of 65101 LinkedIn

Dossier: Vastgoed & Overheid

De vastgoedsector beleeft hectische tijden met de bouw-, vastgoed-, hypotheek- en de taxatiefraude. Welke invloedt heeft dit op de relatie met de overheid?

De vastgoedsector beleeft hectische tijden met achtereenvolgens de bouw-, vastgoed-, hypotheek- en de taxatiefraude. Wie de vastgoedwereld alleen oppervlakkig kent associeert die bedrijfstak met zelfverrijking en weinig integer handelen. Een slechte reputatie van de sector straalt af op de individuele bedrijven en hun medewerkers. Dat heeft een nadelige invloed op het zakendoen met overheden, financiers en afnemers.

  Nieuws  Nieuws

  • Tot 2030 zijn er miljoenen vierkante meters extra nodig voor de vervanging van verouderde zorgaccommodaties. Dit betekent een verdubbeling in euro's.

   Bouwgolf op til in zorgsector

   Het bouwen voor de zorg gaat een enorme vlucht nemen. Miljoenen vierkante meters extra zijn nodig tot 2030. In euro’s is sprake van een verdubbeling.

  • Gemeenten in de Achterhoek vinden dat de provincie Gelderland te weinig oog heeft voor de impact die de bevolkingskrimp heeft op de gemeenten in de Achterhoek.

   Achterhoek wil meer aandacht voor krimp

   De gemeenten in de Achterhoek vinden dat de provincie Gelderland te weinig oog heeft voor de impact die de bevolkingskrimp heeft in de gemeenten. In een brief aan Provinciale Staten (PS) vragen ze de urgentie die de problematiek voor de gemeenten heeft, niet te onderschatten.

  • De gemeente Rotterdam gaat een woontop houden. Heirmee moet de discussie over de woningmarkt weer op gang komen en verschillende partijen kunnen hun ideeën neerleggen over een betere woningmarkt.

   Woontop Rotterdam moet discussie op gang brengen

   Reageer

   PvdA-wethouder Hamit Karakus (wonen) van Rotterdam houdt half november een grote woontop in de stad. Hij wil hiermee de discussie over de woningmarkt weer in beweging brengen. De top moet niet alleen gaan over de hypotheekrenteaftrek.

  • De ex-VVD-gedeputeerde zelf wordt beschuldigd van acht feiten. Volgens het OM heeft Hooijmaijers heeft zich tussen 2005 en 2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

   OM: Hooijmaijers nam steekpenningen aan

   3 reacties

   Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland heeft in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen ontvangen van Fortis Nederland. Dat staat in de dagvaarding tegen hem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bevestigd.

  • Het college van B en W in Apeldoorn wil 6 miljoen euro besparen op gemeentelijke panden, zoals bibliotheken, sportvelden en culturele accommodaties.

   Apeldoorn wil 6 miljoen op vastgoed besparen

   Reageer

   Het college van B en W in Apeldoorn wil 6 miljoen euro op vastgoed gaan besparen. Hiertoe wil het college vanaf 2016 gemeentelijke panden zoals bibliotheken, sportvelden en culturele accommodaties afstoten.

  • Het foutje van plus en min is hersteld. In 2013 bezuinigt de gemeente zonder de lasten voor burgers te verzwaren. Ambtenaren worden niet ontzien.

   Begroting Leiden niet meer in last

   De gemeente Leiden heeft na het plus-minfoutje haar begroting 2012 opnieuw sluitend gemaakt, waardoor de begroting van 2013 ook kon worden gemaakt. Deze is op de website te zien als een “begroting voor dummy’s”.

  • Gemeenten moeten een grotere rol wat betreft hun achtervangpositie bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), blijkt uit onderzoek in opdracht van de VNG.

   'Meer invloed gemeenten op waarborgfonds woningbouw'

   1 reactie

   Het huidige garantiestelsel voor leningen van woningcorporaties kan blijven bestaan, maar de betrokkenheid van gemeenten bij dit Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) moet worden vergroot. Dat is de conclusie van een commissie die op verzoek van de VNG heeft onderzocht hoe groot de financiële risico’s zijn van de gemeentelijke achtervangpositie in het WSW en hoe het systeem kan worden verbeterd. 

  • Bevolkingsdaling gaat in steeds meer delen van het land de beleidsagenda bepalen de komende jaren. In een serie artikelen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan de gevolgen van krimp.

   Schuurvilla moet platteland redden

   Per dag stoppen in ons land gemiddeld zes boeren. Wat te doen om het agrarische karakter van het platteland te behouden? In Overijssel denken ze de oplossing te hebben: knooperven. Prachtig, ‘maar de markt is nu niet goed.’  

  • De verliezen op de lopende grondexploitaties in Eindhoven vallen hoger uit dan verwacht. Het verlies komt nu totaal op 64 miljoen. En meer slechts nieuws is in aantocht.

   Risico op verlies grondexploitatie Eindhoven loopt op

   3 reacties

   De gemeente Eindhoven houdt rekening met een verlies dat op zou kunnen lopen tot 64 miljoen euro op lopende grondexploitaties. Het risico is ten opzichte van een jaar geleden toegenomen met 13,5 miljoen euro, meldt het college woensdag aan de gemeenteraad.

  • Analyseren waar de stad behoefte aan heeft en bij die kansrijke projecten de juiste financiers zoeken. Daarvoor pleit Peter van Bosse, partner bij Fakton.

   Fakton: 'Gemeente moet als belegger denken'

   Gemeenten moeten niet als ontwikkelaar, maar als belegger optreden in hun stad: Analyseren waar de stad behoefte aan heeft en bij die kansrijke projecten de juiste financiers zoeken. Daarvoor pleit Fakton financiële vastgoedregisseurs na analyses bij circa honderd Nederlandse gemeenten.

  • Leegstaande bedrijfsruimtes worden te hoog ingeschat. Dat is een groeiend probleem, zegt vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff

   'Woz leegstaande bedrijfspanden te hoog'

   8 reacties

   Veel gemeenten overschatten de waarde van leegstaande bedrijfspanden. Eigenaren betalen daardoor te veel belasting. Ook hebben ze de panden voor te veel geld in de boeken staan, omdat zij niet onder de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde mogen afwaarderen. Dat stelde vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff vrijdag.

  • Wethouder de Wit noemt de ophef over het ROC Arcus College in Heerlen slecht voor het imago van de stad. Maar Heerlen is zelf ook niet gelukkig met de nieuwbouw

   Heerlen baalt van ophef over school van 100 miljoen

   De uitzending van het VPRO-programma 'De slag om Nederland' over een peperduur nieuw schoolgebouw in Heerlen, is ‘heel slecht voor het imago van de stad’, zegt onderwijswethouder Riet de Wit. De uitzending leidde gisteren meteen tot Kamervragen.

  • Provincie, de Universiteit Maastricht en DMS trekken 180 miljoen euro uit voor een nieuwe campus bij Geleen en eentje bij Maastricht.

   Limburg: 180 miljoen voor twee campussen

   Reageer

   De provincie Limburg, Universiteit Maastricht en DSM investeren samen 180 miljoen euro in twee campussen. Het gaat om een campus bij DSM in Geleen en een zogenoemde gezondheidscampus in Maastricht.

  • De Noord-Hollandse projectontwikkelaar Johan Wokke mag de provincie niet meer beschuldigen van corruptie. Dat heeft de rechter besloten.

   Projectontwikkelaar mag provincie niet meer beschuldigen

   1 reactie

   De Noord-Hollandse projectontwikkelaar Johan Wokke moet per direct stoppen met zijn niet onderbouwde beschuldigingen over corruptie aan het adres van de provincie Noord-Holland. Ook mag hij niet langer publiekelijk zeggen wie daar bij de provincie volgens hem bij waren betrokken.

  • De belastingdienst gaat bij zo'n 70 woningbouwverenigingen onderzoek doen naar de transacties van grondaankoop en grondverkoop.

   Belastingdienst onderzoekt vastgoedtransacties corporaties

   1 reactie

   De Belastingdienst doet bij 70 woningcorporaties onderzoek naar aan- en verkoop van vastgoed. Bij 200 transacties bekijkt de fiscus of er sprake geweest kan zijn van te lage afdracht van belastingen. Een woordvoerder heeft dat donderdag gezegd.

  • Het torrentje: waarde onbekend.

   Ministeries weten niet wat hun vastgoed waard is

   3 reacties
   Ministeries weten vaak niet hoeveel hun vastgoed waard is. Ook wordt niet stelselmatig nagegaan of bepaald vastgoed overbodig is en verkocht kan worden. Daarmee laat de rijksoverheid kansen liggen om te besparen.
  • Het Amsterdamse stadsdeel Centrum koopt panden op in het Wallengebied om de criminaliteit uit de rosse buurt te weren. Om het project 1012, naar de postcode van het gebied, een extra impuls te geven, heeft Amsterdam Centrum besloten zelf vastgoed aan te kopen. Dat maakte het stadsdeel woensdag bekend.

   Amsterdam koopt panden in Wallengebied

   Reageer

   Het Amsterdamse stadsdeel Centrum koopt panden op in het Wallengebied om de criminaliteit uit de rosse buurt te weren. Om het project 1012, naar de postcode van het gebied, een extra impuls te geven, heeft Amsterdam Centrum besloten zelf vastgoed aan te kopen. Dat maakte het stadsdeel woensdag bekend.

  • Zorginstellingen kunnen de komende jaren flink op kosten gejaagd worden als ze gebouwen slopen die nog niet helemaal afgeboekt zijn. De Haagse instelling Parnassia Bavo Groep houdt rekening met een kostenpost van 20 miljoen euro.

   Nieuwe regels vastgoed kost instellingen geld

   Zorginstellingen kunnen de komende jaren flink op kosten gejaagd worden als ze gebouwen slopen die nog niet helemaal afgeboekt zijn. Dat is het gevolg van nieuw overheidsbeleid. Hoeveel geld dit de instellingen gaat kosten is nog niet helemaal duidelijk, maar de Haagse instelling Parnassia Bavo Groep houdt rekening met een kostenpost van 20 miljoen euro in de komende vijf jaar.
  • De gemeente Heerlen heeft de bouwbedrijven Janssen de Jong en Wegenbouw Limburg BV op de zwarte lijst geplaatst. Reden is dat ze onderling prijsafspraken hadden gemaakt alvorens zich in te schrijven op aanbestedingen.

   Heerlen zet bouwbedrijven op zwarte lijst

   1 reactie
   De gemeente Heerlen heeft de bouwbedrijven Janssen de Jong en Wegenbouw Limburg BV op de zwarte lijst geplaatst. Reden is dat ze onderling prijsafspraken hadden gemaakt alvorens zich in te schrijven op aanbestedingen.
  • Het Openbaar Ministerie heeft woensdag vijftien maanden celstraf geëist waarvan drie voorwaardelijk tegen voormalig ambtenaar Jan S. van de provincie Limburg wegens corruptie. Bovendien eist justitie dat S. na afloop van een gevangenisstraf twee jaar lang geen ambtenaar meer mag zijn.

   Celstraf geëist tegen corrupte ambtenaar Limburg

   Reageer
   Het Openbaar Ministerie heeft woensdag vijftien maanden celstraf geëist waarvan drie voorwaardelijk tegen voormalig ambtenaar Jan S. van de provincie Limburg wegens corruptie. Bovendien eist justitie dat S. na afloop van een gevangenisstraf twee jaar lang geen ambtenaar meer mag zijn.
  • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagochtend tegen een voormalig ambtenaar van de gemeente Spijkenisse 180 uur werkstraf geëist wegens corruptie. Tegen een voormalig medewerker van bouwbedrijf Janssen de Jong eiste justitie wegens omkoping dezelfde straf.

   Dag 1 bouwfraudezaak: werkstraffen geëist

   Reageer
   Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandagochtend tegen een voormalig ambtenaar van de gemeente Spijkenisse 180 uur werkstraf geëist wegens corruptie. Tegen een voormalig medewerker van bouwbedrijf Janssen de Jong eiste justitie wegens omkoping dezelfde straf.
  • De rijksrecherche werkt naar aanleiding van de laatste grote bouwfraudezaak in Limburg aan een bestuurlijke rapportage die andere overheden moet leren over corruptieproblemen en waarschuwen voor de risico’s. Officier van justitie Cees van Spierenburg van het landelijk parket heeft dat dinsdagavond gezegd in Nieuwsuur.

   Bouwfraude Limburg les voor overheden

   4 reacties
   De rijksrecherche werkt naar aanleiding van de laatste grote bouwfraudezaak in Limburg aan een bestuurlijke rapportage die andere overheden moet leren over corruptieproblemen en waarschuwen voor de risico’s. Officier van justitie Cees van Spierenburg van het landelijk parket heeft dat dinsdagavond gezegd in Nieuwsuur.
  • Een 66-jarige ex-ambtenaar van de Rijksgebouwendienst uit Barneveld heeft in hoger beroep een veel lagere straf gekregen voor een corruptieschandaal waarin hij in de jaren negentig verwikkeld was. Het gerechtshof in Arnhem heeft de man dinsdag 150 uur werkstraf opgelegd, omdat hij zich door een bouwbedrijf liet trakteren op bordeel- en horecabezoeken.

   Veel lagere straf Barnevelds corruptieschandaal

   2 reacties
   Een 66-jarige ex-ambtenaar van de Rijksgebouwendienst uit Barneveld heeft in hoger beroep een veel lagere straf gekregen voor een corruptieschandaal waarin hij in de jaren negentig verwikkeld was. Het gerechtshof in Arnhem heeft de man dinsdag 150 uur werkstraf opgelegd, omdat hij zich door een bouwbedrijf liet trakteren op bordeel- en horecabezoeken.
  • Heerlen heeft de rechtbank in Maastricht gevraagd alsnog uitspraak te doen in een procedure die door bouwbedrijf Janssen de Jong was aangespannen tegen de gemeente. Janssen de Jong wilde via de rechter afdwingen dat Heerlen zou stoppen met het uitsluiten van verdachte bouwers, maar de aannemer zette de procedure op het laatste moment stop.

   Heerlen wil alsnog toets zwarte lijst verdachte bouwers

   Reageer
   Heerlen heeft de rechtbank in Maastricht gevraagd alsnog uitspraak te doen in een procedure die door bouwbedrijf Janssen de Jong was aangespannen tegen de gemeente. Janssen de Jong wilde via de rechter afdwingen dat Heerlen zou stoppen met het uitsluiten van verdachte bouwers, maar de aannemer zette de procedure op het laatste moment stop.
  • Maquette van het KNSF-terrein in Muiden

   Miljoenenclaim kan Muiden kop kosten

   10 reacties
   Onlangs vertrok burgemeester Worm-de Moel (CDA) en straks hangt de gemeente Muiden een miljoenenclaim boven het hoofd van KNSF Vastgoed. Een rechterlijke uitspraak in de bodemprocedure die het vastgoedbedrijf heeft aangespannen geeft recht op compensatie van geleden schade. Die schade zou in de miljoenen kunnen lopen.
  • Een meldplicht voor taxateurs en curatoren van ongebruikelijke financiële transacties heeft alleen een kans van slagen als dat anoniem kan. ‘Privébelang gaat voor maatschappelijk belang, en terecht’, stelt directeur Ed van de Bijl van VastgoedPRO, de beroepsvereniging van makelaars en taxateurs.

   ‘Meldplicht taxateurs alleen anoniem’

   3 reacties
   Een meldplicht voor taxateurs en curatoren van ongebruikelijke financiële transacties heeft alleen een kans van slagen als dat anoniem kan. ‘Privébelang gaat voor maatschappelijk belang, en terecht’, stelt directeur Ed van de Bijl van VastgoedPRO, de beroepsvereniging van makelaars en taxateurs.
  • Het Rijk heeft de afgelopen jaren 700 miljoen euro bespaard door de bouw van infrastructuur en gebouwen integraal aan te besteden, van ontwerp tot onderhoud. Op decentraal niveau slaat deze DBFMO-methode (design, build, finance, maintain, operate) niet aan.

   Integraal aanbesteden bouw hapert op decentraal niveau

   André de Vos Reageer
   Het Rijk heeft de afgelopen jaren 700 miljoen euro bespaard door de bouw van infrastructuur en gebouwen integraal aan te besteden, van ontwerp tot onderhoud. Op decentraal niveau slaat deze DBFMO-methode (design, build, finance, maintain, operate) niet aan.
  • Toepassing van de wet Bibob wordt uitgebreid tot alle vastgoedtransacties. Ook huurovereenkomsten tussen overheid en particulieren vallen in de toekomst onder Bibob.

   Huur overheid krijgt ook Bibob-screening

   Reageer
   Toepassing van de wet Bibob wordt uitgebreid tot alle vastgoedtransacties. Ook huurovereenkomsten tussen overheid en particulieren vallen in de toekomst onder Bibob.
  • Woningcorporaties verkochten de afgelopen vier jaar ruim duizend panden via de zogenoemde abc-constructie. Daarbij wordt een pand voor steeds meer geld doorverkocht. De praktijk kwam voor bij 145 van de in totaal ruim vierhonderd Nederlandse woningcorporaties.

   Corporaties verkochten duizend panden door

   3 reacties
   Woningcorporaties verkochten de afgelopen vier jaar ruim duizend panden via de zogenoemde abc-constructie. Daarbij wordt een pand voor steeds meer geld doorverkocht. De praktijk kwam voor bij 145 van de in totaal ruim vierhonderd Nederlandse woningcorporaties.
  • Zowel de Tweede Kamer als het kabinet vindt het buitengewoon zorgelijk dat er mogelijk opnieuw sprake is van vastgoedfraude bij een woningcorporatie. Het gaat om De Key in Amsterdam, met 38.000 verhuureenheden een van de grotere corporaties in Nederland.

   Beter toezicht nodig tegen vastgoedfraude

   3 reacties
   Zowel de Tweede Kamer als het kabinet vindt het buitengewoon zorgelijk dat er mogelijk opnieuw sprake is van vastgoedfraude bij een woningcorporatie. Het gaat om De Key in Amsterdam, met 38.000 verhuureenheden een van de grotere corporaties in Nederland.
  • Bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties zijn het afgelopen jaar twintig mogelijke gevallen van fraude naar boven gekomen. Vijftien gevallen zijn overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de VROM-Inspectie.

   20 verdachte zaken corporaties gemeld

   Wouter Boonstra 2 reacties
   Bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties zijn het afgelopen jaar twintig mogelijke gevallen van fraude naar boven gekomen. Vijftien gevallen zijn overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de VROM-Inspectie.
  • Gemeenten die overwegen een schadeclaim in te dienen vanwege het bedrog bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro, wacht een complexe zaak. Dat verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

   VNG: ‘Bouwfondsgeld terugvragen niet eenvoudig’

   1 reactie
   Gemeenten die overwegen een schadeclaim in te dienen vanwege het bedrog bij de verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro, wacht een complexe zaak. Dat verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
  • Rotterdam gaat bouwprojecten streng controleren

   Reageer
   Rotterdam gaat grote bouwprojecten strenger controleren. Twee keer per jaar moet worden bekeken of afspraken worden nagekomen en de bouwers binnen de vastgestelde budgetten blijven.
  • Zwendel aan de top

   Maurits Schmidt Reageer
   Recent zijn de eerste twee kleinere krabbelaars veroordeeld in wat de Klimop-zaak is gaan heten, de grootste (vastgoed)fraude die het OM en de Fiod-ECD ooit bij de hand hebben gehad. De eigenaren van projectontwikkelaar Willemsen Minderman werden veroordeeld tot 16 maanden onvoorwaardelijk en een boete van 17.000 euro elk, wegens valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
  • Passie helpt bij behoud erfgoed

   Boudewijn Warbroek Reageer
   De overheid moet de ‘passie en bevlogenheid’ van particulieren beter benutten bij het behoud van cultureel erfgoed. Hierbij is van belang dat een brug wordt geslagen naar het heden.
  • Veilig laveren langs Europese aanbestedingsregels

   Reageer
   De gebiedsontwikkeling in Nederland staat op een laag pitje. De nieuwe ‘Reiswijzer’ moet een impuls geven aan projecten die door crisis en aanbestedingsperikelen tot stilstand kwamen.
  • Corporaties bezorgd over Europese eisen

   Reageer
   De vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond maken zich zorgen over het akkoord dat minister Eberhard van der Laan (WWI) onlangs heeft bereikt met Eurocommissaris Kroes over de kwestie van ongeoorloofde staatssteun aan woningcorporaties. Staf Depla (PvdA) is ‘in de kern tevreden’. 
  • Kadaster Rotterdam strijdt tegen vastgoedfraude

   Reageer
   Het Kadaster Rotterdam gaat als eerste in Nederland de gemeente gegevens van notarissen verstrekken. Op die manier hoopt Rotterdam frauderende notarissen sneller in beeld te krijgen en te kunnen aanpakken.
  • ‘Waarheid over verkoop politiepand geschrapt uit rapport-Cornielje’

   Boudewijn Warbroek 1 reactie
   Een door de politie Gelderland-Midden met verlies verkocht pand werd direct met miljoenenwinst doorverkocht. Een kandidaat-koper zegt dat de commissie-Cornielje, die misstanden bij de Gelderse politie onderzocht, feiten in haar eindrapport verdraaide.
  • Forse verliezen voor fondsen stortplaatsen

   André de Vos Reageer
   De provincies verloren vorig jaar ruim 25 miljoen euro op beleggingen in de nazorgfondsen voor stortplaatsen. Grootste verliezers: Noord-Brabant en Zeeland.
  • Strijd om een stenen vermogen

   André de Vos Reageer
   Het grootste knelpunt bij de herontwikkeling van de woningcorporaties is de rijkdom van de sector. Als de overheid nieuw beleid voor de volkshuisvesting, en daarmee voor de corporaties, wil formuleren, moet er een oplossing worden gevonden voor zowel het vermogen van bestaande corporaties als de mogelijke toetreding van nieuwe partijen in de volkshuisvesting.
  • Dertig jaar gratis wonen is 'slordigheid'

   Reageer
   'We hadden het met wat meer voortvarendheid op kunnen pikken en af kunnen handelen.' Zo reageert het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) op de aantijgingen van Leefbaar Rotterdam-raadslid Dries Mosch. Mosch trok vorige week aan de bel toen was gebleken dat de gemeente een aantal huizen aan de Kralingseweg voor niets verhuurt - sommige al meer dan dertig jaar.
  • Wethouder vertelde niet tijdig over 30 miljoen extra

   Reageer
   De Utrechtse CDA-wethouder Harm Janssen heeft nagelaten de kostenstijgingen van de bouw van het Utrechtse Muziekpaleis van 30 miljoen tijdig aan de raad te melden. Volgens GroenLinks heeft de wethouder hiermee een ernstige fout gemaakt. Deze partij voelt zich nu voor het blok gezet. Vandaag is er een debat.
  • ‘Utrechts stationsgebied crisisproof’

   André de Vos 2 reacties
   Het miljardenproject in het Utrechtse stationsgebied kampt met vertragingen en financiële tegenvallers. Maar van de kredietcrisis heeft het geen last. De risico’s zijn volgens de gemeente sinds september zelfs kleiner geworden.
  • Steen compenseren met nieuwe natuur

   Miro Lucassen Reageer
   Projectontwikkelaar ASR - voorheen onderdeel van Fortis - investeert de komende tien jaar in de aanleg van nieuwe natuur. ‘We hebben nu andere aandeelhouders.’
  • NV Wallen tegen criminaliteit vastgoed

   Reageer
   Amsterdam moet een NV Wallen oprichten die crimineel vastgoed in de roemruchte hoerenbuurt moet bestrijden. Dat bepleitte een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond tijdens een raadscommissievergadering over de strategienota 1012.
  • Woningbouw put weinig vertrouwen uit maatregelen kabinet

   André de Vos Reageer
   De woningbouw krijgt harde klappen van de kredietcrisis. Het stimuleringspakket van het kabinet laat te wensen over, vindt zelfs Bert van Delden, directeur verstedelijking van Vrom. ‘Er is in politiek Den Haag weinig gevoel van urgentie als het om de woningbouw gaat.’
  • Grondinkomsten lopen sterk terug

   André de Vos Reageer
   Door de kredietcrisis dalen de opbrengsten uit de grondexploitatie. Slecht nieuws voor gemeenten, omdat de grondinkomsten de laatste jaren steeds belangrijker zijn geworden voor een sluitende begroting.
  • Haarlemmermeer en Zaandam waarschuwen voor bouwfouten

   Reageer
   De burgemeesters van de gemeenten waar de afgelopen maanden rijtjeshuizen uit de jaren zestig en dertig in vlammen opgingen gaan een brandbrief sturen aan hun collega’s. ‘Landelijk zou het kunnen gaan om 100.000 woningen met dezelfde bouwfouten’, aldus een woordvoerder van Haarlemmermeer.
  • Verdeeldheid over uittreden corporaties

   Camiel Donicie Reageer
   De wens van corporatie De Veste en Woningstichting Den Helder om uit het publieke bestel te treden, leidt vooral landelijk tot politiek gesteggel. Verschillende wethouders Wonen delen de onvrede van de corporaties.
  • Niet langer slim en handig

   Ed Nozeman Reageer
   De vastgoedsector beleeft hectische tijden met achtereenvolgens de bouw-, vastgoed-, hypotheek- en de taxatiefraude. Eigenaardigheden binnen deze sector werken het verkrijgen van ‘onrechtmatig of onwettig voordeel’ sterk in de hand.
  • Inzagerecht Bibob wordt verruimd

   Sjors van Beek Reageer
   Met de wet Bibob in de hand kunnen gemeenten vergunningen weigeren van ondernemers die ze niet vertrouwen. Na vijf jaar Bibob blijkt dat het met de rechten van de vergunningaanvrager karig is gesteld.
  • Onverdacht maar niet onschuldig

   Hans van Boxtel Reageer
   Op het beeld van de betrouwbare corporatie waarop gemeenten blindelings kunnen vertrouwen, valt wel wat af te dingen. De sector houdt de vuile was het liefste binnen.
  • Rotterdamse corporatie bouwt in Suriname

   Reageer

   De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft vergaande plannen om in Suriname minimaal vierhonderd huizen te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor Nederlandse Surinamers die willen terugkeren naar hun geboorteland.

  • Amsterdam bindt strijd aan tegen onderhuur

   Reageer

   Amsterdam lanceert een nieuwe campagne om het doorverhuren van woningen tegen te gaan. In de hoofdstad vindt bij veel goedkope huurwoningen fraude plaats.

  • Half miljoen nieuwe woningen in Randstad

   Reageer

   Tot 2040 moeten er 500.000 woningen bijkomen in de Randstad. Daarvan komen er 200.000 in de grote steden, waar vooral zal worden ingezet op hoogbouw. Om het Groene Hart ook echt groen te houden, worden er aan de randen van steden grote stadsparken aangelegd.

  • Containers voor Polen in Diemen

   Reageer

   In Diemen komt dit najaar een containerwijk voor Poolse uitzendkrachten. In vijftig containerwoningen is plaats voor ongeveer 130 Polen die werken via uitzendbureau Otto Workforce. Woningcorporatie De Key zet de woningen neer en verhuurt ze aan het uitzendbureau. De gemeente Diemen is blij dat het braakliggende stuk grond ‘maatschappelijk nuttig’ wordt benut.

  • Amsterdam: alle woningen in 2015 klimaatneutraal

   1 reactie
   Amsterdam wil in de nabije toekomst alleen klimaatneutrale nieuwbouwwoningen bouwen. Vanaf 2010 moet een derde klimaatneutraal zijn, vijf jaar later alle nieuwbouwwoningen. Klimaatneutraal betekent dat een woning per saldo geen broeikasgassen uitstoot voor de warmte- en stroomvoorziening.
  • Grote twijfel over woningbouwcijfers

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Het rijk werkt mogelijk met onjuiste cijfers over het aantal nieuwe woningen. De Algemene Rekenkamer noemt de rekenmethodiek 'transparant maar niet geheel waterdicht'.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Leegstand dreigt voor stadshart

   Duizenden winkels staan leeg. Verpaupering van stadscentra dreigt. Door internet en vergrijzing is in de nabije toekomst landelijk 20 tot 35 procent minder winkelruimte nodig. Schiedam probeert het tij te keren.

  • Snijden in ruimtelijke kennis

   Door de bouwcrisis zijn planologen en stedenbouwkundigen nog schaarser geworden op de gemeentehuizen dan ze al waren. Een ronde langs elf gemeenten: geen paniek, wel ontslagen.
  • ‘Meer verliezen door bouwcrisis’

   Gemeenten lopen 3 miljard euro mis doordat ze nauwelijks nog bouwkavels uitgeven. Vastgoedspecialist Frank ten Have (Deloitte) verwacht nog meer tegenvallers. ‘Onderschat de eventuele verliezen op publiek-private samenwerkingen niet.’
  • Kandidaat-koper kreeg deal niet rond

   Reageer
   Het vastgoedbedrijf PHC heeft de politie Gelderland-Midden geen waterdicht bod gedaan om het onroerend goed van dit korps over te nemen. Een afnamegarantie voor een van de duurste gebouwen ontbrak.
  • Zwak toezicht op handel in grond

   Carien Overdijk 2 reacties
   Transparantie en integriteit blijven de zwakke plekken bij de grondexploitatie door gemeenten. Er is veel verbeterd sinds de grote fraudezaken, maar gemeenten blijven onnodig risico’s lopen. De gemeenteraad heeft vaak het nakijken.
  • Bouwen in crisistijd

   André de Vos 1 reactie
   In de jaren dertig werden woningen gebouwd die nog steeds in trek zijn. Niet de overheden bouwden die duurzame kwaliteit in de crisisjaren, maar kleine aannemers.
  • Lege kantoren nieuwe woningen

   Joost Zonneveld 2 reacties
   In Nederland staat ruim 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte te verstoffen. Gemeenten en projectontwikkelaars twisten over het hergebruik. Nu de kantoorprijzen zijn gekelderd, liggen er volgens deskundigen nieuwe kansen voor gemeenten.
  • Aedes-voorzitter Marc Calon vindt dat woningcorporaties zich de incidenten in de sector meer moeten aantrekken en de eigen codes strenger moeten handhaven. ‘Erken dat er dingen fout gaan.’

   ‘Geen deals meer met Den Haag’

   André de Vos 1 reactie
   Aedes-voorzitter Marc Calon vindt dat woningcorporaties zich de incidenten in de sector meer moeten aantrekken en de eigen codes strenger moeten handhaven. ‘Erken dat er dingen fout gaan.’
  • Metropool deelt vierkante meters

   André de Vos Reageer
   De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken nauw samen op de kantorenmarkt. Ze schrapten veel overbodige bouwplannen en proberen de vierkante meters eerlijker te verdelen. ‘Maar concurrentie houd je altijd.’
  • ‘We bouwen troep’

   André de Vos 1 reactie
   Het is niet best gesteld met de gebiedsontwikkeling in Nederland, constateert Peter van Rooy, auteur van het zojuist verschenen ‘NederlandBovenWater’. ‘De gemeente is per definitie een onbetrouwbare partner in gebiedsontwikkeling.’
  • 'Verpaupering voorkomen'

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Naam: Harry van Waveren (CDA)
   Functie: gedeputeerde Zeeland (Ruimtelijke Ontwikkeling)
   Probleem: Huizen en ander vastgoed dreigen minder waard te worden. Dat kan leiden tot verpaupering.
  • 'Vastgoed slim beheren'

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Naam: Harry Timp
   Functie: senior-adviseur en interim-manager vastgoed publieke sector bij advies- en managementbureau BMC
   Probleem: Bij een krimpende bevolking wordt het steeds moeilijker om voorzieningen in stand te houden.
  • Miljoenen minder voor grond

   André de Vos Reageer
   Gemeenten moeten door de kredietcrisis hun optimistische verwachtingen over de grondopbrengsten fors bijstellen. Amsterdam verwacht dat de stad 268 miljoen euro minder ontvangt dan eerder werd geraamd. Ook Schiedam en Apeldoorn lopen de komende jaren tientallen miljoenen euro’s mis.
  • Gestruikeld in de bouw

   Henk Bouwmans 1 reactie
   55 wethouders en twee burgemeesters struikelden de afgelopen vijf jaar op bouwprojecten. De Regieraad Bouw vindt dat aanbestedingen beter moeten.
  • ‘Veiliger’ dan aandelen

   André de Vos 3 reacties
   Steeds meer partijen verkopen grond aan particuliere beleggers. Met de belofte van een hoog rendement áls de grond bebouwd wordt. Gemeenten zijn hier niet blij mee. ‘Het is een legale vorm van oplichting.’
  • Duurzaam bouwen

   Camiel Donicie Reageer
   Aan duurzaam vastgoed kleeft het imago dat investeringen zich moeilijk terugverdienen. Volgens Hans Korbee, projectleider bij overheidsagentschap SenterNovem voor duurzaamheid en innovatie, klopt dat beeld niet. ‘Een deel van de kosten komt direct terug via de fiscus en subsidies.’
  • Alle stenen in één hand

   Yvonne Jansen Reageer
   Steeds meer gemeenten kiezen voor de oprichting van een sterk vastgoedbedrijf. Aanvankelijk om slimmer te kunnen beheren, steeds vaker ook om ruimtelijke ontwikkelingen en sociaal beleid te stimuleren.
  • Stadsvernieuwing in het slop

   Sandra Olsthoorn Reageer
   Stadsbestuurders zijn in paniek nu blijkt dat bezuinigingen op stadsvernieuwing er vanaf 2011 daadwerkelijk komen. ‘Het gaat gewoon niet zonder dat geld.’
  • Bouwsector vecht nog voor eerherstel

   Boudewijn Warbroek Reageer
   De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) en Regieraad Bouw signaleren een trendbreuk na de bouwfraude. ‘We moeten werken aan een cultuuromslag.’
  • Screening light voor vastgoed

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Gemeenten doen liever navraag via het informele netwerk dan dat zij Bureau Bibob inschakelen. Projectontwikkelaars en investeerders worden het meest gecheckt, makelaars en corporaties veel minder. Binnenlands Bestuur onderzocht de screening van vastgoedpartijen door gemeenten.
  • Onverdacht maar niet onschuldig

   Hans van Boxtel Reageer
   Op het beeld van de betrouwbare corporatie waarop gemeenten blindelings kunnen vertrouwen, valt wel wat af te dingen. De sector houdt de vuile was het liefste binnen.
  • ‘Snel een Autoriteit Vastgoedmarkten’

   Ellen Leijser Reageer
   Toezicht helpt bij de regulering van moeilijke sectoren. Hoogleraar Vastgoedfinanciering Eichholtz hamert op de komst van een Autoriteit Vastgoedmarkten. De sector is niet gecharmeerd.

  Opinie  Opinie

  • Fout gewijzigd

   Column Lex van Almelo Reageer
   B en W in Bloemendaal hebben hun bevoegdheid om een bestemmingsplan te wijzigen overschreden door een voorgeschreven tussenafstand te negeren en geen maximum te stellen aan het aantal nieuwe woningen.
  • Bananenrepubliek

   Is Nederland - ik vraag het me steeds vaker af - een bananenrepubliek aan het worden? In het afgelopen decennium zijn er politieke moorden gepleegd, hebben we een gestage opkomst van populistische partijen gezien, is het vertrouwen in de politiek en in publieke instituties fors gedaald, zijn er steeds vaker scheldpartijen in het parlement te beluisteren en moeten nu waarnemers toezien op de hertelling van stemmen bij onze verkiezingen.
  • Vastgoed niet altijd goed

   Commentaar Reageer
   Het is nog altijd niet vanzelfsprekend dat gemeenten vastgoedpartijen screenen voordat zij ermee in zee gaan. Alsof vastgoedfraude niet bestaat.

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Onderwijsvastgoed onder de loep

   Reageer

   Ontgroening, ofwel een afname van  het aantal of aandeel jongeren, is een belangrijke factor voor het lokale en regionale onderwijsbeleid. Doordat er steeds minder kinderen worden geboren, daalt de instroom van leerlingen. Wat nu nog vooral basisscholen treft zal zich in de toekomst logischerwijs uitstrekken richting het voortgezet onderwijs.

  • Herstructurering woon- en werkgebied (bijlage I Chw): sloop en nieuwbouw van woningen en versterking van de woon- en kantoorfunctie

   Reageer

   AfbeeldingHierbij maken wij u attent op een  uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) van 4 september 2013 (ECLI:NL:RVS:2013:1047) onder uw aandacht brengen. In deze uitspraak komt onder andere de vraag aan de orde of sprake is van een herstructurering van een woon- en werkgebied als bedoeld in artikel 3.1 bij bijlage I bij de Crisis- en herstelwet (hierna: de Chw). Aan de orde was het bestemmingsplan “Oude Westen”, zoals de raad van de gemeente Rotterdam dat op 24 januari heeft vastgesteld.

  • Wat is de rol van de kadastrale kaart?

   Reageer

   AfbeeldingAandachtspunten bij het opstellen van contracten

   Partijen verschillen in de praktijk regelmatig over de vraag waar de grens tussen twee percelen ligt. In dat kader wordt vaak een beroep gedaan op een kadastrale kaart. De aanleiding varieert. Er kan bijvoorbeeld discussie ontstaan over wat precies het object is van een koopovereenkomst of leveringsakte, indien buren van mening verschillen over de grens tussen hun percelen, of als een partij aanspraak maakt op verkrijging van eigendom door verjaring.

  • Inzicht in maatschappelijk vastgoed dankzij basisregistraties

   1 reactie

   Nee, de basisregistraties zijn nog lang niet perfect, vindt ook Ramona van Marwijk van het Kadaster. "Maar gebruik ze gewoon. Sluit aan, want dankzij de basisregistraties zijn nieuwe, slimme toepassingen mogelijk." Een mooi voorbeeld is Maatvast, dat gemeenten overzicht én inzicht geeft in hun maatschappelijk vastgoed. En: de basisregistraties zelf worden er ook beter van.

   "Gemeenten gebruiken gebouwen voor de uitvoering van hun maatschappelijke taken", begint Ramona van Marwijk van het Kadaster. "En het wordt steeds belangrijker om te weten waar - op welke plekken - ze welke taken precies uitvoeren. Welke oppervlakten daarmee gemoeid zijn, wat de onderhoudskosten zijn, (ver)huuropbrengsten. Zulke gegevens zijn niet alleen nodig om beleid mee te maken. Maar ook om gebouwen efficiënt en duurzaam in te zetten."

  • SaBeWa Zeeland kiest voor Vastgoed- en Belastingensuite van PinkRoccade

   Reageer

   PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, heeft voor de derde keer op rij een aanbesteding voor de Vastgoed- en Belastingensuite gewonnen. Na de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren kiest nu ook uitvoeringsorganisatie SaBeWa Zeeland na een Europese aanbesteding voor deze oplossing. Eerder koos het gemeenschappelijke belastingkantoor Gemeentebelastingen Kennemerland-Zuid (GBKZ) al voor het integrale belastingsysteem van PinkRoccade. SaBeWa Zeeland brengt de suite onder in de Private Cloud van PinkRoccade.

  • Uw WOZ strak(s) op koers

   Reageer

   PinkRoccade Local Government heeft op vrijdag 28 juni 2013 op uitnodiging van de Waarderingskamer in het Kurhaus in Scheveningen het convenant Sectormodel WOZ ondertekend.
   Dit convenant is gericht op samenwerking bij de ontwikkeling van ICT systemen rond de uitvoering van de Wet WOZ. De samenwerking betreft primair de uitwisseling van informatie tussen systemen van diverse overheden en bedrijven. Een bijzondere week voor de Business Unit Ruimte & Omgeving van PinkRoccade en natuurlijk haar koploper gemeenten Huizen en Noordwijk.

  • Stedelijke herverkaveling als aanjager van stedelijke herontwikkeling

   1 reactie

   Crisis, vraaguitval en problemen met bestaande modellen voor gebiedsontwikkeling hebben geleid tot een zoektocht van lokale overheden en de vastgoedsector naar alternatieve strategieën voor stedelijke (her)ontwikkeling. Vanuit dit perspectief heeft de rijksoverheid onlangs een nationaal proefprogramma in het leven geroepen om de effectiviteit van stedelijke herverkaveling te toetsen als een mogelijk nieuw strategisch instrument in stedelijke (her)ontwikkelingsprojecten.

  • Wijziging Leegstandswet per 1 juli 2013

   Reageer

   AfbeeldingMet ingang van 1 juli 2013 is de Leegstandwet op een aantal punten gewijzigd (Stb. 2013, 265 en Stb. 2013, 264). De wijzigingen hebben gevolgen voor verhuurders, huurders en gemeenten.

    

   Lees meer

  • Verduurzamen van maatschappelijk vastgoed

   Reageer

   Geen geld laten liggen

   Afbeelding

    

   Door: Michiel Pellenbarg en Ramona van Marwijk Kadaster Ruimte en Advies

    

   In Nederland staat 77 miljoen m2 vastgoed in de zorg, onderwijs en het publieke domein. Deze vierkante meters zijn verdeeld over 21.305 gebouwen. Gebouwenverduurzamer INNAX en het Kadaster berekenden dat per accommodatie gemiddeld ruim 21.000 euro bespaard kan worden op de energierekening. Per jaar is er dus rond de 450 miljoen euro energiewinst te halen in dit maatschappelijke domein.

  • Wat hebben gemeenten aan vastgoedbezit?

   Reageer

   Hoogleraar Hans de Jongevan de TU Delft sprak maandagavond 17 juni in Nieuwsuur over het vastgoedbezit van gemeenten. Gemeenten weten vaak niet hoeveel vastgoed ze bezitten en bovendien gaan gemeenten vaak niet efficiënt om met hun vastgoed.

  • Krimp en maatschappelijk vastgoed

   Reageer

   Door: Michiel Pellenbarg en Ramona van Marwijk – Kadaster Ruimte en Advies

    

   Het is nuttig de voorraad aan maatschappelijk vastgoed niet alleen te bezien in relatie tot de huidige doelgroep, maar ook te kijken naar de ontwikkeling van de doelgroep naar de toekomst. Kwalitatief valt daar veel over te zeggen, maar ook de ontwikkeling van de bevolkingsomvang is de komende periode interessant. Want: regionaal zijn er aanmerkelijke verschillen!

  • Betalingstermijn opnemen in exploitatieovereenkomst

   Reageer

   Indien in een exploitatieovereenkomst met een gemeente geen betalingstermijn is opgenomen, kan een gemeente niet besluiten het bouwvlak dat voorwerp is van de overeenkomst niet vast te leggen in het bestemmingsplan, omdat de overeengekomen vergoeding nog niet voldaan is. Het verdient voor gemeenten derhalve aanbeveling om in een anterieure exploitatieovereenkomst vast te leggen dat er betaald dient te zijn voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld en dat het bestemmingsplan niet zal worden vastgesteld zolang betaling uitblijft.

    

   Lees meer

  • Gronden ruilen in de stad

   Reageer

   Als grondruil al bijna 100 jaar werkt bij gebiedsontwikkeling op het platteland, waarom zou grondruil dan niet kunnen werken in de stad? Zou stedelijke herverkaveling kunnen bijdragen om het ontwikkelproces in bijvoorbeeld krimpgebieden en achterstandswijken weer op gang te brengen? En hoe doe je dat dan? Herverkavelen in het landelijk gebied is een succesvolle methode om een betere inrichting van een gebied te krijgen. Maar ook voor de stad biedt herverkavelen een basis om het ontwikkelpotentieel van een locatie beter te benutten.

  • “Instandlaten” onder Woningwet en Wabo

   Reageer

   Hierbij vragen wij uw aandacht voor de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling”) van 27 december 2012, LJN: BY7345. Hierin komt de vraag aan de orde wanneer handhavend mag worden opgetreden inzake het in stand laten van een gebouw.

  • De plattelandswoning; bezint eer ge begint

   6 reacties

   AfbeeldingOp 7 november 2011 is het wetsvoorstel voor de plattelandswoning aan de Tweede Kamer aangeboden (wetsvoorstel 33 078). De volledige titel luidt: “Wijziging van de wet algemene bepalingen omgevingsrecht en enkele andere wetten om de planologische status van gronden en opstallen bepalend te laten zijn voor de mate van milieubescherming alsmede om de positie van agrarische bedrijfswoningen aan te passen (“plattelandswoningen”)”.

  Websites  Websites

  Documenten  Documenten

  • Grond voor kwaliteit

   Grond voor kwaliteit. Voorstellen voor verbetering van overheidsregie op (binnen)stedelijke ontwikkeling.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview met Anne Thielen,
     oud-wethouder Venray
- Wethoudersondezoek 2021

- Bedrieglijke digitale rust

- Essay: regionale aanpak crisis een droom
- Geertje Bos over Bredase aanpak
      weerbare stad

- Europese jongeren naar de stembus

- Gemeenten helpen gedupeerden
      toeslagenaffaire

- Gesprek met Kristel Lammers,
      directeur NP RES

- Mega-verhuizing in de jeugdzorg

- Gemeenten breiden aantal
      milieuzones uit

   

Lees Binnenlands Bestuur hier online