Advertentie

Dossier: Dossier: Vluchtelingen

De toegenomen stroom vluchtelingen stelt gemeenten voor een onverwacht grote opgave. Van het organiseren van noodopvang en het huisvesten van statushouders tot het verzorgen van onderwijs, (vrijwilligers-)werk en integratie voor vluchtelingen die tijdelijk of permanent in Nederland blijven. Draagvlak in de samenleving is daarbij onmisbaar, maar vaak lastig te verkrijgen. In dit dossier is alle berichtgeving over vluchtelingen gebundeld.
 • sociaal / Redactioneel

  Vorm van beschaving

  Honderd jaar geleden woedde de Eerste Wereldoorlog. Niet in Nederland, wij hadden besloten neutraal te blijven. Hoe alles verwoestend de oorlog was in België wordt me pas echt duidelijk bij een bezoek aan West-Vlaanderen. 

  14 augustus 2015
  Vorm van beschaving
 • bestuur en organisatie / Redactioneel

  Eilanden van Sawiris

  Het aantal gemeenten dat hun verantwoordelijkheid neemt en serieus op zoek gaat naar opvanglocaties neemt toe. Deze gemeenten mogen van de staatssecretaris verwachten dat hij een visie heeft over wat er moet gebeuren als de toestroom van asielzoekers door blijft gaan, als de capaciteit van de gemeenten niet langer toereikend is, als het draagvlak van de lokale bevolking afkalft.

  11 september 2015
  Eilanden van Sawiris
 • sociaal / Redactioneel

  Maak einde aan hysterie

  Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen. Er moet een einde aan de hysterie worden gemaakt.

  20 oktober 2015
  Maak einde aan hysterie
Advertentie