
Bent u gemeentesecretaris? Dan zult u eind oktober een set kaarten met de titel ‘Gesprekskaarten voor de gemeentesecretaris’ ontvangen. Afzender: de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Geen vroeg relatiegeschenk, maar een middel om op ‘vlieghoogte’ te komen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Geen gemeentesecretaris maar wel bezig met informatieveiligheids- en privacyvraagstukken in de gemeente? Ook dan komen de Gesprekskaarten van pas.
De IBD ondersteunt gemeenten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Belangrijke aandachtspunten zijn het verbeteren van de digitale weerbaarheid en de bescherming van persoonsgegevens. Dat doen we met verschillende producten en diensten; veelal gericht op de CISO’s, FG’s en PO’s. Maar ook de gemeentesecretaris heeft een belangrijke rol. Hij of zij is immers de hoeder van de continuïteit van de dienstverlening van de gemeente en als zodanig ook verantwoordelijk voor de informatiebeveiligingsprocessen.
Nu zal lang niet elke gemeentesecretaris expert zijn op het gebied van informatieveiligheid. En dat hoeft ook niet. Wat je in die functie wel moeten weten is welke vragen je moet stellen en aan wie. Wat dan helpt, is dat de gemeentesecretaris een beetje wegwijs is in de wereld en de taal van de professionals met wie hij of zij in gesprek gaat. Dat lijkt een open deur, maar de Chief Information Security Officer (CISO), de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) of de privacy officer (PO) komen nu eenmaal uit andere vakgebieden met het bijbehorend jargon. Dus als de gemeentesecretaris aan de CISO vraagt wat de beveiligingsrisico’s in de gemeente zijn, is het goed om bekend te zijn met basisbegrippen als malware en firewalls. En andersom, als beide functionarissen een beetje naar elkaar toe bewegen, dan neemt de kans op een betekenisvol gesprek toe. Als de gemeentesecretaris aan de PO wil uitleggen over welke risico’s hij zich zorgen maakt, dan lukt dat het beste als men elkaar goed begrijpt.
Verhoogd bewustzijn
Dat is precies waar de Gesprekskaarten bij helpen. Omdat ‘de goede vragen’ en ‘dezelfde taal’ belangrijk zijn, organiseren we tijdens het VNG Uitvoeringscongres een sessie waarin we de Gesprekskaarten ‘in actie’ laten zien. Niet alleen voor gemeentesecretarissen, maar voor alle professionals die in de gemeente bezig zijn met informatiebeveiliging en privacy; dat kunnen dus naast de eerder genoemde functionarissen ook de adviseur, de manager en de leidinggevende zijn. Bij de Gesprekskaarten gaat het namelijk niet alleen om vragen en antwoorden; ze verhogen het bewustzijn rondom informatiebeveiliging en privacy en zorgen voor belangrijke ‘voelsprieten’ bij in de praktijk veelvoorkomende onderwerpen. Hoe breder dat in de gemeente gedragen wordt, hoe beter. Met de Gesprekskaarten krijgen de gesprekken over informatieveiligheid en privacy een structureel karakter.
Interactieve sessie
Tijdens de interactieve sessie laten we de deelnemers kennismaken met deze Gesprekskaarten. Na een korte introductie waarin we inzoomen op de actuele stand van zaken bij gemeenten met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy, pakken we de Gesprekskaarten er letterlijk bij. Wat staat er eigenlijk op die kaarten? Waarom zijn ze belangrijk? En hoe pas je ze in de praktijk toe, ook als je geen gemeentesecretaris bent?
Op basis van de uiteenlopende functies van de deelnemers die deze sessie bijwonen, lichten we er enkele kaartjes uit en geven we tips over hoe je die onderwerpen in de praktijk kunt gebruiken om zo te komen tot een veiligere gemeente.
Bouwen vanuit de praktijk
Benieuwd naar de bouwstenen voor een effectieve uitvoering? Meedenken over wat er nog meer nodig is? Ervaringen uitwisselen met collega’s uit andere gemeenten? Kom dan op 2 november naar het VNG Uitvoeringscongres 2023.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor het congres.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.