of 61043 LinkedIn

Dossier: Veiligheid

In het dossier veiligheid staan nieuws en achtergronden rondom openbare orde en veiligheid. De rol van de overheid en veiligheidsregio's staat centraal.

'De overheid raakt steeds meer het overzicht op het handhaven van de veiligheid kwijt, terwijl ze het wel als een kerntaak bestempelt.' Die woorden sprak de voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, Pieter van Vollenhoven, begin 2009. Burgers en organisaties weten steeds minder welke taken op het gebied van veiligheid door welke overheden worden uitgevoerd. Dat leidt er bijvoorbeeld weer toe dat de 25 veiligheidsregio’s in Nederland de neiging hebben om op eigen houtje hun organisatie voor rampen- en crisisbestrijding in te richten en dat samenwerking tussen partijen nodeloos ingewikkeld is, of het nu om bestrijding van criminaliteit of optreden bij calamiteiten gaat.

  Nieuws  Nieuws

  • 95,8 procent van de inbraken en autodiefstallen leidt niet tot enige vorm van straf. Dat blijkt uit een berekening die Binnenlands Bestuur maakte met CBS-cijfers over opsporing en berechting uit 2007. De politie beschikt niet over recentere opsporingscijfers. Vorige week werd al bekend dat in slechts 16% van de berovingszaken één of meer daders worden bestraft.

   Bijna alle inbraken en autodiefstallen blijven onbestraft

   25 reacties
   95,8 procent van de inbraken en autodiefstallen leidt niet tot enige vorm van straf. Dat blijkt uit een berekening die Binnenlands Bestuur maakte met CBS-cijfers over opsporing en berechting uit 2007. De politie beschikt niet over recentere opsporingscijfers. Vorige week werd al bekend dat in slechts 16% van de berovingszaken één of meer daders worden bestraft.
  • Het miljoenentekort van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) is verder opgelopen. Lokale raadsleden van de deelnemende gemeenten willen niet dat de burgers daar voor op draaien. De voltallige gemeenteraad van Beverwijk hield tijdens de begrotingsbehandeling deze week het collegevoorstel tegen waarin de ozb volgend jaar met ruim drie procent extra wordt verhoogd.

   Gemeenten willen niet opdraaien voor tekort Veiligheidsregio

   5 reacties
   Het miljoenentekort van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) is verder opgelopen. Lokale raadsleden van de deelnemende gemeenten willen niet dat de burgers daar voor op draaien. De voltallige gemeenteraad van Beverwijk hield tijdens de begrotingsbehandeling deze week het collegevoorstel tegen waarin de ozb volgend jaar met ruim drie procent extra wordt verhoogd.
  • Het Rotterdamse onderwijscentrum Zadkine begint samen met Training Centrum Eemhaven een veiligheidsacademie. De academie is een netwerk van in totaal 34 partners uit de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs.

   Academie voor veiligheid gestart

   2 reacties
   Het Rotterdamse onderwijscentrum Zadkine begint samen met Training Centrum Eemhaven een veiligheidsacademie. De academie is een netwerk van in totaal 34 partners uit de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs.
  • De gemeente Culemborg is tevreden over de buurtveiligheidsteams die in de wijk Terweijde actief zijn om nieuwe problemen tussen Marokkanen en Molukkers te voorkomen.

   Culemborg tevreden over veiligheidsteams

   Reageer
   De gemeente Culemborg is tevreden over de buurtveiligheidsteams die in de wijk Terweijde actief zijn om nieuwe problemen tussen Marokkanen en Molukkers te voorkomen.
  • Het veiligheidsniveau dat nu in Nederland is bereikt, is niet meer in volle omvang te handhaven met de noodzakelijke bezuinigingen die er voor het Openbaar Ministerie aankomen. Dat concludeerde OM-topman Harm Brouwer donderdag tijdens zijn presentatie van het jaarverslag over 2009.

   Baas OM waarschuwt voor onveiligheid

   1 reactie
   Het veiligheidsniveau dat nu in Nederland is bereikt, is niet meer in volle omvang te handhaven met de noodzakelijke bezuinigingen die er voor het Openbaar Ministerie aankomen. Dat concludeerde OM-topman Harm Brouwer donderdag tijdens zijn presentatie van het jaarverslag over 2009.
  • Er moet een onderzoek komen naar wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van een tekort van 4,4 miljoen euro bij de veiligheidsregio Kennemerland, meent de gemeenteraad van Beverwijk. De VVD-fractie wil dat de directie de laan uit wordt gestuurd; andere partijen willen het onderzoek afwachten.

   Conflict over tekort veiligheidsregio Kennemerland

   1 reactie
   Er moet een onderzoek komen naar wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van een tekort van 4,4 miljoen euro bij de veiligheidsregio Kennemerland, meent de gemeenteraad van Beverwijk. De VVD-fractie wil dat de directie de laan uit wordt gestuurd; andere partijen willen het onderzoek afwachten.
  • Komen evenementen in zwaar weer? Burgemeesters zouden zich rot geschrokken zijn van de rellen tijdens het Sunset Groove festival in Hoek van Holland, vorig jaar zomer, en schroeven de veiligheidseisen op. Bovendien zouden zij de beperkte politiecapaciteit niet onbeperkt willen inzetten bij een toenemend aantal evenementen. Dit meldde dagblad De Pers donderdag j.l.

   'Evementenangst aangewakkerd door verkiezingen'

   Reageer
   Komen evenementen in zwaar weer? Burgemeesters zouden zich rot geschrokken zijn van de rellen tijdens het Sunset Groove festival in Hoek van Holland, vorig jaar zomer, en schroeven de veiligheidseisen op. Bovendien zouden zij de beperkte politiecapaciteit niet onbeperkt willen inzetten bij een toenemend aantal evenementen. Dit meldde dagblad De Pers donderdag j.l.
  • Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken pakt samen met de veiligheidsregio's C2000 aan, het systeem voor mobiele communicatie voor politie, brandweer, ambulances en marechaussee.

   Vijftig miljoen voor verbetering C2000

   1 reactie
   Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken pakt samen met de veiligheidsregio's C2000 aan, het systeem voor mobiele communicatie voor politie, brandweer, ambulances en marechaussee.
  • PVV wil Haagse wethouder veiligheid

   Reageer
   Als het aan de PVV ligt, krijgt Den Haag een wethouder voor veiligheid. Dat is een speerpunt in het programma van de lokale fractie van de partij. De PVV lanceert donderdagavond de website met het verkiezingsprogramma.
  • 'Sociale veiligheidsteams' in plaats van straatcoaches

   Reageer
   In de wijk Terweijde in Culemborg moeten 'sociale veiligheidsteams' voorkomen dat er opnieuw problemen ontstaan tussen Molukse en Marokkaanse jongeren. Dat meldde de gemeente Culemborg maandag. De teams moeten bestaan uit leden van beide bevolkingsgroepen.
  • Eigen politiebeleid onmogelijk

   Henk Bouwmans Reageer
   De gemeenteraad van Elburg heeft geen speelruimte om het politiebeleid af te stemmen op de veiligheidsprioriteiten in de eigen gemeente
  • Veiligheidsregio’s kachelen door

   Louis Cornelisse 1 reactie
   In het land wordt laconiek gereageerd op de vertraging die de Wet Veiligheidsregio’s oploopt. Bij een ramp is de wettelijke basis wel het laatste waar bestuurders van wakker liggen.
  • ‘Maak burger medeverantwoordelijk voor veiligheid’

   Reageer
   Burgers moeten medeverantwoordelijk gemaakt worden voor de aanpak van problemen zoals overlast van Marokkaanse jeugd. Twee keer per jaar moeten burgers rechtstreeks beslissen wat de politie in de eigen wijk moet doen en welke problemen het eerst aangepakt moeten worden.
  • Barendrecht wil veiligheidsregels per gemeente

   Reageer
   Barendrecht wil dat er landelijke regels komen die de maximale veiligheidsrisico's van een gemeente bewaken. Aanleiding voor die wens is het spoorwegongeval waarbij vorige week donderdag twee goederentreinen op elkaar botsten.
  • Burgemeester: Veel geïnvesteerd in veiligheid

   Reageer
   Op de treinroute bij Barendrecht is veel geïnvesteerd in veiligheid. Maar een ongeluk kun je nooit uitsluiten, zei burgemeester Jan van Belzen van Barendrecht vrijdag op de plek van het ongeval. De hulpverlening is volgens hem snel op gang gekomen.
  • Apeldoorn mag niet mobiel vingerafdruk afnemen

   3 reacties
   De gemeente Apeldoorn mag geen vingerafdrukken voor nieuwe paspoorten afnemen in het mobiele stadskantoor. Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat dit uit veiligheidsoverwegingen niet toe. Bewoners van dorpen rond Apeldoorn moeten nu voor een nieuw paspoort naar het stadhuis in Apeldoorn.
  • De politie neemt op Prinsjesdag een aantal extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Zo komt er een extra veiligheidsring achter het publiek. Dat is donderdag bekendgemaakt. De politie heeft tot nu toe nog geen informatie dat de dreiging groter is dan andere jaren.

   Extra veiligheidsring rond koninklijke route

   Reageer
   De politie neemt op Prinsjesdag een aantal extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Zo komt er een extra veiligheidsring achter het publiek. Dat is donderdag bekendgemaakt. De politie heeft tot nu toe nog geen informatie dat de dreiging groter is dan andere jaren.
  • Meer capaciteit C2000 nodig in risicogebied

   Reageer
   Het communicatienetwerk C2000 voor de hulpdiensten moet in risicogebieden als de regio Schiphol en de IJmond meer capaciteit krjgen. Dat bepleit de veiligheidsregio Kennemerland in een brief aan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).
  • Strikte veiligheidsmaatregelen rond bezoek Beatrix

   Reageer

   Het koninklijk bezoek aan Raalte is de eerste keer dat koningin Beatrix zich na de aanslag op Koninginnedag weer in een mensenmassa begeeft. Reden voor extra veiligheidsmaatregelen.

    

  • Particuliere beveiligers die politieagenten vervangen. We hebben het hier niet over Amerikaanse suburbs, maar het is steeds vaker realiteit in Hollandse gemeenten als Nijmegen, Roermond en Zoetermeer.

   Gemeenten huren beveiliging door gebrek politie

   6 reacties
   Particuliere beveiligers die politieagenten vervangen. We hebben het hier niet over Amerikaanse suburbs, maar het is steeds vaker realiteit in Hollandse gemeenten als Nijmegen, Roermond en Zoetermeer.
  • Veiligheidsregio Zaanstreek wil grote fusie

   Henk Bouwmans Reageer
   De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland wil een fusie met Amsterdam-Amstelland en Kennemerland. De minister vreest isolement voor de politie Noord-Holland-Noord.
  • Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zorgden na de vliegtuigcrash bij Schiphol op 25 februari voor irritatie bij hulpverleners. Zij zouden de rampplek hebben betreden zonder zich eerst te melden. Binnenlands Bestuur berichtte in maart dat leden van de onderzoeksraad de hulpverleners voor de voeten liepen. De uitkomsten van een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigen dit beeld.

   Onderzoeksraad irriteerde hulpverleners na crash

   1 reactie
   Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zorgden na de vliegtuigcrash bij Schiphol op 25 februari voor irritatie bij hulpverleners. Zij zouden de rampplek hebben betreden zonder zich eerst te melden. Binnenlands Bestuur berichtte in maart dat leden van de onderzoeksraad de hulpverleners voor de voeten liepen. De uitkomsten van een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigen dit beeld.
  • De overheid heeft totaal geen zicht op de veiligheidssituatie bij ondernemingen en organisaties in het land. De veiligheid is op dit moment vaak te veel afhankelijk van intern toezicht bij organisaties. Dat zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

   'Overheid heeft geen zicht op veiligheid'

   1 reactie
   De overheid heeft totaal geen zicht op de veiligheidssituatie bij ondernemingen en organisaties in het land. De veiligheid is op dit moment vaak te veel afhankelijk van intern toezicht bij organisaties. Dat zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
  • Kamer: steviger greep op veiligheidsregio

   Louis Cornelisse Reageer
   Minister Ter Horst heeft door de commissaris van de koningin een plek in de veiligheidsregio’s te geven, de angel uit het debat over het wetsvoorstel getrokken.
  • Overheid mobiliseert burgers voor veiligheid

   Reageer
   De overheid wil burgers vooraf mobiliseren bij besluiten die met veel onzekerheden zijn omgeven of omstreden zijn. Het kabinet omarmt daarmee de voorzorgsbenadering, die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid bepleit, liet minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) donderdag weten.
  • Commissaris krijgt leiding bij rampen

   Boudewijn Warbroek Reageer

   De Taskforce Management Overstromingen heeft regionaal veel vooruitgang geboekt, maar landelijk niet. De stem van de minister van Binnenlandse Zaken moet doorslaggevend worden.

    

  • Meer bescherming bij risico’s

   Bert Marseille Reageer
   Toen Pieter Winsemius, minister van Milieu in het eerste kabinet-Lubbers, werd gevraagd van welk veiligheidsprobleem hij wel eens wakker lag, antwoordde hij tot verrassing van de vragensteller: ‘Van vijf onbewaakte spoorwegovergangen in Noord-Brabant.’ Daar passeerden met enige regelmaat chloortreinen.
  • Van Vollenhoven wil meer regie overheid

   Reageer
   Pieter van Vollenhoven verlangt van de overheid meer regie bij de handhaving en controle van veiligheid. 'Bij burgers, bedrijven en organisaties heerst teveel onduidelijkheid over welke verantwoordelijkheden zij en de overheid dragen om veiligheid te waarborgen.'
  • Aboutaleb zei in zijn installatiespeech zich, samen met de korpschef en de hoofdofficier, te gaan inspannen om Rotterdam veiliger te maken: 'Onder mijn voorganger heeft Rotterdam grote stappen voorwaarts gemaakt. Een richting die mij aanspreekt. Rotterdam is veiliger geworden en de Rotterdammers zien en merken dat.'

   Aboutaleb wil Rotterdam veiliger maken

   Reageer
   Aboutaleb zei in zijn installatiespeech zich, samen met de korpschef en de hoofdofficier, te gaan inspannen om Rotterdam veiliger te maken: 'Onder mijn voorganger heeft Rotterdam grote stappen voorwaarts gemaakt. Een richting die mij aanspreekt. Rotterdam is veiliger geworden en de Rotterdammers zien en merken dat.'
  • Rotterdam: ‘Geen extra maatregelen Aboutaleb’

   Reageer
   De benoeming van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam is geen reden om veiligheidsmaatregelen in het stadhuis aan te scherpen. Dat zegt gemeentewoordvoerder Edmond Messchaert in reactie op een bericht daarover in het AD.
  • Bestuur moet het stadhuis uit durven

   Henk Bouwmans Reageer
   Plannen om de stad veiliger te maken en de kwaliteit van zorg en onderwijs te verbeteren, lopen vast in de neiging om alles vanuit het stadhuis te sturen en te controleren
  • Doe-het-zelven bij rampen en crises

   Henk Bouwmans Reageer
   Het is voor veiligheidsorganisaties niet nodig steeds zelf het wiel uit te vinden. Er ligt een handleiding klaar voor het inrichten van de beste structuur om op te kunnen treden bij rampen en crises.
  • Kritiek De Graaf op BZK over jaarwisseling

   Reageer
   Het ministerie van Binnenlandse Zaken schiet tekort omdat het geen grootschalige campagne voert voor een veilige jaarwisseling. Dit zegt de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf, voorzitter van de Commissie Overlast Jaarwisseling.
  • Solistische veiligheidsregio is risicofactor

   Henk Bouwmans 1 reactie
   Elk van de 25 veiligheidsregio’s richt het crisismanagement voor optreden bij rampen op eigen houtje in. ‘Bij een echte crisis gaat dát exponentieel verkeerd’, zegt Peter Bos, directeur van de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.
  • Nieuwe veiligheidsstrategie Utrecht noodzakelijk

   Reageer
   De Utrechtse burgemeester Wolfsen gaat samen met politie en justitie een nieuwe strategie tegen de criminaliteit in de regio hanteren. Dat is nodig, want ondanks het feit dat de criminaliteit en de onveiligheidsgevoelens dalen staat Utrecht toch op de eerste plek van de veiligheidsindex.
  • Eindhoven heeft een veiligheidsprobleem. Dat is het gevolg van verdeeldheid en het gebrek aan gezag in de samenwerking tussen gemeente, politie en justitie.

   Eindhoven heeft een veiligheidsprobleem

   Reageer
   Eindhoven heeft een veiligheidsprobleem. Dat is het gevolg van verdeeldheid en het gebrek aan gezag in de samenwerking tussen gemeente, politie en justitie.
  • Utrecht is de onveiligste gemeente van Nederland, Ferwerderadiel de veiligste. Dat is de uitkomst van de Gemeentelijke Veiligheidsindex, een nieuw meetinstrument ontwikkeld door Politie en ­Wetenschap.

   Utrecht onveiligste gemeente

   Reageer
   Utrecht is de onveiligste gemeente van Nederland, Ferwerderadiel de veiligste. Dat is de uitkomst van de Gemeentelijke Veiligheidsindex, een nieuw meetinstrument ontwikkeld door Politie en ­Wetenschap.
  • Speciale politiefunctionaris voor OV

   Reageer
   De politie stelt binnenkort een speciale contactpersoon aan die zich gaat bezighouden met de veiligheid in het openbaar vervoer.
  • ‘Het is een beetje schaken’

   Katja Kreukels Reageer
   Vorig jaar werd commissaris van de politie Frans Swinkels (50) directeur veiligheid bij de gemeente Tilburg. De voormalige districtschef is aangesteld om de veiligheid terug te krijgen op de gemeentelijke agenda en beleidsterreinen aan elkaar te koppelen. Op 1 mei 2004 werd hij benoemd als districtschef van Tilburg. Daarvoor werkte hij ondermeer als plaatsvervangend divisiechef recherche.
  • Scholen en corporaties veilig... Of houden ze zich stil?

   Reageer
   Of onderwijsinstellingen en woningcorporaties geld hadden bij de omgevallen IJslandse banken is onduidelijk. Bij de werkgeversorganisatie VOS/ABB zijn geen gevallen bekend van scholen met geld op een bank in moeilijkheden. Ook het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft nog niets gehoord.
  • ‘Burgemeester baas over veiligheid’

   Henk Bouwmans Reageer
   Wethouders moeten zich niet met veiligheid en handhaving bezighouden. Dat is een zaak van de burgemeester, aldus minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.
  • Toets burgemeester op veiligheid

   Reageer
   Gemeenteraden moeten bij de keuze van een nieuwe burgemeester beter letten op de kennis van de kandidaat over veiligheid.
  • Komst van een nationale politie staat op losse schroeven

   Henk Bouwmans 1 reactie
   De 25 regionale politiekorpsen kunnen invoering van een nationale politie voorkomen als ze met voldoende wisselgeld over de tafel komen. Minister Ter Horst heeft dat in een overleg met het korpsbeheerdersberaad en het veiligheidsberaad gezegd.
  • MIVD mag agressief ondervragen

   Reageer
   Een medewerker van Defensie die een vertrouwensfunctie bekleedt hard aanpakken tijdens een veiligheidsonderzoek mag, maar het onderzoek mag geen onnodige en niet-functionele inbreuk op het privéleven vormen. Dat oordeelt de Nationale ombudsman naar aanleiding van een klacht van een voormalige werknemer van Defensie tegen de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
  • Hoofdrol politie bij rampen

   Hans Bekkers Reageer
   Bij nationale rampen moet de minister-president de leiding nemen. En het is ook beter als de politie meer bevoegdheden krijgt om crises te beheersen, adviseert de Raad voor het Openbaar bestuur.
  • Veiligheidsregio’s voelen zich beknot

   Henk Bouwmans Reageer
   De eisen van minister Ter Horst aan de veiligheidsregio’s zijn volgens direct betrokkenen te dwingend en te gedetailleerd. ‘Ze scheert alles en iedereen over één kam’, zegt Thom de Graaf, voorzitter van het Veiligheidsberaad.
  • Veiligheidsregio's tegen vaste uitruktijden

   Reageer
   Het voorschrift van minister Guusje ter Horst dat de brandweer binnen acht minuten bij een brand moet zijn, is onwerkbaar en leidt tot enorm hoge kosten. De veiligheidsregio’s roepen Ter Horst op deze strakke norm los te laten.
  • Pleidooi voor aparte wet openbare orde en veiligheid

   Sjors van Beek Reageer
   Een selecte groep wetenschappers en bestuurders raadt het kabinet een aparte wet aan die meer orde, structuur en samenhang brengt op het terrein van openbare orde en veiligheid. Het kabinet ziet zo’n wet niet zitten.
  • Misdaadmeter: Eindhoven onveiligste gemeente

   Reageer
   Eindhoven is opnieuw de onveiligste gemeente van het land, gevolgd door Tilburg en Arnhem. Nieuwkoop (Zuid-Holland) is de veiligste gemeente. Rotterdam komt op nummer 4, Amsterdam op 8. Dit blijkt uit de Misdaadmeter 2007 van het Algemeen Dagblad, die zich daarbij baseert op cijfers van de 25 regionale politiekorpsen.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Politie staat ver van raadsleden

   Henk Bouwmans 2 reacties

   Gemeenteraadsleden missen invloed op het politiebeleid in hun gemeente. Een meerderheid is voorstander van herinvoering van de gemeentepolitie. Ook verlangen de raadsleden meer toezicht op straat.

  • Politie aan banden

   Martijn Delaere Reageer
   Lang, veel te lang konden de Nederlandse politiekorpsen op ICT-gebied hun eigen gang gaan en langs elkaar heen werken, vond politiek Den Haag. Samenwerkingsorganisatie Politie Nederland (vtsPN) moet hier een einde maken. En? ‘Het is een waterhoofd.’ De hoofdcommissaris: ‘Ik geef onszelf minimaal een 7.’
  • Het regent regels

   Henk Bouwmans Reageer
   Minder wet- en regelgeving moet het werk in de gemeentehuizen slagvaardiger en eenvoudiger maken. Jan Fraanje, gemeentesecretaris in Boxtel, maakt de balans op: ‘Het gaat drie stappen vooruit en dan één stap terug.’
  • Samen aftellen naar 2009

   Martijn Delaere Reageer
   De jaarwisseling verliep tamelijk rustig in de regio Zuid-Holland Zuid. Geluk of wijsheid? Een ding is zeker: politie, OM, brandweer en gemeenten trokken in de aanloop naar oud en nieuw gezamenlijk op. De jaarwisseling is niet langer ‘een feestje van de politie’ maar een multidisciplinair festijn.
  • Klaar voor oud en nieuw

   Martijn Delaere Reageer
   Oud en nieuw nadert. Alle hens aan dek, want de combinatie van drank en vuurwerk zorgt steevast voor vechtpartijen, branden en vernielingen. Een commissie onder voorzitterschap van de Nijmeegse burgemeester De Graaf adviseerde dit najaar hoe die overlast voor te zijn. Wat doen gemeenten?
  • Veiligste plek van ‘t land

   Sjors van Beek 1 reactie
   ’We zijn de veiligste gemeente van Nederland’, roept burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel deze dagen tegen iedereen die het horen wil.
  • Barometer van lokale veiligheid

   Sjors van Beek 1 reactie
   Utrecht is de onveiligste gemeente van Nederland, blijkt uit de nieuwe landelijke veiligheidsindex. Met de indicatoren diefstal, inbraak, geweld en vernieling zijn alle 443 gemeenten in kaart gebracht.
  • Bestuurlijke ramp

   Jos Moerkamp Reageer
   ‘Waterproef’ is de naam van de nationale overstromingsoefening die de eerste week van november plaatsvindt. De voorbereiding duurde twee jaar en nam de veiligheidsregio’s als uitgangspunt. Het probleem is nu: die zijn er voorlopig nog niet. Ieder kiest een eigen lijn.
  • 'Ik ben een vernieuwend bestuurder'

   Katja Kreukels Reageer
   Vorig jaar is Peter Bos (49) benoemd tot directeur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en secretaris van het Veiligheidsbestuur. Hij wil niet wachten tot alles van bovenaf geregeld wordt, maar zelfsturend te werk gaan. 'De regio moet in beweging komen.' Hij is daarnaast ook commandant van de regionale brandweer in dezelfde regio.
  • Onder de rook van de regionalisering

   Barry van Heijningen Reageer
   Rotterdam-Rijnmond was midden 2006 de eerste veiligheidsregio in het land. Anderhalf jaar later is het management van de regionale brandweer vol optimisme over de toekomst, maar de vrijwilligers denken er anders over. En niet alleen in Rotterdam.
  • 'Bij een crisis ben je afhankelijk van elkaar'

   André de Vos Reageer
   Crisisbeheersing is bij veel gemeenten een ondergeschoven kindje, maar de veiligheidsregio Utrecht is alert. Identieke opleidingen voor alle betrokken ambtenaren en een gemeenschappelijke 'crisispool' bij noodsituaties.

  Opinie  Opinie

  • 25 ‘veiligheidsgemeenten’

   Commentaar Henk Bouwmans Reageer
   De Haagse regeldrift om de toekomstige aanpak van crises en rampen door brandweer, politie, en geneeskundige diensten ook bestuurlijk perfect te regelen, is te ver doorgeschoten.
  • Het bruist en het is veilig

   Ooit heeft de Raad voor het Openbaar Bestuur, een van de vele adviesorganen van de regering, het avontuurlijke plan gelanceerd om een eigen overheidskrant te beginnen, door mij ter plekke gratis en voor niks tot de Balkenender Morning Post omgedoopt.
  • Kamer verzaakt veiligheidsdebat

   Commentaar Henk Bouwmans 1 reactie
   Door de kredietcrisis waren we het bijna vergeten: veiligheid was tot voor kort het belangrijkste onderwerp van debat, zo niet een van de belangrijkste discussiethema’s. Dit voorjaar nog kon de krant geen dag opengeslagen worden of het ging over de Koranfilm Fitna van Kamerlid Geert Wilders. En over de effecten van die film op onze veiligheidssituatie. Je zou haast gaan denken dat het land door de kredietcrisis veiliger is geworden.
  • Een samenleving zonder risico’s bestaat niet

   Column Reageer
   April 2003. In de Maastrichtse nieuwbouwwijk Céramique komen twee mensen om het leven als vijf balkons van een appartementengebouw instorten. Juli 2006. Aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein wordt een woon- en winkelcomplex met 90 huizen en 27 winkels ontruimd. De constructie van de onderliggende parkeergarage is zo slecht, dat instorting dreigt. 190 bewoners komen op straat te staan.
  • Slippertje

   Commentaar Reageer
   De AIVD loopt hopeloos achter met het verrichten van veiligheidsonderzoeken en dat valt niet recht te praten. De gevolgen van deze nalatigheid zijn tweeledig: mensen als de Zeeuwse korpschef Fup Goudswaard worden persoonlijk beschadigd, en de maatschappij wordt onnodig blootgesteld aan risico’s die fors kunnen zijn.
  • Regionaliseren van veiligheid

   Commentaar Barry van Heijningen Reageer
   Minister Ter Horst gaf niet zo lang geleden te kennen dat zij de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing niet hoger waardeerde dan met een zes min. Binnen twee jaar moet dat cijfer omhoog naar een zeven plus, meent de minister, en daar moeten de veiligheidsregio's voor zorgen.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Grootste deelcontract Centrale As officieel van start

   Reageer

   AfbeeldingDe Centrale As, het grootste wegenproject van de provincie Friesland ooit, gaat de verkeersveiligheid, leefbaarheid en natuur verbeteren. Het grootste deelcontract 'Midden 2' is van start gegaan. Gedeputeerde Sietske Poepjes (provincie Fryslân), directeur Netwerkmanagement Els van Grol (RWS) en wethouder Houkje Rijpstra (gemeente Tytsjerksteradiel) voerden de officiële starthandeling uit.

  • Breda herijkt rioleringsstelsel op veiligheid na treinongeval Wetteren

   Reageer

   Om de schadelijke effecten van een nieuwe ramp met een goederentrein met giftige stoffen te beperken, gaat Breda het riool rondom het stationsgebied aanpassen. Daarbij worden afsluitkleppen geplaatst die op afstand bestuurbaar zijn en ervoor zorgen dat giftige stoffen zich niet verder verspreiden. De gemeente Breda volgt hiermee aanbevelingen op uit een verkennend onderzoek dat zij samen uitvoerde met waterschap Brabantse Delta en advies- en ingenieursbureau ARCADIS.

  • Utrecht koerst nu al op veiligheid en bereikbaarheid bij start Tour de France 2015

   Reageer

   In juli 2015 is de gemeente Utrecht gastheer van de start van de Tour de France. Op zaterdag 4 juli is de ‘Grand Depart’ vanuit het centrum van de stad. Op zondag 5 juli trekt de tourkaravaan verder de provincie Utrecht en vervolgens het land in. Nu al start de gemeente met de voorbereidingen om de bereikbaarheid en veiligheid voor bewoners en gasten in goede banen te leiden.

  • Informatiebeveiliging: geen sluitpost, maar sleutelrol

   Reageer

   AfbeeldingOrganisaties zijn in toenemende mate afhankelijk van de informatievoorziening, ook binnen de overheid. Zonder informatie liggen processen stil en is bedrijfsvoering niet mogelijk.

   Als de informatie waarmee wordt gewerkt onjuist is, niet beschikbaar is of op straat komt te liggen, kan dit grote gevolgen hebben voor de organisatie. Gerard Stroeve, manager Security & Continuity Services binnen Centric, geeft samen met zijn collega’s dagelijks advies aan organisaties over de bescherming van informatie. Gerard: “Informatiebeveiliging is niet langer een sluitpost, maar vervult een sleutelrol binnen de bedrijfsvoering.”

  • Hackers testen informatiebeveiliging gemeente Eindhoven

   Reageer

   De gemeente Eindhoven laat zich hacken. Op zaterdag 15 februari onderzoekt een aantal ethisch hackers in opdracht van de gemeente de beveiliging van de gemeentelijke informatiesystemen, waaronder die van Centric.

  • Dag van de Veiligheidsregio. Komt u ook?

   Reageer

   Centric innovatiepartner Dag van de Veiligheidsregio

   Centric is op 30 januari aanwezig als innovatiepartner tijdens de Dag van de Veiligheidsregio. Tijdens deze dag voor bestuurders en beleidsmakers binnen de Openbare Orde en Veiligheid staan nieuwe en innovatieve veiligheidsconcepten centraal.

  • Marktscan Digikoppeling KING

   Reageer

   Recentelijk heeft KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) samen met Logius een marktscan gehouden voor de aanbieders van bouwsteen Digikoppeling. Een van deze aanbieders is uiteraard PinkRoccade Local Government. De resultaten van deze marktscan zijn op vrijdag 7 juni jl. gepubliceerd.

  • Ondersteuning voor gemeenten bij crisis naar aanleiding van Dorifel virus

   Reageer

   Onlangs kwam naar buiten dat tientallen organisaties, waaronder enkele grote gemeenten als Venlo, Den Bosch en Weert, getroffen waren door een Trojaans paard met de naam XDocCrypt/Dorifel. Gezien de ernst en omvang van deze besmetting en de impact ervan op de getroffen organisaties, informeren we u graag over de ondersteuning die PinkRoccade Local Government rond calamiteiten biedt. Dankzij onze ervaring met, en expertise van lokale overheden zijn wij in staat om bij calamiteiten, ongeacht de oorzaak daarvan, uw gemeentelijke dienstverlening snel te herstellen.

  Websites  Websites

  Documenten  Documenten

  • Veiligheidsindex

   Een overzicht van de veiligheidssituatie in Nederlandse gemeenten op basis van de indicatoren diefstal, inbraak, geweld en vernieling.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week:

- Interview met Chris Ravensbergen, directeur 

    VNG risicobeheer

- Angstcultuur op de werkvloer
- Grote steden wapenen zich tegen corona
- Essay: gedreven door data

- Trots Klarendal vreest weer af te glijden

- Lelystad verschiet van kleur
- De droogte te lijf: Italië worstelt met de
    distributie van water
- Special Energietransitie

     * Op de tast richting het groene doel

     * De lastige weg naar aardgasvrij

     * Ommense burgers voorop 

        

Lees Binnenlands Bestuur hier online