Advertentie

Dossier: Dossier: De zaak Van Rey

Jos van Rey wordt ervan verdacht dat hij corruptie heeft gepleegd en gelekt heeft.
 • bestuur en organisatie / Column

  Plasterk erkent klankborden

  Minister Plasterk had getwitterd dat bij burgemeestersbenoemingen de geheimhouding wordt aangehouden, terwijl in het proces-Van Rey werd betoogd dat er veel aan ‘klankborden’ wordt gedaan. Nu zijn twitterende ministers – vanwege de impulsiviteit van het medium en vanwege in dit geval een lopend strafproces – sowieso een gevaar voor zichzelf, maar los daarvan roept een en ander de vraag op hoe het nu precies zit.

  06 mei 2016
  Plasterk erkent klankborden
 • bestuur en organisatie / Redactioneel

  Wet of norm

  De overeenkomst tussen mensen als Van Rey en mensen, instanties en bedrijven die hun geld buiten het zicht van de belastingdienst houden in belastingparadijzen is dat ze de wet hanteren als norm en niet als ondergrens. Dat iets niet strafbaar is, wil niet zeggen dat het niet gewoon fout is. Het is onfatsoenlijk om niet het normale belastingtarief te betalen in landen waar je als bedrijf wel van alle faciliteiten gebruik maakt. En wie zich als bestuurder uitgebreid en herhaaldelijk laat fêteren door ondernemers met wie hij ook zakelijke connecties onderhoudt, heeft nog nooit gehoord van ‘de schijn van belangenverstrengeling’, waar iedere volksvertegenwoordiger zich verre van moet houden.

  22 april 2016
  Wet of norm
 • bestuur en organisatie / Column

  Meten met twee maten

  Burgemeester Pieter Smit van Oldambt deed vorige week aangifte van het lekken van informatie over de noodopvang van vluchtelingen in het gebied Blauwe Stad. De gemeente gaat daar een noodopvang vestigen en wilde eerst de omwonenden informeren voordat het plan bekend zou worden gemaakt.

  25 september 2015
  Meten met twee maten
 • bestuur en organisatie / Column

  Is Rob Bats een crimineel?

  Omdat de geheimhoudingsplicht rond burgemeestersbenoemingen met veel aplomb is neergezet, houden de meeste raadsleden zich daar wel aan. Er is echter een ruime categorie – laten we zeggen 30 procent: de echte kenners – die weten dat een benoeming van een burgemeester politieke strategie vereist: overleg, bondjes, do ut des, coalitiepolitiek, etc

  27 maart 2015
  Is Rob Bats een crimineel?
 • bestuur en organisatie / Column

  De baas van de behandeling

  Het lijkt allemaal mee te vallen. Bij de behandeling van de samenwerkingsovereenkomst midden-Limburg melden zich slechts twee sprekers uit de acht Roermondse fracties. Het is echter geen aanwijzing voor een soepele behandeling.

  06 oktober 2014
  De baas van de behandeling
Advertentie