of 62688 LinkedIn

Duizenden demonstreren in Amsterdam tegen racisme

Foto van de demonstratie op 1 juni.
Foto van de demonstratie op 1 juni. Jan van Dasler / Shutterstock.com
Reageer

Ongeveer 10.000 mensen hebben woensdag in Amsterdam-Zuidoost gedemonstreerd tegen racisme. Het protest in het Nelson Mandelapark is zonder incidenten verlopen.

Twee minuten stilte

De manifestatie werd om 17.00 uur geopend door host Mitchell Esajas, medeoprichter van historisch archief The Black Archives, gevolgd door een optreden van de muziekgroep Black Harmony. Bewoners van de Bijlmer en activisten als Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet hielden toespraken. Ook werd twee minuten stilte gehouden om de zwarte mensen die door geweld om het leven kwamen te herdenken. De aanwezigen knielden daarbij. Iets voor half acht was het protest ten einde en stroomde het park langzaam leeg.

 

Anderhalve meter

De gemeente had gele en witte stippen op het veld gezet waarop de betogers konden staan om zo 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daar probeerde iedereen zich ook aan te houden. De organisatie had mondkapjes en desinfecterende middelen uitgedeeld.

 

Ruimer park

Het is het tweede Black Lives Matter-protest dat in de hoofdstad plaatsvindt. Eerst zou de demonstratie worden gehouden op het aangrenzende Anton de Komplein. Vanwege het hoge aantal verwachte bezoekers verplaatste de organisatie in overleg met burgemeester Femke Halsema de demonstratie naar het ruimere park. Daar is plek voor ongeveer 18.000 mensen.

 

Veel kritiek

Het eerste protest van Black Lives Matter op 1 juni op de Dam leidde tot veel kritiek, omdat er veel meer mensen dan gepland op afkwamen en die niet voldoende afstand konden houden volgens de coronaregels.

 

Meerdere demonstraties

De afgelopen week waren er op meerdere plekken in het land demonstraties tegen racisme. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Hij overleed op 25 mei nadat bij zijn arrestatie een witte politieman bijna negen minuten met zijn knie op zijn nek had gedrukt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.