of 60831 LinkedIn

Eric de Kluis

Eric de Kluis is hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur sinds december 2011. Daarvoor was hij chef webredactie (2008-2011).

Bij Reed Elsevier werkte hij onder meer als hoofdredacteur voor de bladen Overheidsmanagement en Zorg + Welzijn.

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
edekluis@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 - 573 36 57
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 306 13 301
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Eric de Kluis
Twitter:
Twitter profiel van Eric de Kluis

Recente Artikelen

 • Een steeds groter deel van de waterschapslasten komt voor rekening van huishoudens. Door de sterk gestegen WOZ-waarde van woningen, waarop de waterschapsbelasting is gebaseerd, is het verschil met bedrijfspanden steeds groter, stelt de Vereniging Eigen Huis.

  Waterschapslasten steeds meer op bordje huishoudens

  2 reacties

  Een steeds groter deel van de waterschapslasten komt voor rekening van huishoudens. Door de sterk gestegen WOZ-waarde van woningen, waarop de waterschapsbelasting is gebaseerd, is het verschil met bedrijfspanden steeds groter, stelt de Vereniging Eigen Huis.

 • Ook het komend jaar blijft de bestrijding van ondermijnende criminaliteit hoog op de agenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid staan. In de begroting voor 2021 wordt daarvoor structureel 141 miljoen euro extra uitgetrokken.

  141 miljoen extra tegen ondermijnende criminaliteit

  Reageer

  Ook het komend jaar blijft de bestrijding van ondermijnende criminaliteit hoog op de agenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid staan. In de begroting voor 2021 wordt daarvoor structureel 141 miljoen euro extra uitgetrokken.

 • Een man stapt naar de Hoge Raad omdat hij vindt dat de gemeente Eindhoven hem bij een terugbetaling van gemeentelijke belasting heeft benadeeld. En wel voor een totaalbedrag van 85 cent.

  Naar de Hoge Raad om 85 cent gemeentebelasting

  3 reacties

  Een man stapt naar de Hoge Raad omdat hij vindt dat de gemeente Eindhoven hem bij een terugbetaling van gemeentelijke belasting heeft benadeeld. En wel voor een totaalbedrag van 85 cent.

 • De Groningse gemeente Loppersum is de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten.

  Loppersum duurzaamste gemeente

  1 reactie

  De Groningse gemeente Loppersum is de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten.

 • De A27 tussen Houten en Hooipolder mag worden verbreed. Op een onderdeel na waarover de minister van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe beslissing moet nemen, heeft de Raad van State alle bezwaren ongegrond verklaard.

  Verbreding snelweg A27 kan doorgaan

  Reageer

  De A27 tussen Houten en Hooipolder mag worden verbreed. Op een onderdeel na waarover de minister van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe beslissing moet nemen, heeft de Raad van State alle bezwaren ongegrond verklaard.

 • Gemeenten bepalen zelf of ze hogere tarieven rekenen aan mensen die documenten niet digitaal aanvragen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren op Kamervragen hierover. Voor aanvragen aan de balie of per post brengen gemeenten soms tot bijna drie keer zoveel kosten in rekening.

  ‘Gemeenten bepalen zelf tarieven niet-digitale aanvragen’

  Reageer

  Gemeenten bepalen zelf of ze hogere tarieven rekenen aan mensen die documenten niet digitaal aanvragen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren op Kamervragen hierover. Voor aanvragen aan de balie of per post brengen gemeenten soms tot bijna drie keer zoveel kosten in rekening.

 • De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn vakantie in Egmond aan Zee onderbroken en is eerder naar Den Haag teruggekomen. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Maandagavond is door een steekpartij in Scheveningen een 19-jarige man om het leven gekomen.

  Burgemeester Den Haag terug van vakantie om steekpartij

  2 reacties

  De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn vakantie in Egmond aan Zee onderbroken en is eerder naar Den Haag teruggekomen. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Maandagavond is door een steekpartij in Scheveningen een 19-jarige man om het leven gekomen.

 • Sinds het begin van de coronacrisis is de druk op de veerkracht van mensen, organisaties en instituties toegenomen. Er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ worden ingesteld. Veel mensen voelen zich overbelast, stelt Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.

  Paul 't Hart: van zorgzame naar teleurstellende overheid

  1 reactie

  Sinds het begin van de coronacrisis is de druk op de veerkracht van mensen, organisaties en instituties toegenomen. Er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ worden ingesteld. Veel mensen voelen zich overbelast, stelt Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.

 • De coronacrisis heeft aan veel bedrijfstakken aanzienlijke schade toegebracht. Er is echter een bedrijfstak die dankzij haar veerkracht en aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks heeft geleden onder de coronacrisis: de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit stelt Pieter Tops, bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.

  Pieter Tops: Corona ondermijnt de ondermijning niet

  4 reacties

  De coronacrisis heeft aan veel bedrijfstakken aanzienlijke schade toegebracht. Er is echter een bedrijfstak die dankzij haar veerkracht en aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks heeft geleden onder de coronacrisis: de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit stelt Pieter Tops, bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.

 • Corona, maar ook Black Lives Matter, maakt het groeiende maatschappelijke probleem van ongelijkheid zichtbaar en plaatst het op de politiek agenda. Dat stelt Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en humanisering van de publieke sector aan de Universiteit voor Humanistiek.

  Evelien Tonkens: Corona als grote gelijkmaker?

  5 reacties

  Corona, maar ook Black Lives Matter, maakt het groeiende maatschappelijke probleem van ongelijkheid zichtbaar en plaatst het op de politiek agenda. Dat stelt Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en humanisering van de publieke sector aan de Universiteit voor Humanistiek.

 • Wie zijn de winnaars en de verliezers van de Covid-19 crisis? Wat voor gevolgen heeft corona voor de verschuivende verhouding tussen overheid en bedrijfsleven? Welke plek heeft de non-profit sector? Waar grijpt de overheid op in en wat laat ze lopen? Hoe wordt de bedoeling van beleid op ‘street level’ niveau tot uitvoering gebracht?

  Theo Camps: de kansen van Covid

  Reageer

  Wie zijn de winnaars en de verliezers van de Covid-19 crisis? Wat voor gevolgen heeft corona voor de verschuivende verhouding tussen overheid en bedrijfsleven? Welke plek heeft de non-profit sector? Waar grijpt de overheid op in en wat laat ze lopen? Hoe wordt de bedoeling van beleid op ‘street level’ niveau tot uitvoering gebracht?

 • Verschillende landen gaan op hele andere manieren om met de corona-crisis. Deze verschillen in aanpak zijn volgens Frank Hendriks, hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University, te verklaren door een zogenoemd ‘institutioneel filter’: een combinatie van nationale culturen en staatstradities, en leiderschapsstijlen.

  Frank Hendriks: hedonisme bepaalt onze corona-aanpak

  3 reacties

  Verschillende landen gaan op hele andere manieren om met de corona-crisis. Deze verschillen in aanpak zijn volgens Frank Hendriks, hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University, te verklaren door een zogenoemd ‘institutioneel filter’: een combinatie van nationale culturen en staatstradities, en leiderschapsstijlen.

 • Hoe moeten we omgaan met de fase na de corona-crisis? Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en recht aan de Universiteit Leiden en voormalig vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, reflecteert in deze video op de herstel- of nafase van de corona-crisis.

  Erwin Muller: ‘Hoe gaan we de coronacrisis verwerken?’

  Reageer

  Hoe moeten we omgaan met de fase na de corona-crisis? Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en recht aan de Universiteit Leiden en voormalig vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, reflecteert in deze video op de herstel- of nafase van de corona-crisis.

 • Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.

  Europese miljoenen voor voedselbanken onbenut

  Reageer

  Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds voor de ondersteuning van voedselbanken kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.

 • Als het om Europese ontwikkelingen gaat, zijn het vooral de economen en politicologen die zich roeren. De bestuurskunde laat weinig van zich horen. Ten onrechte, vindt hoogleraar Adriaan Schout.

  Adriaan Schout: Bestuurskundigen te stil over Europa

  3 reacties

  Als het om Europese ontwikkelingen gaat, zijn het vooral de economen en politicologen die zich roeren. De bestuurskunde laat weinig van zich horen. Ten onrechte, vindt hoogleraar Adriaan Schout. 

 • Roel Bekker, emeritus hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector aan de Universiteit Leiden, en voorheen onder meer secretaris-generaal van het ministerie van VWS en van Vernieuwing Rijksdienst, evalueert in deze aflevering de Corona-aanpak.

  Roel Bekker: 'Overheid herpakt zich na ongelukkige start'

  Reageer

  Roel Bekker, emeritus hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector aan de Universiteit Leiden, en voorheen onder meer secretaris-generaal van het ministerie van VWS en van Vernieuwing Rijksdienst, evalueert in deze aflevering de Corona-aanpak.

 • Wat voorheen vaak een gunst was, werd tijdens de lockdown plotseling noodzaak. Net als in Nederland moesten Vlaamse ambtenaren plotseling massaal thuis gaan werken. Volgens de Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur zou het thuiswerken de nieuwe norm moeten worden.

  Thuiswerken voor Vlaamse ambtenaar

  1 reactie

  Ook na de coronacrisis zou het goed zijn als ambtenaren overwegend thuis blijven werken. Dat stelt de Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers. Hij werkt momenteel aan een brief met richtlijnen voor thuiswerken.  

 • Binnenkort worden de eerste 5G frequenties geveild. Gemeenten vrezen bij de invoering de regie kwijt te raken. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en voorzien een verstoring van het straatbeeld, meldt EenVandaag.

  ‘Gemeenten moeten regie 5G terugpakken’

  2 reacties

  Binnenkort worden de eerste 5G frequenties geveild. Gemeenten vrezen bij de invoering de regie kwijt te raken. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en voorzien een verstoring van het straatbeeld, meldt EenVandaag.

 • De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.

  Cao-lonen overheid hardst gestegen

  5 reacties

  De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.

 • De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.

  ‘26.000 woningen van het gas af is veel te weinig’

  7 reacties

  De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.

 • De invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 kan grote gevolgen hebben voor het sociaal domein. Met name mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt dreigen door deze nieuwe wet hun baan kwijt te raken of meer moeite te krijgen om aan werk te komen.

  'WAB treft kwetsbaren op de arbeidsmarkt het hardst'

  1 reactie

  De invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 kan grote gevolgen hebben voor het sociaal domein. Met name mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt dreigen door deze nieuwe wet hun baan kwijt te raken of meer moeite te krijgen om aan werk te komen.

 • 32 burgemeesters in uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben een brandbrief aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gestuurd om te protesteren tegen de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen.

  Burgemeesters tegen sluiting jeugdgevangenis Veenhuizen

  Reageer

  32 burgemeesters in uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben een brandbrief aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gestuurd om te protesteren tegen de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen.

 • Gemeenten zijn in het kader van de Participatiewet vooral bezig met de vraag hoe een gezin van statushouders snel financieel onafhankelijk kan worden. Dat heeft tot onbedoeld effect dat ondersteuning hierbij zich vooral richt op mannen, die vaak als meer kansrijk op de arbeidsmarkt worden gezien.

  Arbeidstoeleiding statushouders vooral gericht op man

  Reageer

  Gemeenten zijn in het kader van de Participatiewet vooral bezig met de vraag hoe een gezin van statushouders snel financieel onafhankelijk kan worden. Dat heeft tot onbedoeld effect dat ondersteuning hierbij zich vooral richt op mannen, die vaak als meer kansrijk op de arbeidsmarkt worden gezien.

 • Het begrotingsoverschot in 2019 is bijna 14 miljard. Toch zijn er ook kostenstijgingen, die vooral toe te schrijven zijn aan de zorg en sociale uitkeringen. En voor een kwart kwam de stijging van uitgaven door de toename van beloning van rijksambtenaren en leraren.

  Begrotingsoverschot gedempt door uitkeringen en zorg

  Reageer

  Het begrotingsoverschot in 2019 is bijna 14 miljard. Toch zijn er ook kostenstijgingen, die vooral toe te schrijven zijn aan de zorg en sociale uitkeringen. En voor een kwart kwam de stijging van uitgaven door de toename van beloning van rijksambtenaren en leraren.

 • Het kabinet wil telecombedrijven ruim baan geven om antennes voor 5G. Maar gemeenten vrezen verrommeling van het straatbeeld en problemen met het beheer.

  Gemeenten vrezen verrommeling straatbeeld door 5G

  6 reacties

  Het kabinet wil telecombedrijven ruim baan geven om antennes voor 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie, in de openbare ruimte op te hangen. Maar gemeenten vrezen verrommeling van het straatbeeld en problemen met het beheer van het straatmeubilair waaraan de nieuwe antennes moeten worden opgehangen.

 • Een op de vijf ambtenaren bij gemeenten is in het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Twee procent werd geconfronteerd met een poging tot omkoping

  Een op vijf gemeenteambtenaren bedreigd

  2 reacties

  Een op de vijf ambtenaren bij gemeenten is in het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Twee procent werd geconfronteerd met een poging tot omkoping

 • Binnen twee dagen dienen gemeenten een eenvoudige vraag die per e-mail is gesteld te beantwoorden. Inmiddels slaagt 86 procent van de gemeenten daarin. In 2018 was dit nog 62 procent.

  Steeds meer gemeenten beantwoorden e-mail op tijd

  1 reactie

  Binnen twee dagen dienen gemeenten een eenvoudige vraag die per e-mail is gesteld te beantwoorden. Inmiddels slaagt 86 procent van de gemeenten daarin. In 2018 was dit nog 62 procent.

 • Als eerste gemeente in Nederland start Den Haag woensdag 18 september een proef met een zogenaamde schoolstraat. Dat houdt in dat de straat twee keer per dag wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

  Den Haag start proef met ‘schoolstraat’

  Reageer

  Als eerste gemeente in Nederland start Den Haag woensdag 18 september een proef met een zogenaamde schoolstraat. Dat houdt in dat de straat twee keer per dag wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

 • Een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 januari 2020 en nog een procent per 1 juli 2020. Dat is het voornaamste resultaat van de onderhandelingen over cao Waterschappen waarover de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid afgelopen donderdag een akkoord hebben bereikt.

  3,5 procent erbij in nieuwe cao Waterschappen

  8 reacties

  Een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 januari 2020 en nog een procent per 1 juli 2020. Dat is het voornaamste resultaat van de onderhandelingen over cao sector Waterschappen waarover de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid afgelopen donderdag een akkoord hebben bereikt.

 • De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

  En weer sneuvelen grote projecten door 'PAS'

  5 reacties

  De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

 • Overstromingen, grote branden, aanslagen. Nederland is voorbereid op allerlei verschillende rampenscenario’s. Maar niet op een grootscheepse digitale ontwrichting, zo concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn nieuwste rapport.

  Nederland niet goed voorbereid op digitale ontwrichting

  6 reacties

  Overstromingen, grote branden, aanslagen. Nederland is voorbereid op allerlei verschillende rampenscenario’s. Maar niet op een grootscheepse digitale ontwrichting, zo concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn nieuwste rapport.

 • Het is vanaf vandaag bij dertig gemeenten mogelijk om je rijbewijs online te verlengen of om een nieuw rijbewijs aan het bestaande toe te voegen. Deze nieuwe werkwijze kent vooralsnog wel veel beperkingen.

  Veel beperkingen bij proef met online aanvragen rijbewijs

  3 reacties

  Het is vanaf vandaag bij dertig gemeenten mogelijk om je rijbewijs online te verlengen of om een nieuw rijbewijs aan het  bestaande toe te voegen. Deze nieuwe werkwijze kent vooralsnog wel veel beperkingen.

 • De provincie Overijssel heeft de webmail van alle medewerkers tijdelijk onbereikbaar gemaakt, nadat een hacker de inloggegegvens van een medewerker wist te bemachtigen met een phishing mail.

  Provincie Overijssel schakelt webmail uit na hack

  1 reactie

  De provincie Overijssel heeft de webmail van alle medewerkers tijdelijk onbereikbaar gemaakt, nadat een hacker de inloggegegvens van een medewerker wist te bemachtigen met een phishing mail.

 • De Brunsummerheide

  Kort geding journalisten tegen gemeente en rechtbank

  Reageer

  Verschillende mediaorganisaties spannen samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een kort geding aan tegen de gemeente Brunssum en tegen de rechtsbank Limburg. De journalisten willen openbaarheid afdwingen van de besloten schouw in de zaak Nicky Verstappen.

 • Burgemeester Jack Mikkers

  Burgemeester mocht Eritrese conferentie niet verbieden

  1 reactie

  De toenmalige burgemeester van Veldhoven, Jack Mikkers, mocht een conferentie in zijn stad van een Eritrese jongerenorganisatie niet verbieden met een noodbevel. De Raad van State stelt dat Mikkers meer informatie had moeten inwinnen om te zien of de conferentie met extra maatregelen toch door had kunnen gaan.

 • Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor schuldhulpverlening neemt gestaag af. Goed nieuws, zo lijkt het. Maar de werkelijkheid is anders. De hoeveelheid mensen met ernstige financiële problemen is namelijk niet gedaald.

  Minder schuldhulp, niet minder problematische schulden

  Reageer

  Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor schuldhulpverlening neemt gestaag af. Goed nieuws, zo lijkt het. Maar de werkelijkheid is anders. De hoeveelheid mensen met ernstige financiële problemen is namelijk niet gedaald.

 • Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

  ABP stopt met waardeoverdracht ambtenarenpensioen

  22 reacties

  Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

 • Jorrit Nuijens, de ex-wethouder van Diemen die in juni werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, had geen ‘verboden stoffen’ in zijn bloed.

  Wethouder ‘niet onder invloed van drugs’

  4 reacties

  Jorrit Nuijens, de ex-wethouder van Diemen die in juni werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, had geen ‘verboden stoffen’ in zijn bloed.

 • Woningcorporaties vinden de inkomensgrenzen die de minister in haar wetsvoorstel Huur en Inkomensgrenzen noemt, veel te laag. Dit blijkt uit een onderzoek onder 600 corporatiebestuurders door adviesbureau Finance Ideas.

  Helft corporaties wil hogere inkomensgrens sociale huur

  3 reacties

  Woningcorporaties vinden de inkomensgrenzen die de minister in haar wetsvoorstel Huur en Inkomensgrenzen noemt, veel te laag. Dit blijkt uit een onderzoek onder 600 corporatiebestuurders door adviesbureau Finance Ideas.

 • Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn goed voorbereid op de groei van het aantal elektrische voertuigen de komende jaren. Andere grote steden komen juist steeds verder achter te liggen in de jaarlijkse Benchmark openbaar laden van consultancy Overmorgen.

  Grote steden blijven achter met laadpalen

  Reageer

  Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn goed voorbereid op de groei van het aantal elektrische voertuigen de komende jaren. Andere grote steden komen juist steeds verder achter te liggen in de jaarlijkse Benchmark openbaar laden van consultancy Over Morgen.

 • Gemeenten die een verbod op magneetvissen hebben ingesteld, handhaven dat nauwelijks. Wel moet de EOD steeds vaker uitrukken voor opgeviste bommen en granaten.

  Gemeenten handhaven verbod op magneetvissen niet

  Reageer

  Het wordt een steeds populairder hobby: magneetvissen. Maar vanwege de niet geringe risico’s is het in veel gemeenten verboden. Zolang echter niemand handhaaft, blijven die verboden een wassen neus en is wordt de kans op gelukken er niet minder om.

 • Na decennia van decentralisaties komen onderzoekers tot een verrassende conclusie: de decentralisaties hebben nauwelijks tot een verschuiving in uitgaven geleid tussen Rijk en lokale overheden.

  Geen verschuivingen in uitgaven door decentralisaties

  4 reacties

  Na decennia van decentralisaties komen onderzoekers tot een verrassende conclusie: de decentralisaties hebben nauwelijks tot een verschuiving in uitgaven geleid tussen Rijk en lokale overheden.

 • De Drentse gemeente Noordenveld stuurt de komende dagen strooiwagens de weg op. Met pekelwater wordt de asfaltlaag wat afgekoeld. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.

  Strooiwagens de weg op om asfalt te koelen

  Reageer

  De Drentse gemeente Noordenveld stuurt de komende dagen strooiwagens de weg op. Met pekelwater wordt de asfaltlaag wat afgekoeld. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.

 • Moet je als gemeente zo maar accepteren dat zorgaanbieders forse winsten maken terwijl je als gemeente niet uitkomt met de budgetten voor de zorg? Op die vraag wil Eindhoven een antwoord hebben.

  Eindhoven wil winsten zorgaanbieders beperken

  Reageer

  Moet je als gemeente zo maar accepteren dat zorgaanbieders forse winsten maken terwijl je als gemeente niet uitkomt met de budgetten voor de zorg? Op die vraag wil Eindhoven een antwoord hebben.

 • Amsterdam gaat onderzoeken wat het kost om alle ambtenaren op ‘privilegetraining’ te sturen. Zo’n training moet de ambtenaren ervan bewust maken van witte privileges en vooroordelen

  Privilegetraining voor Amsterdamse ambtenaren

  10 reacties

  Amsterdam gaat onderzoeken wat het kost om alle ambtenaren op ‘privilegetraining’ te sturen. Zo’n training moet de ambtenaren bewust maken van witte privileges en vooroordelen.

 • Aan de daling van de winkelleegstand in de afgelopen vier jaar is plotseling een einde gekomen. In het afgelopen half jaar is de leegstand toegenomen: van 6,7 naar 7 procent. Het aantal leegstaande winkelpanden steeds daarmee van 14.775 op 1 januari naar 15.445 op 1 juli.

  Winkelleegstand stijgt plotseling sterk

  1 reactie

  Aan de daling van de winkelleegstand in de afgelopen vier jaar is plotseling een einde gekomen. In het afgelopen half jaar is de leegstand toegenomen: van 6,7 naar 7 procent. Het aantal leegstaande winkelpanden steeds daarmee van 14.775 op 1 januari naar 15.445 op 1 juli.

 • Gemeenten moeten rekening houden met de stijgende loonkosten in het sociaal werk. Die oproep doet Sociaal Werk Nederland nu de leden hiervan en de leden van de vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd met het cao-onderhandelaarsakkoord Sociaal Werk.

  'Rekening houden met hogere kosten sociaal werk'

  1 reactie

  Gemeenten moeten rekening houden met de stijgende loonkosten in het sociaal werk. Die oproep doet Sociaal Werk Nederland nu de leden hiervan en de leden van de vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd met het cao-onderhandelaarsakkoord Sociaal Werk. 

 • Studentensteden lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis door studenten die zich niet inschrijven in de gemeente waar ze studeren. Dat is niet meer verplicht sinds de basisbeurs is afgeschaft.

  Spookstudenten kosten steden miljoenen

  3 reacties

  Studentensteden lopen jaarlijks miljoenen euro’s mis door studenten die zich niet inschrijven in de gemeente waar ze studeren. Dat is niet meer verplicht sinds de basisbeurs is afgeschaft.

 • De op 20 juni 2019 gepresenteerde Nationale Omgevingsvisie (NOVI) heeft een grote blinde vlek. Zij gaat vrijwel geheel voorbij aan de digitale revolutie, terwijl deze juist de hele fysieke leefomgeving op zijn kop kan zetten. Dit vindt Paul Strijp, adviseur nieuwe technologie en data bij de provincie Noord-Holland.

  Nationale omgevingsvisie heeft 'grote blinde vlek'

  4 reacties

  De op 20 juni 2019 gepresenteerde Nationale Omgevingsvisie (NOVI) heeft een grote blinde vlek. Zij gaat vrijwel geheel voorbij aan de digitale revolutie, terwijl deze juist de hele fysieke leefomgeving op zijn kop kan zetten. Dit vindt Paul Strijp, adviseur nieuwe technologie en data bij de provincie Noord-Holland. 

 • De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd.

  SodM: schade Groningen als crisis aanpakken

  Reageer

  De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd.

 • Ambtenaren vinden in overgrote meerderheid (92 procent) dat de aow-leeftijd weer omlaag moet, zo blijkt uit de antwoorden van 590 ambtenaren op de website van Binnenlands Bestuur. Grofweg de helft (47 procent) meent dat de aow-leeftijd terug moet naar 65 jaar.

  Ambtenaren willen aow terug naar 65

  12 reacties

  Ambtenaren vinden in overgrote meerderheid (92 procent) dat de aow-leeftijd weer omlaag moet, zo blijkt uit de antwoorden van 590 ambtenaren op de website van Binnenlands Bestuur. Grofweg de helft (47 procent) meent dat de aow-leeftijd terug moet naar 65 jaar.

 • Alle stemlokalen moeten vanaf 1 januari dit jaar toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. De Utrechtse stemlokalen waren dat op 20 maart echter lang niet allemaal, zo concludeert de Rekenkamer Utrecht.

  Stemlokalen Utrecht niet goed toegankelijk met rolstoel

  Reageer

  Alle stemlokalen moeten vanaf 1 januari dit jaar toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. De Utrechtse stemlokalen waren dat op 20 maart echter lang niet allemaal, zo concludeert de Rekenkamer Utrecht. 

 • De rijksoverheid heeft de informatiebeveiliging nog steeds niet op orde. Ook het IT-beheer vertoont toenemende gebreken. Belangrijkste oorzaak daarvan is het gebrek aan deskundigen met de juiste capaciteiten

  Rijk heeft security en IT-beheer niet op orde

  Reageer

  De rijksoverheid heeft de informatiebeveiliging nog steeds niet op orde. Ook het IT-beheer vertoont toenemende gebreken. Belangrijkste oorzaak daarvan is het gebrek aan deskundigen met de juiste capaciteiten

 • De toeristenbelasting is steeds meer een melkkoe voor gemeenten aan het worden, meent Koninklijke Horeca Nederland. Verschillende steden, waaronder Zaanstad, Almere en Amsterdam, hebben de toeristenbelasting stevig verhoogd of hebben plannen daartoe.

  Toeristenbelasting rijst de pan uit

  2 reacties

  De toeristenbelasting is steeds meer een melkkoe voor gemeenten aan het worden, meent Koninklijke Horeca Nederland. Verschillende steden, waaronder Zaanstad, Almere en Amsterdam, hebben de toeristenbelasting stevig verhoogd of hebben plannen daartoe. Terwijl de hoofdstad al het hoogste belastingtarief kent in vergelijking met soortgelijke Europese steden.

 • Het vaasje van Rutte, de tsunami van islamisering van Wilders en de doodlopende steeg die de afschaffing van de dividendbelasting volgens Asscher : metaforen dienen als spreuken waarmee het publiek gemakkelijk kan worden betoverd. Maar dat zijn ze in de praktijk vaak juist niet, concludeert Amber Boeynaems in haar proefschrift over framing in politieke toespraken, waarop zij op 2 april promoveerde aan de Vrije Universiteit.

  Beeldspraak voedt de polarisatie

  3 reacties

  Metaforen en figuratieve taal zijn populair onder politici. Als politici figuratieve taal gebruiken om een onderwerp te framen, kan dit zeer overtuigend werken, zo stellen diverse wetenschappers. Zo zou Trump de verkiezingen hebben gewonnen mede dankzij zijn inzet van metaforen en hyperbolen als ‘Make America great again’ en ‘America First’

 • Gemeenten vragen om intensievere uitwisseling van persoonsgegevens bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Maar het uitbreiden van de openbare-ordetaak van de burgemeester is daar geen passend antwoord op.

  ‘Openbare-orde taak burgemeesters niet uitbreiden’

  Reageer

  Gemeenten willen meer mogelijkheden om persoonsgegevens uit te wisselen bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De Raad van State vindt echter dat uitbreiding van de openbare-ordetaak van de burgermeester niet noodzakelijk is. 

 • Katten- en fietsbelasting, kentekenbellen en ambtenarenplaatjes sparen. Gemeenten gaan los op 1 april. Maar waar ligt het onderscheid tussen grap en nepnieuws?

  1 april tussen grap en nepnieuws

  2 reacties

  Moet je als overheidsorganisatie in deze tijden van nepnieuws nog wel meedoen aan 1 aprilgrappen? Die vraag wordt vandaag veelvuldig gesteld naar aanleiding van de vele grappen en grollen die overheden en overheidsorganisaties in het kader van 1 april hebben gepresenteerd.

 • Logius, de ICT-afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat in de komende 14 maanden duizenden PKLoverheid-certificaten vervangen. De huidige certificaten voldoen niet aan de veiligheidseisen.

  Logius schroeft beveiliging sites en servers overheid op

  Reageer

  Logius, de ICT-afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat in de komende 14 maanden duizenden PKIoverheid-certificaten vervangen. De huidige certificaten voldoen lang niet allemaal aan de veiligheidseisen. 

 • In diverse gemeenten zullen het komend jaar pilots gaan draaien om zich voor te bereiden op de komst van vliegende auto’s. Als het aan ingenieursbureau Antea Group ligt, zullen de eerste vliegende auto’s zich al in 2020 boven Nederland bevinden.

  Gemeenten bereiden zich voor op komst vliegende auto

  3 reacties

  In diverse gemeenten gaan het komend jaar pilots draaien om zich voor te bereiden op de komst van vliegende auto’s. Als het aan ingenieursbureau Antea Group ligt, zullen de eerste vliegende auto’s zich al in 2020 boven Nederland bevinden.

 • Ruim dertienhonderd slimme gebouwen in Nederland zijn kwetsbaar voor hackers doordat de intelligente besturings- en controlesystemen aan het internet zijn gekoppeld. Dit meldt AG-Connect op basis van een onderzoek van securityspecialist Daan Keuper.

  Ook overheidsgebouwen kwetsbaar voor hackers

  Reageer

  Ruim dertienhonderd slimme gebouwen in Nederland zijn kwetsbaar voor hackers doordat de intelligente besturings- en controlesystemen aan het internet zijn gekoppeld. Dit meldt AG-Connect op basis van een onderzoek van securityspecialist Daan Keuper. 

 • Dit blijkt uit een studie van adviesbureau Mercer, waar duizenden managers uit meerdere sectoren en landen aan meededen. Volgens het onderzoek denkt bijna driekwart van de ondervraagden dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging nog maar één kwart daarvan uit. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om beslissingen te nemen.

  Een op elke vijf banen overbodig

  8 reacties

  Een op de vijf banen zal in de toekomst overbodig zijn. Dat komt vooral door invoering van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Een op de drie werknemers is inmiddels bang dat door automatisering hun baan op termijn overbodig zal zijn. 

 • Een salarisstijging van 2,5 procent per 1 januari 2019, gevolgd door stijgingen van 1 procent in juli, 2 procent per 1 januari 2020 en nog eens een procent per 1 juli 2020. Dat is het resultaat van de cao provincies die de bonden en werkgevers donderdagavond hebben afgesloten.

  Bonden en werkgevers eens over cao provincies

  11 reacties

  Een salarisstijging van 2,5 procent per 1 januari 2019, gevolgd door stijgingen van 1 procent in juli, 2 procent per 1 januari 2020 en nog eens een procent per 1 juli 2020. Dat is het resultaat van de cao provincies die de bonden en werkgevers donderdagavond hebben afgesloten.

 • Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4 procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent.

  Stijging gemeentebelasting ruim boven inflatie

  2 reacties

  Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4 procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent. 

 • Met de invoering van de wet Computercriminaliteit III krijgen politie en justitie meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen computers op heimelijk worden binnengegaan, communicatie worden afgetapt en wordt het mogelijk ‘lokpubers’ online in te zetten.

  Nieuwe wet breidt digitale opsporing uit

  1 reactie

  Met de invoering van de wet Computercriminaliteit III krijgen politie en justitie meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen computers op heimelijk worden binnengegaan, communicatie worden afgetapt en wordt het mogelijk ‘lokpubers’ online in te zetten.

 • Een gemeenten mag de bijstandsuitkering korten van iemand die weigert zich te scheren voor het dragen van een veiligheidspak, ook al draagt hij een baard uit geloofdsovertuiging. Iemand verplichten om op vrijdagmiddag te werken terwijl diegene dan naar de moskee wil, mag echter niet.

  Baard geen reden voor werkweigering, vrijdaggebed wel

  16 reacties

  Een gemeente mag de bijstandsuitkering korten van iemand die weigert zich te scheren voor het dragen van een veiligheidspak, ook al draagt hij een baard uit geloofsovertuiging. Iemand verplichten om op vrijdagmiddag te werken terwijl diegene dan naar de moskee wil, mag echter niet. 

 • Aanleg van een geothermieput

  Strengere eisen aan gemeenten voor geothermie

  1 reactie

  Gemeenten moeten goed nadenken hoe zij met geothermie omgaan. De keuze van de locatie en de manier waarop de putten worden gemaakt kunnen grote gevolgen hebben. Daarom gaat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) scherper toezien op de veiligheid van geothermieputten en strengere eisen formuleren waaraan putten moeten voldoen.

 • Ruim anderhalf miljoen euro heeft het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam in 2018 uitgegeven aan inwoners van de maasstad die in urgente financiële problemen zijn gekomen. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017.

  Fonds geeft recordbedrag uit aan Rotterdammers in nood

  Reageer

  Ruim anderhalf miljoen euro heeft het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam in 2018 uitgegeven aan inwoners van de maasstad die in urgente financiële problemen zijn gekomen.  Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017.

 • In de eerste helft van 2018 werden er 634 meldingen gedaan van datalekken bij gemeenten. Bij het Rijk werden er 442 datalekken gemeld en overige organisaties in het openbaar bestuur waren verantwoordelijk voor 260 bij de Autoriteit Persoonsgegevens aangegeven datalekken.

  Meldingen datalekken bij overheid verdrievoudigd

  2 reacties

  Het aantal meldingen van datalekken in de sector openbaar bestuur is fors toegenomen. In de eerste helft van 2017 lag het aantal meldingen nog op 484. Dat aantal nam toe tot 1495 in de eerste helft van 2018, een ruime verdrievoudiging. 

 • Burgemeesters en wethouders laten en masse hun woning controleren op veiligheid. Sinds de invoering van de gratis veiligheidsscan hebben al 250 gemeentebestuurders een aanvraag voor een controle ingediend.

  Gemeentebestuurders laten massaal woning checken

  Reageer

  Burgemeesters en wethouders laten en masse hun woning controleren op veiligheid. Sinds de invoering van de gratis veiligheidsscan hebben al 250 gemeentebestuurders een aanvraag voor een controle ingediend.

 • De gemeenten Heerlen en Kerkrade gaan op grote schaal loodsen, containers, bedrijfsgebouwen en opslagplaatsen controleren op illegale wietteelt. Dat doen de twee gemeenten niet alleen op bedrijventerreinen, maar op het hele grondgebied van de gemeenten.

  Heerlen en Kerkrade strijden samen tegen hennepteelt

  Reageer

  De gemeenten Heerlen en Kerkrade gaan op grote schaal loodsen, containers, bedrijfsgebouwen en opslagplaatsen controleren op illegale wietteelt. Dat doen de twee gemeenten niet alleen op bedrijventerreinen, maar op het hele grondgebied van de gemeenten.

 • Voetbal-, hockey-, tennis- en andere buitensportverenigingen moeten vanaf 1 juli dit jaar verplicht aantonen wat zij aan energiebesparing doen. Wie niet aan deze verplichting voldoet kan een dwangsom opgelegd krijgen.

  Sportclubs moeten verduurzaming aantonen

  6 reacties

  Voetbal-, hockey-, tennis- en andere buitensportverenigingen moeten vanaf 1 juli dit jaar verplicht aantonen wat zij aan energiebesparing doen. Wie niet aan deze verplichting voldoet kan een dwangsom opgelegd krijgen.

 • Het project IRMA is unaniem gekozen tot de winnaar van de Internet Innovatie Award 2019. De prijs wordt uitgereikt door de vereniging van internetprofessionals, Internet Society Nederland.

  IRMA valt opnieuw in de prijzen

  Reageer

  Het project IRMA is unaniem gekozen tot de winnaar van de Internet Innovatie Award 2019. De prijs wordt uitgereikt door de vereniging van internetprofessionals, Internet Society Nederland.

 • Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

  ABP investeert half miljard in hypotheken

  9 reacties

  Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

 • Haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, maakte diepe indruk. Hoe ze er was voor de nabestaanden, de school, de kinderopvang en de hulpverleners, oogstte veel bewondering.

  Burgemeester Buijs van Oss is beste lokale bestuurder

  1 reactie

  Haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, maakte diepe indruk. Wobine Buijs, burgemeester van Oss, werd op donderdag 17 januari 2019 door de bestuurders en ambtenaren van Nederland uitgeroepen tot Beste Bestuurder. 

 • Of het nu gaat om de pietendiscussie, het vluchtelingenbeleid, de btw-verhoging, de gele hesjes of het afschaffen van de dividendbelasting, steeds meer discussies in de samenleving lijken een zekere mate van hysterie te ontketenen. 

  Hysterie is soms best nuttig

  1 reactie

  Of het nu gaat om de pietendiscussie, het vluchtelingenbeleid, de btw-verhoging, de gele hesjes of het afschaffen van de dividendbelasting, steeds meer discussies in de samenleving lijken een zekere mate van hysterie te ontketenen. 

 • Het nettobedrag dat op de loonstrookjes van januari staat, is hoger dan dat van vorige maand. Voor vrijwel alle werknemers stijgt het nettoloon. Ambtenaren profiteren er echter het minste van, zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.

  Ambtenaren profiteren het minst van stijging netto loon

  13 reacties

  Het nettobedrag dat op de loonstrookjes van januari staat, is hoger dan dat van vorige maand. Voor vrijwel alle werknemers stijgt het nettoloon. Ambtenaren profiteren er echter het minste van, zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.

 • Bedrijven die zich bezighouden met de productie van tabak, nucleaire wapens, clusterwapens en anti-persoonsmijnen kunnen voortaan fluiten naar investeringen van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Daarnaast belegt het fonds ook niet meer in staatsobligaties van een reeks landen met dubieuze regimes.

  ABP belegt niet meer in tabak en kernwapens

  7 reacties

  Bedrijven die zich bezighouden met de productie van tabak, nucleaire wapens, clusterwapens en anti-persoonsmijnen kunnen voortaan fluiten naar investeringen van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Daarnaast belegt het fonds ook niet meer in staatsobligaties van een reeks landen met dubieuze regimes.

 • De gemeente Utrecht krijgt hulp van het leger in de strijd tegen de jaarlijkse autobranden. Defensie zet drones in om vanuit de lucht zo snel mogelijk brandende auto’s op te kunnen sporen. Woerden krijgt die ondersteuning niet.

  Geen defensiedrones tegen autobranden in Woerden

  Reageer

  De gemeente Utrecht krijgt hulp van het leger in de strijd tegen de jaarlijkse autobranden. Defensie zet drones in om vanuit de lucht zo snel mogelijk brandende auto’s op te kunnen sporen. Woerden krijgt die ondersteuning niet.

 • Mensen die vanuit een uitkering aan het werk gaan, moeten weer terug kunnen vallen op de uitkering als het werk voor korte of langere tijd niet meer lukt. In een brief aan de Kamer maakt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark duidelijk welke maatregelen hij daartoe in het komend jaar wil treffen.

  Wet moet werk vanuit uitkering makkelijker maken

  2 reacties

  Mensen die vanuit een uitkering aan het werk gaan, moeten weer terug kunnen vallen op een uitkering als het werk voor korte of langere tijd niet meer lukt. In een brief aan de Kamer maakt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark duidelijk welke maatregelen zij daartoe komend jaar wil treffen. 

 • Nederland telt vanaf 2 januari 2019 in totaal 8.619 raadsleden. Daarvan zijn er 2.730 vrouw. Het aandeel vrouwelijke raadsleden komt daarmee uit op 31,67 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging voor Raadsleden.

  Aantal vrouwelijke raadsleden boven de dertig procent

  Reageer

  Nederland telt vanaf 2 januari 2019 in totaal 8.619 raadsleden. Daarvan zijn er 2.730 vrouw. Het aandeel vrouwelijke raadsleden komt daarmee uit op 31,67 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging voor Raadsleden.

 • Volgens Aristoteles kun je alleen gelukkig worden als je niet hoeft te werken. Want werk leidt immers af van de zoektocht naar geluk. En geluk is datgene wat we willen omwille van zichzelf, en niet omwille van iets anders. Hard werken om gelukkig te worden zou dus niet kunnen, want dan streef je naar geluk door middel van iets anders dan het streven naar geluk zelf.

  Werk maakt mens niet gelukkig

  5 reacties

  Volgens Aristoteles kun je alleen gelukkig worden als je niet hoeft te werken. Want werk leidt immers af van de zoektocht naar geluk. En geluk is datgene wat we willen omwille van zichzelf, en niet omwille van iets anders. Hard werken om gelukkig te worden zou dus niet kunnen, want dan streef je naar geluk door middel van iets anders dan het streven naar geluk zelf.

 • Italiaanse ambtenaren hebben een niet al te beste naam wat betreft hun arbeidsmoraal. Zo werden een paar jaar geleden in San Remo tweehonderd ambtenaren aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Ze kwamen naar het werk in zwemkleding of ochtendjas om in te klokken, en vervolgens weer te vertrekken. 

  Ambtenaren systematisch afwezig

  1 reactie

  Italiaanse ambtenaren hebben een niet al te beste naam wat betreft hun arbeidsmoraal. Zo werden een paar jaar geleden in San Remo tweehonderd ambtenaren aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Ze kwamen naar het werk in zwemkleding of ochtendjas om in te klokken, en vervolgens weer te vertrekken. 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat het ministerie van Onderwijs 12 miljoen uittrekt om in 2019 en 2020 lopende pilots met vijftien streekomroepen in stand te houden.

  VNG wil 12 miljoen voor pilots streekomroepen

  2 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat het ministerie van Onderwijs 12 miljoen uittrekt om in 2019 en 2020 lopende pilots met vijftien streekomroepen in stand te houden.

 • Op honderden scholen in Groningen en Drenthe liggen zonnepanelen van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha. Gunstig, omdat de provincies gezamenlijke inkoopacties hebben georganiseerd. Maar ook minder gunstig, omdat Hanwha clusterbommen maakt.

  Provincies promoten zonnepanelen van bommenmaker

  4 reacties

  Op honderden scholen in Groningen en Drenthe liggen zonnepanelen van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha. Gunstig, omdat de provincies gezamenlijke inkoopacties hebben georganiseerd. Maar ook minder gunstig, omdat Hanwha clusterbommen maakt. 

 • De helft van de gemeenten maakt gebruik van algoritmen. Ministeries zelfs nog vaker. Maar liefst 63 procent gebruikt algoritmen, met name om risico’s in kaart te brengen. Maar wie controleert de algoritmen?

  Wie controleert de algoritmen bij de overheid?

  Reageer

  De helft van de gemeenten maakt gebruik van algoritmen. Ministeries zelfs nog vaker. Maar liefst 63 procent gebruikt algoritmen, met name om risico’s in kaart te brengen. Maar wie controleert de algoritmen?

 • Een neutrale overheid mag geen belastinggeld mag aan het organiseren van lessen in yoga en mindfulness voor ambtenaren, vindt SGP-raadslid Rien Bruinooge uit het Zeeuwse Reimerswaal.

  Geen yoga voor ambtenaren

  11 reacties

  Yoga komt voort uit het hindoeïsme en mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Zo staan deze bewustwordings stimulerende stromingen beschreven in menig encyclopedie. En dat is precies de reden waarom een neutrale overheid geen belastinggeld mag besteden aan het organiseren van lessen in yoga en mindfulness voor ambtenaren, vindt SGP-raadslid Rien Bruinooge uit het Zeeuwse Reimerswaal.

 • We zijn zombies in een wereld die wordt bestuurd door algoritmen. Smartphone zombies, oftewel Smombies. Ons leven wordt beheerst door Google, Facebook en Netflix. De digitalisering en technologisering is inmiddels zover doorgeschoten dat we reddeloos verloren zijn. Algoritmes hebben het voor het zeggen.

  Willoze Smombies op de planeet

  Reageer

  Zombies zijn we, in een wereld die wordt bestuurd door algoritmen. Smartphone zombies, oftewel Smombies. Ons leven wordt beheerst door Google, Facebook en Netflix. De digitalisering en technologisering is inmiddels zover doorgeschoten dat we reddeloos verloren zijn. Algoritmes hebben het voor het zeggen.

 • Het gaat niet lukken de Wet vereenvoudiging belastingvrije voet per 1 januari 2019 in werking te laten treden. De wet, die regelt dat mensen die in de schulden zitten altijd een bedrag mogen houden om mee rond te komen, vereist dat verschillende instanties geautomatiseerd gegevens kunnen uitwisselen. En dat lukt nog niet.

  Bescherming van schuldenaar laat op zich wachten

  1 reactie

  Het gaat niet lukken de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2019 in werking te laten treden. De wet, die regelt dat mensen die in de schulden zitten altijd een bedrag mogen houden om mee rond te komen, vereist dat verschillende instanties geautomatiseerd gegevens kunnen uitwisselen. En dat lukt nog niet.

 • Meer dan de helft van de huishoudens van vluchtelingen (53 procent) heeft een laag inkomen. Dat is ruim 6 keer zo vaak als gemiddeld in Nederland (8,2 procent). Bij Syriërs en Eritreeërs is het percentage gezinnen met een laag inkomen zelfs 80 procent, zo meldt het CBS.

  Meerderheid vluchtelingen loopt risico op armoede

  2 reacties

  Meer dan de helft van de huishoudens van vluchtelingen (53 procent) heeft een laag inkomen. Dat is ruim 6 keer zo vaak als gemiddeld in Nederland (8,2 procent). Bij Syriërs en Eritreeërs is het percentage gezinnen met een laag inkomen zelfs 80 procent, zo meldt het CBS.

 • De soos dreigt na meer dan dertig jaar haar subsidie kwijt te raken. Tot groot ongenoegen van de oud-ambtenaren, die vinden dat je een subsidie niet zomaar na meer dan dertig jaar kunt schrappen. 45 euro per persoon per jaar bedraagt de subsidie die de gemeente aan de soos van de oud-ambtenaren geeft. In totaal zo’n 1.900 euro.

  Soos oud-ambtenaren wegbezuinigd

  9 reacties

  Elke laatste woensdag van de maand treffen ze elkaar. Dan maken ze een uitstapje met de bus of er wordt een lezing geregeld van een interessante spreker. Ook een herfstwandeltocht of een kerstdiner houden ze gezamenlijk, al moeten de leden van de Soos van Gepensioneerden van de gemeente Hardenberg daar wel een eigen bijdrage bij neertellen.

 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb acht de kans klein dat Rotterdam meedoet aan het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet.

  Aboutaleb ziet wietproef niet meer zitten

  2 reacties

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb acht de kans klein dat Rotterdam meedoet aan het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet. Het aanvankelijk enthousiasme voor een experiment is verdwenen nu het Rijk de adviezen van de commissie Knottnerus naast zich neer lijkt te leggen.

 • Verzekeraars bepalen op basis van de postcode hoe hoog de premie voor een inboedelverzekering moet zijn. Mensen die in een buurt wonen met veel inbraken, brand en huurhuizen betalen meer dan bewoners van villawijken. Inwoners van Den Haag en Heerlen betalen de hoofdprijs.

  Verzekeringspremies hoger in achterstandswijken

  Reageer

  Verzekeraars bepalen op basis van de postcode hoe hoog de premie voor een inboedelverzekering moet zijn. Mensen die in een buurt wonen met veel inbraken, brand en huurhuizen betalen meer dan bewoners van villawijken. Inwoners van Den Haag en Heerlen betalen de hoofdprijs. 

 • De provincie Groningen concludeert na een proef dat haar reguliere werving- en selectiebeleid blijkbaar al zo is ingericht dat er voldoende aandacht is voor diversiteit. Want bij de provincie is het al zo dat bepaalde doelgroepen een voorrangspositie krijgen, zoals personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond.

  Anoniem solliciteren werkt niet

  2 reacties

  Leidt anoniem solliciteren tot een andere keuze van kandidaten? Dat moest een proef van anoniem solliciteren bij de provincie Groningen uitwijzen. Van 1 januari tot 1 juli 2018 blijven zaken als leeftijd, geslacht en etnische achtergrond achterwege in de sollicitatieprocedure. 

 • De Piccolostraat in Zaandam wordt toch de Hobostraat. Een meerderheid van de Zaanse gemeenteraad vindt het bezwaar van bewoners dat de naam zou uitdagen tot homograppen geen reden om de naam aan te passen.

  Zaanstad krijgt toch Hobostraat

  3 reacties

  De Piccolostraat in Zaandam wordt toch de Hobostraat. Een meerderheid van de Zaanse gemeenteraad vindt het bezwaar van bewoners dat de naam zou uitdagen tot homograppen geen reden om de naam aan te passen.

 • De negatieve effecten van thuiswerken door ambtenaren kunnen wel worden weggenomen door een goede manier van leidinggeven, stelt bestuurskundige Hanna de Vries in haar proefschrift over telewerken in Nederlandse gemeenten. Ze enquêteerde onder meer alle Nederlandse gemeentesecretarissen en OR-leden.

  Thuiswerken vereist ander leiderschap

  5 reacties

  In veel gemeenten is flexibel werken, vanuit huis of op flexibele werkplekken op kantoor, inmiddels niet meer weg te denken. Maar thuiswerken is niet zaligmakend. Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken. Ze missen de contacten met anderen op de werkvloer. Het vaak geclaimde voordeel van thuiswerken, namelijk dat de bevlogenheid toeneemt vanwege grotere autonomie, is er niet. 

 • Het Generatiepact, waarbij ouderen uren inleveren die door jongere werknemers worden ingevuld, blijkt een goed middel te zijn om de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers te verbeteren en een meer evenwichtige leeftijdsopbouw van de organisatie te bewerkstelligen. Vooral over het eerste punt, de duurzame inzetbaarheid van ouderen, zijn gemeenten enthousiast.

  Generatiepact heeft ook keerzijde

  7 reacties

  De gemeentesector is de eerste sector in Nederland die werk met een Generatiepact. Sinds de intrede in 2014 maken inmiddels ruim honderd gemeenten gebruik van een Generatiepact, zo blijkt uit het rapport ‘Generatiepact gemeenten: sleutel tot succes in handen van gemeenten’ van het A+O fonds. 

 • Werknemers in de publieke sector zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die in de private sector werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Driessen. Uit onderzoek blijkt ook dat een gelukkige ambtenaar een goed presterende ambtenaar is, en dat een goede publieke sector tot een gelukkige burger leidt.

  Gelukkige ambtenaar maakt gelukkige burger

  Reageer

  Werknemers in de publieke sector zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die in de private sector werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Driessen. Uit onderzoek blijkt ook dat een gelukkige ambtenaar een goed presterende ambtenaar is, en dat een goede publieke sector tot een gelukkige burger leidt.

 • Weinig huiseigenaren hebben plannen om op korte termijn hun huis te verduurzamen. Maar ook stellen woningbezitters het niet op prijs wanneer de overheid druk op hen uitoefent om hun huis te verduurzamen.

  Verduurzamen woning geen prioriteit huiseigenaren

  2 reacties

  Weinig huiseigenaren hebben plannen om op korte termijn hun huis te verduurzamen. Maar ook stellen woningbezitters het niet op prijs wanneer de overheid druk op hen uitoefent om hun huis te verduurzamen. 

 • Ambtenaren en justitiële diensten lopen bij het aanpakken van ondermijnende criminaliteit regelmatig aan tegen knelpunten die hen in hun taak belemmeren. Daarom moet er ‘ondermijningswetgeving’ komen, vindt minister Grapperhaus van Justitie.

  Justitie richt zich op ‘ondermijningswetgeving’

  1 reactie

  Ambtenaren en justitiële diensten lopen bij het aanpakken van ondermijnende criminaliteit regelmatig aan tegen knelpunten die hen in hun taak belemmeren. Daarom moet er ‘ondermijningswetgeving’ komen, vindt minister Grapperhaus van Justitie.

 • Ruim één op de vijf gemeenteambtenaren krijgt wel eens het verzoek vanuit de eigen organisatie om dingen te doen die niet in de haak zijn. Daarbij gaat het vooral om verzoeken die op gespannen voet staan met wet- en regelgeving (13 procent van de respondenten). Dat blijkt uit het I&O-onderzoek waaraan 1.366 ambtenaren meededen.

  Ambtenaar gebukt onder interne druk

  13 reacties

  Eén op de vijf gemeenteambtenaren voelt zich onder druk gezet door ‘oneigenlijke verzoeken’ uit de eigen organisatie. In een deel van de gevallen gaat het om verzoeken die op gespannen voet staan met de wet- en regelgeving, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur

 • Wat is een baas? Wat mag je van hem of haar verwachten en wat niet? Uit het tweejaarlijks onderzoek van de Vlaamse HR-dienstverlener Acetra onder 1700 werknemers blijkt dat onze zuiderburen in ieder geval geen prijs stellen op een baas die hen op de vingers kijkt en beoordeeld.

  Een baas op afroep is de beste baas

  2 reacties

  Wat is een baas? Wat mag je van hem of haar verwachten en wat niet? Uit het tweejaarlijks onderzoek van de Vlaamse HR-dienstverlener Acetra onder 1700 werknemers blijkt dat onze zuiderburen in ieder geval geen prijs stellen op een baas die hen op de vingers kijkt en beoordeelt. Een baas is meer iemand die op afroep beschikbaar moet zijn. In het verlanglijstje voor leiderschapscompetenties staat bovenaan bij de werknemers: leiden en coachen, verantwoordelijkheid nemen, communicatief zijn, teamwerk stimuleren, problemen oplossen en organiseren. 

 • Het Leids Mediafonds heeft de deuren geopend. Tot 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering van journalistieke producties in Leiden en omgeving. De gemeente Leiden heeft daar een kwart miljoen euro voor uitgetrokken.

  Leids mediafonds open voor aanvragen

  Reageer

  Het Leids Mediafonds heeft de deuren geopend. Tot 1 oktober kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering van journalistieke producties in Leiden en omgeving. De gemeente Leiden heeft daar een kwart miljoen euro voor uitgetrokken.

 • Het gebeurt steeds minder dat burgers worden geconfronteerd met berichten van de overheid gericht aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit een brief die Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd.

  Nog steeds post van overledenen naar Berichtenbox

  1 reactie

  Het gebeurt steeds minder dat burgers worden geconfronteerd met berichten van de overheid gericht aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit een brief die Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd. 

 • Het lijkt niet de meest wervende term om jonge mensen te interesseren in een baan bij de gemeente Deventer: Zin in gezeik? Toch is dit de slogan waarmee de gemeente Deventer hoopt jonge ambtenaren aan zich te binden. En dat is volgens de gemeente hard nodig. De stad heeft achthonderd ambtenaren in dienst. De gemiddelde leeftijd is 49 jaar. Slechts 8 procent van de ambtenaren is jonger dan 35 jaar en een luttele 1 procent is jonger van 25.

  Gezeik in de gemeente Deventer

  Reageer

  Het lijkt niet de meest wervende term om jonge mensen te interesseren in een baan bij de gemeente Deventer: Zin in gezeik? Toch is dit de slogan waarmee de gemeente Deventer hoopt jonge ambtenaren aan zich te binden. 

 • Het Krachtwijkenprogramma waarmee een impuls gegeven moest worden aan de leefbaarheid van achterstandwijken, heeft wel degelijk effect gehad, zo stellen omgevingseconomen Hans Koster en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze weerspreken daarmee de conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat stelde dat het programma nauwelijks invloed heeft gehad.

  Investeren in krachtwijken heeft wel degelijk effect

  3 reacties

  Het Krachtwijkenprogramma waarmee een impuls gegeven moest worden aan de leefbaarheid van achterstandwijken, heeft wel degelijk effect gehad, zo stellen omgevingseconomen Hans Koster en Jos van Ommeren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze weerspreken daarmee de conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat stelde dat het programma nauwelijks invloed heeft gehad.

 • Het Bureau Integriteit Nederlands Gemeenten (BING) hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een voormalig topambtenaar van de gemeente Schiedam. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

  Geen schadevergoeding voor oud-ambtenaar Schiedam

  2 reacties

  Het Bureau Integriteit Nederlands Gemeenten (BING) hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een voormalig topambtenaar van de gemeente Schiedam. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

 • De gemeente Zutphen verbreekt haar stedenbanden. Daarmee volgt de gemeente en trend die al langer gaande is. Veel Nederlandse steden zien het nut van stedenbanden niet meer in.

  Zutphen zet een streep door stedenbanden

  9 reacties

  De gemeente Zutphen verbreekt haar stedenbanden. Daarmee volgt de gemeente en trend die al langer gaande is. Veel Nederlandse steden zien het nut van stedenbanden niet meer in.

 • Een dancefeest in de binnenstad van Alkmaar mag zondag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald in een kort geding tegen de gemeente. Bezwaren van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging en van een omwonende zijn afgewezen.

  Dancefeest Alkmaar mag doorgaan op zondag

  2 reacties

  Een dancefeest in de binnenstad van Alkmaar mag zondag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald in een kort geding tegen de gemeente. Bezwaren van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging en van een omwonende zijn afgewezen.

 • Een echtpaar uit Hengelo ontving wekelijks een paar tientjes van hun dochter. Reden voor de gemeente Hengelo om hun aanvullende uitkering te schrappen en terug te eisen. De rechtbank Overijssel steekt hier echter een stokje voor.

  Hengelo mocht uitkering niet schrappen om bijdrage dochter

  2 reacties

  Een echtpaar uit Hengelo ontving wekelijks een paar tientjes van hun dochter. Reden voor de gemeente Hengelo om hun aanvullende uitkering te schrappen en terug te eisen. De rechtbank Overijssel steekt hier echter een stokje voor.

 • Een pilot van de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland en de Stichting NIX18 om Utrechtse horecaondernemers te stimuleren zich beter aan de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol te houden, is succesvol verlopen. De doelstelling werd ruimschoots gehaald.

  Utrechtse aanpak leidt tot minder drank onder de 18

  2 reacties

  Een pilot van de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland en de Stichting NIX18 om Utrechtse horecaondernemers te stimuleren zich beter aan de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol te houden, is succesvol verlopen. De doelstelling werd ruimschoots gehaald.

 • Gemeenten die woningen antikraak laten bewonen, in afwachting van de afbraak, moeten over die woningen een verhuurdersheffing afdragen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag 17 augustus.

  Gemeente met antikraakwoningen moet heffing betalen

  Reageer

  Gemeenten die woningen antikraak laten bewonen, in afwachting van de afbraak, moeten over die woningen een verhuurdersheffing afdragen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag 17 augustus.

 • De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is samen met wethouder Klaas Verschuure om met de directie van La Vuelta te spreken over de mogelijke start van de wielerronde in Utrecht in 2020. De Utrechtse bestuurders zijn daartoe uitgenodigd door de directie van La Vuelta.

  Jan van Zanen naar Spanje voor start Vuelta in Utrecht

  Reageer

  De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is samen met wethouder Klaas Verschuure om met de directie van La Vuelta te spreken over de mogelijke start van de wielerronde in Utrecht in 2020. De Utrechtse bestuurders zijn daartoe uitgenodigd door de directie van La Vuelta.

 • In het Drentse Borger mag het klimmen op hunebedden dan verboden zijn, in de gemeente Coevorden zijn hunebed-klimmers van harte welkom, zo heeft burgemeester Bert Bouwmeester op twitter laten weten.

  Hunebed-klimmers welkom in Coevorden

  9 reacties

  In het Drentse Borger mag het klimmen op hunebedden dan verboden zijn, in de gemeente Coevorden zijn hunebed-klimmers van harte welkom, zo heeft burgemeester Bert Bouwmeester op twitter laten weten.

 • Groningers waren al positief over de Wmo, maar het afgelopen jaar is het oordeel nog positiever geworden. Dat blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek over 2017 dat het Sociaal Planbureau Groningen in 13 Groningse gemeenten heeft uitgevoerd.

  Groningers nog positiever over Wmo

  Reageer

  Groningers waren al positief over de Wmo, maar het afgelopen jaar is het oordeel nog positiever geworden. Dat blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek over 2017 dat het Sociaal Planbureau Groningen in 13 Groningse gemeenten heeft uitgevoerd. 

 • Het is voor gemeenten van groot belang om te weten waar er mogelijk archeologische vindplaatsen liggen en wat de waarde van deze archeologische plekken is. Op initiatief van de archeologische sector is er nu een handleiding gemaakt om archeologische waarden- en verwachtingskaarten op te stellen die geschikt zijn voor omgevingsvisies en omgevingsplannen.

  Gemeenten gezocht voor archeologie

  Reageer

  Met de komt van de Omgevingswet gaan gemeenten aan de slag met omgevingsvisies en omgevingsplannen. Ook het cultureel erfgoed komt daarbij aan bod. Een belangrijk onderdeel daarvan is de archeologie. 

 • Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties.

  Opvattingen integriteit toen en nu

  3 reacties

  Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties. Auteurs Patrick Overeem van de Vrije Universiteit Amsterdam en Toon Kerkhoff van de Universiteit Leiden bekijken in het boek wat wij kunnen leren van integriteitskwesties in het Nederlandse openbaar bestuur in de periode 1945 tot aan nu. 

 • De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel onduidelijk is over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Dit meldt het stedennetwerk in reactie op de gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

  G40: rol gemeenten bij energie-infrastructuur onduidelijk

  1 reactie

  De G40, het netwerk van de 40 grootste steden in Nederland, is enthousiast over het bereikte resultaat, maar vindt dat er nog veel onduidelijk is over de rol van gemeenten bij de ontwikkeling van de energie-infrastructuur. Dit meldt het stedennetwerk in reactie op de gepresenteerde hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

 • Mag je raadslid worden als je een strafblad hebt? Krijg je als raadslid pensioen? Mag je je zetel meenemen als je de partij verlaat en kun je raadslid en ambtenaar zijn in dezelfde gemeente? En wat nu als de gemeente waarin je ambtenaar bent fuseert met de gemeente waarin je raadslid bent? Het zijn een aantal van de meest gestelde vragen van raadsleden, die de Vereniging voor Raadsleden op haar website heeft geplaatst.

  De meest gestelde vragen over het raadslidmaatschap

  Reageer

  Mag je raadslid worden als je een strafblad hebt? Krijg je als raadslid pensioen? Mag je je zetel meenemen als je de partij verlaat en kun je raadslid en ambtenaar zijn in dezelfde gemeente? En wat nu als de gemeente waarin je ambtenaar bent fuseert met de gemeente waarin je raadslid bent? Het zijn een aantal van de meest gestelde vragen van raadsleden, die de Vereniging voor Raadsleden op haar website heeft geplaatst.

 • De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

  Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

  19 reacties

  De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

 • Als de ministeries met elkaar worden vergeleken, blijkt dat het verzuim het hoogst ligt bij Justitie en Veiligheid, met een verzuimpercentage van 6,3 procent. Ook op Financiën is het met de gezondheid niet al te best gesteld, met een verzuimpercentage van 5,9 procent.

  Ziekteverzuim bij Justitie het hoogste

  4 reacties

  Griep en verkoudheid. Het zijn nog altijd de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim onder rijksambtenaren. Bijna de helft van het verzuim is hieraan toe te schrijven, zo blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. Mankementen aan het ‘bewegingsapparaat’ zijn voor 13,2 procent verantwoordelijk voor de afwezigheid van de ambtenaren en 10,7 procent ligt aan psychische klachten. 

 • De krapte op de arbeidsmarkt slaat toe, ook bij gemeenten. Het aantal openstaande vacatures neemt snel toe. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten van het A+O fonds.

  Gemeenten wacht een krappe arbeidsmarkt

  5 reacties

  De krapte op de arbeidsmarkt slaat toe, ook bij gemeenten. Het aantal openstaande vacatures neemt snel toe. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten van het A+O fonds.

 • Waren er in 2016 nog 188 ‘vermoedelijke schendingen’ binnen de categorie ongewenste omgangsvormen, in 2017 nam dat aantal bij de rijksoverheid af naar 146. Een kentering. In de jaren daarvoor steeg het aantal juist van 105 (2014) naar 188 (2016). Het lijkt erop dat het bewustzijn onder invloed van de #Metoo discussie ook zijn effect heeft gehad op de omgangsvormen bij de rijksoverheid, zo blijkt uit Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk.

  Minder #metoo bij het Rijk

  Reageer

  Het aantal klachten over ongewenste omgangsvormen bij het rijk is in 2017 gedaald. Dat is opvallend, want in de jaren daarvoor steeg dat aantal gevallen nog gestaag. 

 • Cultuurwethouder Arjan van der Weegen deed van harte mee aan het verspreiden van het nepnieuws, zo ook de gemeentewoordvoerders. Dit tot woede van de hoofdredacteur van Omroep Brabant: ‘Om voor de gek gehouden te worden is tot daar aan toe. Maar dat dat door de gemeente gebeurt is op z'n minst kwalijk te noemen'. De faux pas van de gemeente haalde zelfs de jaarvergadering van het Genootschap van Hoofdredacteuren in Leeuwarden. De raad riep de wethouder op het matje. Die trok, geschrokken, het boetekleed aan.

  Gemeente steunt nepnieuws

  4 reacties

  Valse informatie aan de pers verstrekken om vervolgens diezelfde pers aan het kruis te nagelen wanneer ze erover publiceren. ‘Zie je wel, de pers controleert te feiten niet’, klinkt het dan. Dat is ook moeilijk wanneer het een sport lijkt te worden zaken die hoogstwaarschijnlijk zonder leugens de krant niet zouden halen, te voorzien van ‘fake news’ om alsnog de gewenste aandacht te krijgen. 

 • Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

  Gemeenten luiden noodklok over jeugdzorg

  2 reacties

  Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

 • De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.

  ‘Betaalbaar wonen is mensenrecht’

  7 reacties

  De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.

 • De genomineerden voor de Citymarketing Trofee

  Dordrecht en Zandvoort winnen Citymarketing Trofee

  Reageer

  De gemeenten Dordrecht en Zandvoort hebben de Nationale Citymarketing Trofee 2018 gewonnen. De trofee werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Leeuwarden.

 • Er werd een fors aantal ict-ers in dienst genomen in plaats van dat deze werden ingehuurd. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken 16 mei naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Meer ict-ers en schoonmakers bij Rijk

  Reageer

  De rijksoverheid is met ruim 110.000 fte een van de grootste werkgevers van het land. Het afgelopen jaar steeg het aantal banen er met ruim duizend, een stijging van ongeveer een procent. Die stijging kwam voornamelijk doordat schoonmakers in dienst kwamen bij het rijk en er functies speciaal voor arbeidsgehandicapten werden gerealiseerd. 

 • De gemeente Amsterdam gaat kijken of er een pilot gestart kan worden met een 6-urige werkdag voor haar personeel. Dit staat in het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw begin’ dat de coalitiepartners in de hoofdstad donderdag hebben afgesloten.

  Amsterdam onderzoekt 6-urige werkdag voor ambtenaren

  12 reacties

  De gemeente Amsterdam gaat kijken of er een pilot gestart kan worden met een 6-urige werkdag voor haar personeel. Dit staat in het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw begin’ dat de coalitiepartners in de hoofdstad donderdag hebben afgesloten. 

 • Ambtenaren behoren tot de beroepsgroepen die hun baan als maatschappelijk zeer nuttig ervaren. Dat geldt met name voor brandweerlieden en ambtenaren sociale zaken.

  Ambtenaar ziet nut van baan

  1 reactie

  Heeft u dat ook wel? Dat u ’s morgens de werkvloer betreedt, uw computer aanzet, koffie haalt en u plotseling denkt: waar doe ik dit eigenlijk voor? Waartoe dient dit alles? Dan bent u niet de enige. Acht van de honderd werknemers ervaren het werk dat ze doen als zinloos.

 • De overheid die het salaris van geestelijk voorganger betaalt, dat is in Nederland ondenkbaar. Of toch niet? De BES-Eilanden blijken drie pastoors te tellen die worden bezoldigd als rijksambtenaar.

  Drie pastoors in dienst als rijksambtenaar

  4 reacties

  De overheid die het salaris van geestelijk voorganger betaalt, dat is in Nederland ondenkbaar. Of toch niet? De BES-Eilanden blijken drie pastoors te tellen die worden bezoldigd als rijksambtenaar.

 • De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt vast aan het standpunt dat de gemeente Veenendaal oneerlijk concurreert met commerciële uitbaters van parkeergarages. Wel lukt het de gemeente om onder een eerder opgelegde dwangsom uit de komen door de eigen parkeerfaciliteiten tot ‘algemeen belang’ te verklaren.

  Steekspel ACM en Veenendaal om parkeertarieven

  1 reactie

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt vast aan het standpunt dat de gemeente Veenendaal oneerlijk concurreert met commerciële uitbaters van parkeergarages. Wel lukt het de gemeente om onder een eerder opgelegde dwangsom uit de komen door de eigen parkeerfaciliteiten tot ‘algemeen belang’ te verklaren. 

 • De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien.

  Ambtenaren zijn het meest honkvast

  6 reacties

  De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien. 

 • Bij Right to Challenge (R2C) kunnen bewoners taken van gemeenten overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Steeds meer gemeenten bieden bewoners hier de ruimte voor. Reden voor het college van B&W in Barneveld om het initiatief te omarmen en een heuse ‘challenge-ambtenaar’ aan te stellen.

  Ambtenaar met een uitdaging

  Reageer

  Right to Challenge krijgt vaste voet aan de grond in Nederland. Bij Right to Challenge (R2C) kunnen bewoners taken van gemeenten overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. 

 • Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken.

  Bemiddelaar voor cao waterschappen

  10 reacties

  Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken. Dat meldt de H2owaternetwerk.

 • Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Amstelveen, Barendrecht. Deze gemeenten scoren het hoogst met hun netwerk aan openbare laadpalen, zo blijkt uit de Benchmark openbaar laden.

  Grote verschillen in laadcapaciteit per gemeente

  2 reacties

  Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Amstelveen, Barendrecht. Deze gemeenten scoren het hoogst met hun netwerk aan openbare laadpalen, zo blijkt uit de Benchmark openbaar laden.

 • Met een persoonsgebonden budget zorg inkopen in andere EU-landen was tot voor kort niet mogelijk. De Centrale Raad van Beroep heeft echter geoordeeld dat de ziektekostenverzekeraar dit ten onrechte heeft geweigerd.

  Met pgb zorg inkopen in andere EU-landen mag

  Reageer

  Met een persoonsgebonden budget zorg inkopen in andere EU-landen was tot voor kort niet mogelijk. De Centrale Raad van Beroep heeft echter geoordeeld dat de ziektekostenverzekeraar dit ten onrechte heeft geweigerd.

 • Na Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, heeft ook de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, bekend gemaakt dat hij gaat stoppen.

  Ook commissaris van de Koning Utrecht stopt

  2 reacties

  Na Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, heeft ook de commissaris van Utrecht, Willibrord van Beek, bekend gemaakt dat hij gaat stoppen.

 • Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

  Gemeenten krijgen meer armslag voor aanpak criminelen

  2 reacties

  Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

 • Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

  Smolders valt buiten coalitie Tilburg

  9 reacties

  Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

 • Overheidsinstanties willen burgerinitiatieven de ruimte geven. Maar vaak blijken overheden die initiatieven juist te belemmeren. Initiatiefnemers moeten van goeden huize komen om een burgerinitiatief tegen de stroom van regelgeving, bureaucratie en financiële belemmeringen tot bloei te laten komen, zo blijkt uit het rapport ‘Burgerinitiatief. Waar een wil is …’ van de Nationale Ombudsman.

  Overheid belemmert initiatieven van burgers

  7 reacties

  Overheidsinstanties willen burgerinitiatieven de ruimte geven. Maar vaak blijken ze die initiatieven juist te belemmeren. Initiatiefnemers moeten van goeden huize komen om een burgerinitiatief tegen de stroom van regelgeving, bureaucratie en financiële belemmeringen tot bloei te laten komen, zo blijkt uit het rapport ‘Burgerinitiatief. Waar een wil is …’ van de Nationale Ombudsman. 

 • Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is bereid om mogelijke aanpassingen van de Wet op de Openbare Manifestaties te bespreken met gemeenten. Die hadden aan de Nationale Ombudsman laten weten dat de wet in sommige situaties, bijvoorbeeld wanneer relschoppers op manifestaties afkomen, ontoereikend is.

  Minister sluit aanpassing wet op manifestaties niet uit

  3 reacties

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is bereid om mogelijke aanpassingen van de Wet op de Openbare Manifestaties te bespreken met gemeenten. Die hadden aan de Nationale Ombudsman laten weten dat de wet in sommige situaties, bijvoorbeeld wanneer relschoppers op manifestaties afkomen, ontoereikend is.

 • Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld: hij wordt vrouw.

  Ambtenaar wordt vrouw voor pensioen

  5 reacties

  Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld. De man wil zo graag verlost zijn van zijn baan dat hij een drastische stap neemt om het einde daarvan te bespoedigen: hij wordt vrouw. 

 • Gemeenten, provincies en waterschappen gaan in 2018 samen 14,2 miljard aan heffingen innen. Gemeenten nemen daarvan 9,7 miljard voor hun rekening, waterschappen 2,8 miljard en provincies 1,6 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Lokale overheden heffen 14,2 miljard euro

  Reageer

  Gemeenten, provincies en waterschappen gaan in 2018 samen 14,2 miljard aan heffingen innen. Gemeenten nemen daarvan 9,7 miljard voor hun rekening, waterschappen 2,8 miljard en provincies 1,6 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • In de toekomst staat de gemeenten een sterke daling van het aantal mantelzorgers te wachten. Dat blijkt uit de eerste analyse van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) van de toekomst van de mantelzorg in Nederland.

  In de toekomst veel minder mantelzorgers beschikbaar

  2 reacties

  Gemeenten leunen sinds de decentralisatie van zorgtaken steeds zwaarder op het beschikbaar potentieel aan mantelzorgers. Want hoe minder mantelzorg er beschikbaar is, des te groter het beroep op ondersteuning vanuit de gemeente. In de toekomst staat de gemeenten echter een sterke daling van het aantal mantelzorgers te wachten. Dat blijkt uit de eerste analyse van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) van de toekomst van de mantelzorg in Nederland.

 • De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

  Paasvuren onder druk

  2 reacties

  De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

 • Toch geen twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad voor de PVV. Bij de verdeling van restzetels bleek dat deze niet aan de partij van lijsttrekker Maurice Meeuwissen toekomt, maar aan DENK. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft bekendgemaakt.

  PVV Rotterdam verliest zetel aan DENK

  1 reactie

  Toch geen twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad voor de PVV. Bij de verdeling van restzetels bleek dat deze niet aan de partij van lijsttrekker Maurice Meeuwissen toekomt, maar aan DENK. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft bekendgemaakt.

 • Uit de antwoorden blijkt dat de gemiddelde Nederlander de wethouders een hoge morele standaard oplegt. Een kopje koffie? Ja, dat mag de wethouder accepteren, vindt 99 procent van de respondenten. En een frisdrankje kan ook nog wel. Bij een gebakje bij de koffie blijkt toch 7 procent al de wenkbrauwen te fronsen en een bitterbal of toastje gaat 21 procent van de Nederlanders al te ver.

  Geen borrel voor de wethouder

  2 reacties

  ‘De ondernemersvereniging nodigt een wethouder uit voor een overleg. Wat mag de wethouder tijdens zo’n overleg wel en niet accepteren?’ Het was een van de vragen die onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur voorlegde aan ruim 3200 Nederlanders. 

 • Johnas van Lammeren is uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid van het land. Van Lammeren zit voor de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Amsterdamse raad en was onder meer betrokken bij de komst van de ja-ja sticker in de hoofdstad.

  Johnas van Lammeren (PvdD) is het beste raadslid

  3 reacties

  Johnas van Lammeren is uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid van het land. Van Lammeren zit voor de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Amsterdamse raad en was onder meer betrokken bij de komst van de ja-ja sticker in de hoofdstad. 

 • Raadsleden die hun termijn van vier jaar niet volmaken, doen dat vooral vanwege de werkdruk en de hoeveelheid tijd die het kost. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken onder voortijdig afgehaakte raadsleden.

  Raadsleden haken af door werkdruk

  4 reacties

  Raadsleden die hun termijn van vier jaar niet volmaken, doen dat vooral vanwege de werkdruk en de hoeveelheid tijd die het kost. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken onder voortijdig afgehaakte raadsleden.

 • 9 van de 10 Nederlanders wil dat kandidaat-wethouders uitgebreid door Justitie, AIVD en Belastingdienst worden gescreend. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur en BNR Nieuwsradio.

  Meer vertrouwen in gemeentebestuur dan in regering

  6 reacties

  Nederlanders hebben meer vertrouwen in de integriteit van hun gemeentebestuur dan van de regering. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur en BNR Nieuwsradio.

 • Effectief, communicaties en integer. Dat zijn de voornaamste criteria waaraan een kandidaat moet voldoen om tot Beste Raadslid van Nederland te worden uitgeroepen. Donderdag 8 maart zijn de 12 genomineerden bekendgemaakt. De winnaar wordt op 20 maart bekend. Intussen heeft DENK de eigen kandidaat alvast tot winnaar gebombardeerd.

  Genomineerden Beste Raadslid bekend

  Reageer

  Effectief, communicaties en integer. Dat zijn de voornaamste criteria waaraan een kandidaat moet voldoen om tot Beste Raadslid van Nederland te worden uitgeroepen. Donderdag 8 maart zijn de 12 genomineerden bekendgemaakt. De winnaar wordt op 20 maart bekend. Intussen heeft DENK de eigen kandidaat alvast tot winnaar gebombardeerd.

 • Top-werkgevers Unilever en Google maken dit keer niet langer deel uit van de top 10. Ze staan hun plaats af aan Defensie en ABN Amro. Dat blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder 18.649 personen uit de beroepsbevolking ondervraagd in 2017.

  Overheid blijft fijnste werkgever

  1 reactie

  Het is fijn om voor de overheid te werken. En dan met name voor het rijk. Voor de tweede keer op rij is het rijk verkozen als meest populaire werkgever van Nederland. Op de tweede plaats staat Shell, gevolgd door Rabobank, de politie en KLM. Grootste daler is Philips die van een vierde plek in 2016 wegzakt naar plaats 8. 

 • Dit blijkt uit onderzoek van de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, de Wethoudersvereniging, trainee- organisatie DisGover en Binnenlands Bestuur.

  GroenLinks wint bij gemeenteambtenaren

  9 reacties

  Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgt GroenLinks de meeste stemmen van gemeenteambtenaren. Dit is opvallend want decennialang was de PvdA bij hen de meest populaire partij

 • De gemeenteambtenaar is loyaal tot op het bot en bereid de eigen politieke opvatting opzij te zetten voor de beleidsvisie van de wethouder. Niet ten koste van alles. Als het eigen geweten in het gedrang komt, gooit de meerderheid van de gemeenteambtenaren liefst het bijltje erbij neer.

  Gemeenteambtenaar is loyaal, tot het geweten speelt

  10 reacties

  De gemeenteambtenaar is loyaal tot op het bot en bereid de eigen politieke opvatting opzij te zetten voor de beleidsvisie van de wethouder. Niet ten koste van alles. Als het eigen geweten in het gedrang komt, gooit de meerderheid van de gemeenteambtenaren liefst het bijltje erbij neer.

 • Zo’n 80 procent van de klokkenluiders kampt met zeer negatieve effecten voor werk en inkomen, en bijna de helft van hen met zeer negatieve effecten voor het gezinsleven. Zo'n 45 procent kampt met bijzonder ernstige psychische klachten, zoals zeer ernstige angst- of depressiesymptomen. De onderzoekers spraken met 27 Nederlandse klokkenluiders: mensen die misstanden hebben gemeld aan inspectiediensten of de media, nadat interne meldingen niets opleverden. Bij klokkenluiders komen ernstige psychische klachten ruim zes keer zo vaak voor als bij mensen met dezelfde leeftijd, geslacht en andere demografische kenmerken.

  Klokkenluider betaalt de prijs

  10 reacties

  Klokkenluiders zijn belangrijk voor de samenleving. Ze brengen misstanden onder de aandacht die anders in het duister gebleven zouden zijn, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voor de samenleving kunnen ze dan een helende rol vervullen, voor henzelf is dat allerminst het geval. Het melden van misstanden heeft voor hen dramatische gevolgen, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. 

 • Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgen 21 gemeenten meer zetels in de raad en moeten 3 gemeenten zetels inleveren. Dat heeft het CBS berekend..

  21 gemeenten krijgen meer raadszetels

  Reageer

  Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen krijgen 21 gemeenten meer zetels in de raad en moeten 3 gemeenten zetels inleveren. Dat heeft het CBS becijferd.

 • Of het verstaanbaar is of niet, maakt voor de wet niet uit. In 2016 werd in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel ingediend om gebarentaal juridisch te erkennen. In verschillende andere landen is dat al zo. Die wetswijziging is er nog niet door, maar vooruitlopend daarop had Van Winsum gevraagd de ambtseed als ambtenaar bij de provincie Noord-Holland in gebarentaal af te mogen leggen. Het provinciaal bestuur stemde daarmee in. Daarmee is Van Winsum in ieder geval de eerste ambtenaar bij de provincie Noord-Holland die dit heeft mogen doen.

  Ambtseed nu ook in gebarentaal

  2 reacties

  Frouke van Winsum, ambtenaar bij de provincie Noord-Holland, heeft woensdag 31 januari de ambtseed afgelegd. Op zich is dat geen bijzonder gegeven. Wel bijzonder is dat zij dit in gebarentaal deed. Het is zeker niet de eerste keer dat iemand die doof is de ambtseed of belofte aflegt. Volgens de wet kan dit echter alleen in het Nederlands of Fries. 

 • De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP is in 2017 verbeterd. De actuele dekkingsgraad steeds naar 104,4 procent, de beleidsdekkingsgraad – het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden – was 101,5 procent.

  Dekkingsgraad stijgt, pensioenen niet

  24 reacties

  De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP is in 2017 verbeterd. De actuele dekkingsgraad steeds naar 104,4 procent, de beleidsdekkingsgraad – het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden – was 101,5 procent. Toch stijgen de ambtenarenpensioenen niet. Een daling is zelfs niet uitgesloten.

 • Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft in overleg met de sociale partners besloten de huidige Anw-compensatie te verlengen tot 1 mei. Tot die datum blijven de oude voorwaarden van kracht.

  Anw-compensatie blijft tot 1 mei

  3 reacties

  Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft in overleg met de sociale partners besloten de huidige Anw-compensatie te verlengen tot 1 mei. Tot die datum blijven de oude voorwaarden van kracht.

 • Leefbaar Almere wil dat de gemeente ‘enkele tienduizenden euro’s stort in een fonds ter bevordering van de lokale journalistiek. Bij dit fonds kunnen lokale media of individuele journalisten een aanvraag indienen.

  Ook Leefbaar Almere wil fonds voor lokale media

  1 reactie

  Leefbaar Almere wil dat de gemeente  ‘enkele tienduizenden euro’s stort in een fonds ter bevordering van de lokale journalistiek. Bij dit fonds kunnen lokale media of individuele journalisten een aanvraag indienen.

 • Is stress een probleem? Niet volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. ‘Stress is fantastisch! Stress is levensreddend!’ zo tekent VU-magazine uit zijn mond op.

  Hoogleraar: 'Stress? Heerlijk!'

  6 reacties

  Net een beetje uitgerust in de kerstvakantie. Iedereen op kantoor een gelukkig nieuwjaar gewenst. Mail geopend. En daar slaat de stress je al weer om de oren. Vergaderingen, planningen en deadlines dansen voor je ogen en de onthaasting van de vakantie lijkt alweer verdwenen. Stress! 

 • Mag een ambtenaar dan echt niets accepteren? In de arbeidsvoorwaardenregeling voor gemeenten staat inderdaad dat het de ambtenaar verboden is zonder toestemming van het college giften aan te nemen. En om voor het aannemen van zo’n notitieboekje nu het college terug te roepen van kerstreces gaat wat ver. Geld aannemen mag sowieso niet, maar een geschenk met een waarde van minder dan 50 euro wel. Maar ook dan moet ieder geschenk worden gemeld.

  Integer of gevalletje niet hoffelijk

  9 reacties

  Een beetje integer kan niet, zo sprak wijlen minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales. Een adagium dat in ieder geval door de gemeente Zaanstad tot op de dag van vandaag strikt wordt nageleefd. Het leek Binnenlands Bestuur een aardig gebaar om bij de kaart met kerstgroet dit jaar een notitieboekje – waarde zo’n vijf euro – aan relaties te sturen. 

 • De toegankelijkheid van gemeenteraadsvergaderingen staat onder druk. Reden voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren om bij de VNG en het Genootschap van Burgemeesters aan de bel de trekken om hun zorgen hierover kenbaar te maken.

  Journalisten willen vrije toegang tot raadzaal

  2 reacties

  De toegankelijkheid van gemeenteraadsvergaderingen staat onder druk. Reden voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren om bij de VNG en het Genootschap van Burgemeesters aan de bel de trekken om hun zorgen hierover kenbaar te maken.

 • Het stadhuis van IJsselstein

  Montfoort: IJsselstein moet betalen voor de breuk

  2 reacties

  IJsselstein moet de rekening betalen voor het opzeggen van de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Montfoort in een brief aan het college van IJsselstein. Het zou gaan om enkele miljoenen euro’s, zo meldt het AD

 • Vijf gemeenten staan het komend jaar onder preventief toezicht van de provincie vanwege hun slechte financiële positie. Het gaat om de gemeenten Almelo, Middelburg, Sittard-Geleen, Twenterand en Vlissingen.

  Vijf gemeenten onder preventief toezicht

  2 reacties

  Vijf gemeenten staan het komend jaar onder preventief toezicht van de provincie vanwege hun slechte financiële positie. Het gaat om de gemeenten Almelo, Middelburg, Sittard-Geleen, Twenterand en Vlissingen.

 • Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

  CDA Sint Anthonis houdt vast aan Voncken als lijsttrekker

  5 reacties

  Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

 • Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

  Experimenteer meer met democratie

  1 reactie

  Hoe blijft de democratie vitaal? Hoe moeten we het systeem aanpassen aan de eisen van deze tijd? Op die vragen proberen staatsrechtkundige Wim Voermans en historicus Geerten Waling een antwoord te vinden door het theoretisch debat daarover te voeren en de experimenten op lokaal niveau te bestuderen.

 • Medewerkers hebben vaak het idee dat de beoordelingen niet eerlijk tot stand komen. Daarin hebben zij gelijk. Het blijkt dat de beoordelingsscore die medewerkers krijgen maar voor een klein deel terug te voeren is op de prestatie. Andere factoren, die niets te maken hebben met de prestatie, spelen een rol. Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict.

  Beoordelingsgesprek demotiveert

  Reageer

  Het beoordelingsgesprek is een ritueel dat tot veel frustraties leidt en absoluut en totale verspilling van tijd en geld. Dit blijkt uit onderzoek van docent Human Resources Management Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 • Kandidaat-raadsleden moeten niet langer een stembureau kunnen bemensen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en gemeenten moeten de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken via internet.

  Kandidaat-raadsleden niet meer in stembureau

  6 reacties

  Kandidaat-raadsleden moeten niet langer een stembureau kunnen bemensen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en gemeenten moeten de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken via internet.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Veel Europese landen kennen een scheiding tussen kerk en staat. In België noch Nederland maakt die scheiding deel uit van de Grondwet. In België is de verhouding tussen rijk en clerus een tikje inniger dan in ons land. 

  België: dominee op loonlijst overheid

  Reageer

  Veel Europese landen kennen een scheiding tussen kerk en staat. In België noch Nederland maakt die scheiding deel uit van de Grondwet. In België is de verhouding tussen rijk en clerus een tikje inniger dan in ons land. 

 • In hoeverre is de politieke voorkeur en betrokkenheid van de ambtenaar van invloed op de samenwerking met de wethouder en in hoeverre werkt de politieke kleur van de wethouder door in de dagelijkse praktijk van de ambtenaar? Dat was de centrale vraagstelling in een onderzoek van de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, de Wethoudersvereniging, trainee-organisatie Dis- Gover en Binnenlands Bestuur. Voor het onderzoek werden twee afzonderlijke enquêtes gehouden onder ambtenaren en wethouders. Ruim duizend ambtenaren en 141 wethouders reageerden.

  Zeer loyaal, tot geweten opspeelt

  Reageer

  De gemeenteambtenaar is loyaal tot op het bot en bereid de eigen politieke opvatting opzij te zetten voor de beleidsvisie van de wethouder. Niet ten koste van alles. Als het eigen geweten in het gedrang komt, gooit de meerderheid van de gemeenteambtenaren liefst het bijltje erbij neer.

 • Over de grens   In de rubriek Over de grens beschrijven we bijzondere ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van ambtenaren en bestuur

  Ambtenarenseks tegen krimp

  Reageer

  Over de grens 
  In de rubriek Over de grens beschrijven we bijzondere ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van ambtenaren en bestuur

 • ‘Dossieronderzoek naar de opdrachtverstrekking voor de bouw van het project Scholeneiland in Odijk heeft geen verdenking van enig strafbaar feit opgeleverd.’ Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik, waar Odijk onder valt, leest in april 2016 de conclusie met een zucht van verlichting.

  Veel rook, geen vuur

  Reageer

  De gemeente Bunnik zou sjoemelen met aanbestedingen en een van haar ambtenaren werd beticht van ambtelijke corruptie. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp besloot dat er een extern onderzoek moest komen, uitgevoerd door de Rijksrecherche. ‘Je geeft alles uit handen, dat maakt nerveus.’

 • Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

  Bezoek van een haatprediker

  Reageer

  Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

 • De drie – professor Arre Zuurmond, hoogleraar ICT en de toekomst van het openbaar bestuur, Bert Mulder, lector IT en samenleving en trendwatcher/futurist Marcel Bullinga – doen in hun essay van 2005 tal van voorspellingen die tien jaar later realiteit zijn geworden. Al staan veel van deze ontwikkelingen na een decennium nog steeds in de kinderschoenen.

  ‘Op naar de Ubergemeente’

  Reageer

  Zij is kleiner, maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen twee keer zoveel, vier keer zo goed. In 2005 schetsten drie adviseurs de elektronische overheid van 2015. Veel kwam uit, maar wel in een trager tempo. Hoe ziet de e-overheid er over tien jaar uit?

 • De afgelopen twee jaar bezochten debattrainer John Bijl en journalist Kemal Rijken als Mystery Burgers iedere week een raadsdebat. Hun tour de force bracht ze naar 85 gemeenten, verspreid over het hele land. Voor Binnenlands Bestuur schreven ze daar wekelijks een column over. Die columns zijn nu gebundeld in een boek, De Mystery Burger.

  ‘De raad doet het zo gek nog niet’

  Reageer

  Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.