of 61869 LinkedIn

Dossier: BAG

Gemeenten zijn sinds 1 juli 2009 verplicht basisgegevens over gebouwen en adressen bij te houden in één systeem: de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). De BAG omvat de Basisregistratie Adressen (BRA) en de Basisgebouwenregistratie (BGR).

Gemeenten zijn sinds 1 juli 2009 verplicht basisgegevens over gebouwen en adressen bij te houden in één systeem: de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). De BAG omvat de Basisregistratie Adressen (BRA) en de Basisgebouwenregistratie (BGR).

  Nieuws  Nieuws

  • Studentensteden, recreatiegemeenten en plaatsen met grote zorginstellingen of kazernes dreigen als gevolg van de invoering van de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) fors te worden gekort op de algemene uitkering.

   Registratie adressen kost gemeenten flink geld

   Studentensteden, recreatiegemeenten en plaatsen met grote zorginstellingen of kazernes dreigen als gevolg van de invoering van de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) fors te worden gekort op de algemene uitkering.

  • Minimaal 55 gemeenten hebben niet de verplichte koppeling tussen de Gemeentelijke Basisadministratie en de Basisregistratie Adressen en gebouwen geregeld.

   55 Gemeenten missen BAG-GBA-deadline

   Het aantal gemeenten dat niet op 1 november de verplichte koppeling tussen de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG) heeft geregeld, is gegroeid naar ten minste 55. Het is nog onduidelijk wanneer voldoende gemeenten (95 procent) de koppeling gereed hebben om afnemers van die gegevens ervan te laten profiteren.

  • Een paar weken voor de deadline heeft de helft van de gemeenten de verplichte koppeling tussen de BAG en het GBA gereed. Zo'n 40 gemeenten gaan die deadline zeker niet halen.

   Deadline koppeling GBA/BAG wordt lastig

   Reageer

   Een paar weken voor de deadline heeft de helft van de gemeenten de verplichte koppeling tussen de BAG en het GBA gereed. Zo'n 40 gemeenten gaan die deadline zeker niet halen.

  • Het college van B en W van Wageningen is niet van plan minimaal 1200 adressen aan te passen omdat ze niet in een bestaand technisch systeem passen.

   Wageningen weigert 1200 studenten te 'verhuizen'

   3 reacties
   Het college van B en W van Wageningen is niet van plan minimaal 1200 adressen aan te passen omdat ze niet in een bestaand technisch systeem passen. Daardoor voldoet Wageningen niet aan de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
  • De gemeente Amsterdam is niet doortastend genoeg met het in gebruik nemen van de nieuwe Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), stelt de Amsterdamse Rekenkamer.

   'Amsterdam onderschat de BAG'

   1 reactie
   De gemeente Amsterdam is niet doortastend genoeg met het in gebruik nemen van de nieuwe Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), stelt de Amsterdamse Rekenkamer. Zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau laat Amsterdam steken vallen.
  • De deadline voor het koppelen van de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is opgeschoven van 1 juli naar 1 november.

   GBA/BAG-koppeling moet nu voor 1 november

   Reageer
   De deadline voor het koppelen van de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is opgeschoven van 1 juli naar 1 november.
  • Het was voor veel gemeenten een langdurig en ingrijpend traject: de aansluiting op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Niet overal werd de deadline van 1 januari 2011 gehaald. En aansluiting is pas de eerste stap.

   BAG blijft gemeenten bezighouden

   4 reacties
   Het was voor veel gemeenten een langdurig en ingrijpend traject: de aansluiting op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Niet overal werd de deadline van 1 januari 2011 gehaald. En aansluiting is pas de eerste stap.
  • Tien gemeenten zijn niet tijdig klaar met de invoering van de Basisregistratie voor Adressen en Gebouwen (BAG). Dat houdt het succesvol landelijk toepassen van de BAG op, stelt het ministerie van I&M.

   Tien gemeenten niet tijdig klaar met invoering BAG

   1 reactie
   Tien gemeenten zijn niet tijdig klaar met de invoering van de Basisregistratie voor Adressen en Gebouwen (BAG). Dat houdt het succesvol landelijk toepassen van de BAG op, stelt het ministerie van I&M.
  • BAG, basisregitratie, gebouwen, lelystad

   BAG-voorloper Lelystad moet opnieuw beginnen

   2 reacties
   Het aantal gemeenten dat is aangesloten op de landelijke voorziening voor de basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG LV), loopt tegen de honderd. Ondanks de audit die VROM afneemt voordat tot aansluiting kan worden overgegaan, is het in Lelystad alsnog misgegaan.
  • Overheden die al of niet verplicht gebruik maken van de bouwstenen van de e-overheid, gebruiken vaak niet het juiste middel om hun systemen daarmee te koppelen. Dat kan in de toekomst veel geld kosten, stellen twee ICTU-deskundigen.

   'Digikoppeling onvoldoende gebruikt'

   5 reacties
   Overheden die al of niet verplicht gebruik maken van de bouwstenen van de e-overheid, gebruiken vaak niet het juiste middel om hun systemen daarmee te koppelen. Dat kan in de toekomst veel geld kosten, stellen twee ICTU-deskundigen.
  • Het aantal gemeenten dat een werkende aansluiting op de landelijke voorziening voor de nieuwe Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) heeft, is de veertig gepasseerd. Voor 1 juli 2010 zullen daar nog eens ongeveer zeventig gemeenten bij komen. 

   Gemeenten komen langzaam op stoom met BAG

   3 reacties

   Het aantal gemeenten dat een werkende aansluiting op de landelijke voorziening voor de nieuwe Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) heeft, is de veertig gepasseerd. Voor 1 juli 2010 zullen daar nog eens ongeveer zeventig gemeenten bij komen.

    

  • BAG-registers moeizaam gevuld

   Reageer

   Gemeenten hebben bij de BAG-implementatie vooral moeite met het achterhalen van de juiste gegevens.

  • Tilburg is klaar voor de BAG

   Reageer

   Als eerste 100.000+-gemeente meldt Tilburg klaar te zijn voor de landelijke voorziening van de BAG.

  • Vier gemeenten klaar voor BAG

   Reageer

   Slechts vier van de 441 gemeenten zijn op tijd klaar voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.

  • VNG: problemen met BAG

   Reageer

   De gemeenten melden volgens de VNG massaal knelpunten bij het invoeren van de BAG.

  • Capaciteitsprobleem bij basisregistraties

   Camiel Donicie Reageer
   Voor de zomer van 2009 moeten gemeenten hun basisregistratie van adressen en gebouwen in orde hebben. Die informatie moet uniform en snel kunnen worden uitgewisseld met het rijk.
  • Pilot BAG is afgesloten

   Reageer

   De pilot BAG (basisregistratie adressen en gebouwen) is gisteren afgesloten. Het pionierswerk van de pilotgroep is afgerond, zo laat het ministerie van VROM weten.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Jacht op Spookburgers

   In de Nederlandse gemeentelijke basisadministraties staan 400 duizend ‘spookburgers’ geregistreerd waarvan de gemeente het adres niet kent. Het systeem voor persoonsregistratie is niet waterdicht. Maar zo moeilijk is dat niet, zeggen betrokkenen.

  • Stug registreren

   Boudewijn Warbroek Reageer
   Gemeenten moeten per 1 juli hun adressen en gebouwen allemaal op dezelfde wijze registreren. Dat gaat niet lukken. Zoetermeer legt uit wat de problemen zijn: ‘De lat ligt erg hoog. Een gefaseerde invoering was beter geweest.’

  Opinie  Opinie

  Partnernieuws  Partnernieuws

  • Binnengemeentelijk hergebruik BAG-gegevens

   Reageer

   Koppeling PinkRoccade Local Government en Vicrea rondom BAG-gegevens

   PinkRoccade Local Government  en Vicrea zorgen dat meer dan 50 gemeenten de BAG-gegevens binnengemeentelijk kunnen hergebruiken.

  • Gemeente Bunschoten goed voorbereid op BAG-audit

   Reageer

   De gemeente Bunschoten heeft onlangs met succes de zogenaamde BAG Pre-auditscan uitgevoerd. Met de uitkomsten van deze scan is de gemeente goed voorbereid op de aanstaande verplichte BAG-audit.

  • BAG-WOZ update juli 2013

   1 reactie

   Bezoekers van de Get Connected dagen wisten het al: er zijn nog geen BAG leveranciers die het BAG-WOZ koppelvlak tot op heden ondersteunen, ondanks alle goede voornemens.

   Dit gaat de komende maanden veranderen!. Vanaf augustus 2013 staan de functionele tests gepland van het BAG-WOZ koppelvlak bij de eerste koploper gemeenten. Met de producten Makelaarsuite, CiVision Adressen & Gebouwen, en CiVision Belastingen heeft PinkRoccade Local Government vanaf augustus drie producten waarmee de BAG-WOZ koppeling kan worden gelegd. 

  • Nieuwe BAG-oplossing

   Reageer

   De volledig vernieuwde Centric-oplossing voor het beheer van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen, Key2BAG 4.0, is klaar voor gebruik. De nieuwe release is vanaf nu beschikbaar voor klanten.

  • Vastlegging zorgcomplexen in GBA

   Reageer

   Wooneenheden in zorggebouwen met een zelfstandig karakter dienen voor 1 juli 2013 als afzonderlijke eenheden in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) te worden opgenomen. Dit betekent dat deze eenheden een eigen adres krijgen. Dit besluit is genomen door het Bronhouders- en Afnemersoverleg BAG (BAG BAO).

  • Alle basisgegevens bij de hand

   Als u verwacht in deze blog een bruisende visie aan te treffen op een actueel thema op het gebied van de basisregistraties, dan moet ik u teleurstellen. Het gaat nu eens gewoon over een product. Want al zeg ik het zelf: we maken echt iets moois.

  • mGBA in stroomversnelling

   Reageer

   Op dit moment worden grote stappen gezet in de invoering van de mGBA. Twintig kwartiermakergemeenten van PinkRoccade werken samen aan een moderne Burgerzaken-oplossing en delen best practices, dankzij een unieke samenwerking tussen wetgever, gebruikers en de leverancier. De gebruikersvereniging van PinkRoccade Local Government speelt hierin een belangrijke faciliterende rol.

  • Gemeente Pekela stapt voor beheer van de BAG over op Key2BAG

   1 reactie

   Dankzij goede ondersteuning, voortdurende productinnovatie en robuuste koppelingen met de Landelijke Voorziening BAG en het datadistributiesysteem, kiest ook de gemeente Pekela voor het beheer van de adressen en gebouwen voor de BAG-oplossing van Centric.

  • Gemeente Waalwijk en PinkRoccade Local Government trekken gezamenlijk op bij moderniseren Basisregistratie Personen

   Reageer

   Samenwerking gericht op creëren best practices voor andere gemeenten.

   De gemeente Waalwijk en PinkRoccade Local Government trekken gezamenlijk op bij het moderniseringsprogramma van de Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA). De twee partijen tekenen daartoe een samenwerkingsovereenkomst. Waalwijk is een van de Koplopergemeenten die op landelijk niveau het voortouw neemt bij het ontwikkelen van een nieuwe oplossing voor aansluiting op de Basisregistratie Personen (BRP).

  • Gemeente Ouder-Amstel kiest PinkRoccade voor opschonen tijdens UCC traject

   Reageer
   De gemeente Ouder-Amstel stapt over van CiVision Basisregistratie naar CiVision Makelaar Gegevens. Tijdens de kwaliteitsanalyse van de gegevens in zowel CiVision Basisregistratie als de gekoppelde applicaties kwam aan het licht dat de gegevens vervuild waren. Iets wat we eigenlijk al wisten, vertelt Thom Noorbeek, de sturende kracht achter het opschonen en het hele project. Bij het kiezen van ondersteuning voor dit hele project, lag de keuze voor PinkRoccade Local Government voor de hand.

   “Na het opvragen van twee offertes bleek de prijs vergelijkbaar. Daarnaast was bekend dat de projectmanager voor het overstappen van de applicaties, óók de projectmanager zou zijn voor het opschonen, en dat biedt extra voordelen.” Zo weet de projectmanager precies was belangrijk en nodig is om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Websites  Websites

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Wethoudersonderzoek 2020:
     Zwartste collegeperiode ooit

- Interview oud-wethouder John van Vugt 
- Essay: wie wordt de nieuwe Thorbecke?
- Baten nieuwe jeugdzorg beter in beeld
- Gemeenten stappen uit grondmarkt
- Lijsttrekker Segers (CU) over lokale kwesties
- Noodzaak landelijke crisisorganisatie
     in stroomversnelling

- Jongerenparticipatie verrijkt beleid gemeenten

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online