Eric de Kluis
Eric de Kluis is hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur sinds december 2011. Daarvoor was hij chef webredactie (2008-2011).
Bij Reed Elsevier werkte hij onder meer als hoofdredacteur voor de bladen Overheidsmanagement en Zorg + Welzijn.
Contactgegevens
- E-mailadres:
- edekluis@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (vast):
- 020 - 573 36 57
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 306 13 301
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Eric de Kluis
- Twitter:
- Twitter profiel van Eric de Kluis
Recente Artikelen
-
Rechtbank: ter inzage leggen niet voldoende
Een gemeente kan niet volstaan met het ter inzage leggen als een inwoner uitdrukkelijk heeft gevraagd om toezending van stukken, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland.
-
Burgemeesters mogen kantoorpand sluiten om corona
Burgemeesters krijgen de bevoegdheid een kantoorpand te sluiten bij een corona-uitbraak op zo’n locatie. De GGD zal dan adviseren het pand te sluiten. Wanneer het advies niet wordt opgevolgd, kan de burgemeester de sluiting bevelen.
-
Gemeentelijke jeukwoorden van het jaar verzameld
Kun je nu het best je taskforce agile opschalen? Of via een constante dialoog input ophalen bij het brede middenveld? Jeukwoorden. Ze bestaan in ieder werkveld, dus ook bij gemeenten. En ze leiden dikwijls tot communicatiemisverstanden.
-
‘Historische cao’ voor mensen met arbeidsbeperking
Een historische cao, zo noemt vakbond FNV de cao voor mensen met een arbeidsbeperking waarover de vakbonden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en belangenorganisatie Cedris een akkoord hebben gesloten. Het gaat om een geheel nieuwe cao voor ruim 15.000 mensen met een arbeidshandicap.
-
Gemeentesecretaris Bergen op Zoom weg
Gemeentesecretaris Theo Wingens vertrekt bij de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente maakte bekend dat is besloten ‘in goed overleg’ uit elkaar te gaan.
-
Raad Amsterdam wil twee weken lang verkiezingen
Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat er bij de komende Tweede Kamer verkiezingen twee weken lang gestemd kan worden in plaats van één dag.
-
Commissie Digitale Zaken gaat toezien op kennis en wetten
Er komt een vaste commissie voor Digitale Zaken, die Kamerleden van voldoende kennis over digitalisering gaat voorzien en tevens er zorg voor gaat dragen dat er passende wetten en regels voor digitalisering in Nederland komen. De Tweede Kamer heeft daar afgelopen week een motie voor aangenomen.
-
Nederlandse regering laks in de strijd tegen corruptie
Nederland kent een zwakke anti-corruptiecultuur. Bij buitenlandse omkoping vervolgt Nederland zelden tot nooit en klokkenluiders worden onvoldoende beschermd. Dit stelt Transparancy International in een tweejaarlijkse evaluatie van het internationaal anti-corruptiebeleid.
-
Waterschapslasten steeds meer op bordje huishoudens
Een steeds groter deel van de waterschapslasten komt voor rekening van huishoudens. Door de sterk gestegen WOZ-waarde van woningen, waarop de waterschapsbelasting is gebaseerd, is het verschil met bedrijfspanden steeds groter, stelt de Vereniging Eigen Huis.
-
141 miljoen extra tegen ondermijnende criminaliteit
Ook het komend jaar blijft de bestrijding van ondermijnende criminaliteit hoog op de agenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid staan. In de begroting voor 2021 wordt daarvoor structureel 141 miljoen euro extra uitgetrokken.
-
Naar de Hoge Raad om 85 cent gemeentebelasting
Een man stapt naar de Hoge Raad omdat hij vindt dat de gemeente Eindhoven hem bij een terugbetaling van gemeentelijke belasting heeft benadeeld. En wel voor een totaalbedrag van 85 cent.
-
Loppersum duurzaamste gemeente
De Groningse gemeente Loppersum is de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten.
-
Verbreding snelweg A27 kan doorgaan
De A27 tussen Houten en Hooipolder mag worden verbreed. Op een onderdeel na waarover de minister van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe beslissing moet nemen, heeft de Raad van State alle bezwaren ongegrond verklaard.
-
Corona opgespoord met rioolwater 10 miljoen mensen
Het Coronadashboard van de rijksoverheid is vanaf woensdag 19 augustus uitgebreid met resultaten van het rioolwateronderzoek van het RIVM. Het gaat om resultaten van het onderzoek bij 80 meetlocaties.
-
‘Gemeenten bepalen zelf tarieven niet-digitale aanvragen’
Gemeenten bepalen zelf of ze hogere tarieven rekenen aan mensen die documenten niet digitaal aanvragen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren op Kamervragen hierover. Voor aanvragen aan de balie of per post brengen gemeenten soms tot bijna drie keer zoveel kosten in rekening.
-
Burgemeester Den Haag terug van vakantie om steekpartij
De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn vakantie in Egmond aan Zee onderbroken en is eerder naar Den Haag teruggekomen. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Maandagavond is door een steekpartij in Scheveningen een 19-jarige man om het leven gekomen.
-
Paul 't Hart: van zorgzame naar teleurstellende overheid
Sinds het begin van de coronacrisis is de druk op de veerkracht van mensen, organisaties en instituties toegenomen. Er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ worden ingesteld. Veel mensen voelen zich overbelast, stelt Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.
-
Pieter Tops: Corona ondermijnt de ondermijning niet
De coronacrisis heeft aan veel bedrijfstakken aanzienlijke schade toegebracht. Er is echter een bedrijfstak die dankzij haar veerkracht en aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks heeft geleden onder de coronacrisis: de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit stelt Pieter Tops, bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.
-
Mark Bovens: op de crisis volgt een politieke crisis
Wanneer een crisis net is uitgebroken, speelt politieke verantwoording geen, of liever gezegd geen acute rol. Sterker, over het algemeen stijgt het politieke vertrouwen.
-
Evelien Tonkens: Corona als grote gelijkmaker?
Corona, maar ook Black Lives Matter, maakt het groeiende maatschappelijke probleem van ongelijkheid zichtbaar en plaatst het op de politiek agenda. Dat stelt Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en humanisering van de publieke sector aan de Universiteit voor Humanistiek.
Recente Achtergrond Artikelen
-
België: dominee op loonlijst overheid
Veel Europese landen kennen een scheiding tussen kerk en staat. In België noch Nederland maakt die scheiding deel uit van de Grondwet. In België is de verhouding tussen rijk en clerus een tikje inniger dan in ons land.
-
Zeer loyaal, tot geweten opspeelt
De gemeenteambtenaar is loyaal tot op het bot en bereid de eigen politieke opvatting opzij te zetten voor de beleidsvisie van de wethouder. Niet ten koste van alles. Als het eigen geweten in het gedrang komt, gooit de meerderheid van de gemeenteambtenaren liefst het bijltje erbij neer.
-
Ambtenarenseks tegen krimp
Over de grens
In de rubriek Over de grens beschrijven we bijzondere ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van ambtenaren en bestuur -
Veel rook, geen vuur
De gemeente Bunnik zou sjoemelen met aanbestedingen en een van haar ambtenaren werd beticht van ambtelijke corruptie. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp besloot dat er een extern onderzoek moest komen, uitgevoerd door de Rijksrecherche. ‘Je geeft alles uit handen, dat maakt nerveus.’
-
Bezoek van een haatprediker
Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.
-
‘Op naar de Ubergemeente’
Zij is kleiner, maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen twee keer zoveel, vier keer zo goed. In 2005 schetsten drie adviseurs de elektronische overheid van 2015. Veel kwam uit, maar wel in een trager tempo. Hoe ziet de e-overheid er over tien jaar uit?
-
‘De raad doet het zo gek nog niet’
Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.