaar en de mindfulambtenaar. Gesproken column door blogster en ambtenaar Debby Boers.

17.00     Afsluiting en netwerkborrel

 

 Afbeelding   Afbeelding  

Wethouder Bernd Roks                             Fieke Horsten      

 

Afbeelding    Afbeelding 

Debby Boers                                            Rick Borst

 

Afbeelding   Afbeelding

Peter Kruyen                                           Marieke van Genugten

Algemene informatie

Locatie en data: 

Afbeelding

Gemeentehuis IJsselstein - raadszaal

Overtoom 1, 3401 BK IJsselstein

donderdag 31 oktober 2019

 

Doelgroep:

Toegang alleen voor ambtenaren en bestuurders

 

Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

Afbeelding

 

OPROEP:

Om uw werk goed te kunnen doen, zijn specifieke competenties nodig. De vraag is echter welke competenties belangrijk zijn voor de moderne ambtenaar en waarom. Onderzoekers van de Radboud Universiteit werken aan een innovatieve, digitale tool om relevante competenties op de ambtelijke werkvloer in kaart te brengen. Tijdens de inloop van het congres zullen Peter Kruyen en Marieke van Genugten daarover een sessie verzorgen. Wat levert deelname op? Ten eerste krijgt u systematisch inzicht in de competenties die belangrijk zijn in uw werk. Ten tweede ontdekt u in hoeverre uw beeld overeenkomt of verschilt met dat van anderen. En ten derde helpt u beide onderzoekers hun tool verder te ontwikkelen.

 

Mocht u belangstelling hebben, dan kunt u zich via het aanmeldformulier aanmelden. U ontvangt dan enkele weken voor aanvang van het congres de link naar de pilotversie van de tool. Wij verzoeken u vriendenlijk om voor aanvang van de sessie de tool in te vullen.