digitaal / Partnerbijdrage

VNG Uitvoeringscongres 2023

Luisteren met je ogen!

06 oktober 2023
VNG congres

Dat we als mensen razendsnel een oordeel vormen over onze gesprekspartner, dat is niets nieuws. We oordelen op basis van hoe iemand eruitziet, een gezichtsuitdrukking, een lichaamshouding, enzovoort. Kennis over deze zogenaamde non-verbale communicatie kan ontzettend nuttig zijn bij de ondersteuning van werkzoekenden. Non-verbale communicatie-expert Paolo Diana deelt die kennis in zijn sessie ‘Werkzoekenden beter helpen door het oplossen van de geheimen van non-verbale communicatie’ op het VNG Uitvoeringscongres (2 november 2023).

Het menselijk gezicht spreekt boekdelen,” weet Paolo Diana. “Mensen onthouden niet zozeer wat je zegt, maar hoe je dat zegt, en vooral hoe je eruit zag. En dan heb ik het niet over je haarkleur of wat je aan had, maar vooral over wat je uitdrukt met je gezicht. Het gezicht is een verfijnd communicatiekanaal. Waar verbale communicatie slechts een selectie van bewust gekozen woorden is, is non-verbale communicatie een directe vertaling van wat wij denken, voelen en nodig hebben. Non-verbale communicatie vormt de brug tussen wat iemand denkt en wat iemand zegt. En je kunt het niet uitzetten. Daarom is mijn advies: luister met je ogen.”

Onbewust oordeel

Uit onderzoek is gebleken dat we al binnen een fractie van een seconde onbewust een oordeel vormen over degene die tegenover je zit. Dat heeft te maken met je eigen ervaringen en ‘gekleurde bril’, en met non-verbale signalen. Onbewust vormen we een oordeel. Maar dat oordeel hoeft helemaal niet terecht te zijn. Dit kan voor werkzoekenden vervelende gevolgen hebben en dat is zonde.

Hoe kunnen we die gekleurde bril afzetten en objectiever kijken? Wat voor extra informatie levert dit op over je gesprekspartner… en over jezelf?

Door non-verbale communicatie zorgvuldig te analyseren komt er een schat aan informatie vrij. Uit onderzoek van het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse (INSA) is gebleken dat ons gezicht informatie geeft over onze persoonlijkheid en vooral interactiebehoeften. Je gaat hierdoor de ander beter begrijpen en het helpt om te denken vanuit de belevingswereld van degene die tegenover je zit. En, heel waardevol als het om werkzoekenden gaat, non-verbale communicatie kan informatie bieden over hoe iemand zich bijvoorbeeld in een team zal bewegen of hoe iemand om kan gaan met tegenslag. En het goede nieuws is: iedereen kan leren om non-verbale communicatie te lezen.

Benieuwd naar de wereld achter non-verbale communicatie?
Schrijf je dan snel in voor deze workshop. Het is workshop 44 in de 3e ronde van 14.45 tot 15.45 uur.

Speel mee met het Werklandschap-spel
Tijdens het uitvoeringscongres ‘Bouwen vanuit de praktijk’ kunt u de hele dag meedoen met het Werklandschaps-spel. Het Werklandschap is een (gestructureerd) model dat de brede dienstverlening rond werk in beeld brengt: zowel aan de kant van de werkgevers als aan de kant van werkzoekenden. Hoe kunnen de onderdelen van dit Werklandschap bijdragen aan een effectieve, efficiënte en eenduidige dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers? Wat zijn dan de handelingsperspectieven voor de uitdagingen van vandaag én in de toekomst? En hoe organiseren we de uitvoering? 

Deze vragen liggen aan de basis van het Werklandschaps-spel. Speel het spel om inzicht te krijgen in de lopende ontwikkelingen in het werkdomein, zowel landelijk als bij u in de gemeente. Ga het gesprek aan met elkaar en met de experts van de VNG over de (informatiekundige) opgaven in de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. Kom meer te weten over Dennis & Eva, VUM en de uitfasering UWV-portaal voor gemeenten. 

Aanmelden
Bent u werkzaam in de dienstverlening of in de bedrijfsvoering van een gemeente?
Kom dan op 2 november naar het VNG Uitvoeringscongres ‘Bouwen vanuit de praktijk’! in de Fokker Terminal in Den Haag.

Op de website van het VNG Uitvoeringscongres 2023 vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.