digitaal / Partnerbijdrage

Snellere registratie en betere huisvesting arbeidsmigranten

Bedrijven en overheid werken samen aan verbetering.

27 oktober 2023
Bezoek demissionair minister Van Gennip
Bezoek demissionair minister Van Gennip

Op 2 oktober bracht demissionair minister van Gennip een bezoek aan de gemeente Aalsmeer. Thema van het bezoek was samenwerking tussen bedrijven en de overheid bij arbeidsmigranten. Bloemenverwerker Ruigrok en de gemeente Aalsmeer hebben daar een mooi praktijkvoorbeeld van.

Voor een goede registratie van arbeidsmigranten ging de gemeente Aalsmeer in april 2021 een pilot aan met bloemenverwerker Ruigrok Producties. Arbeidsmigranten die bij Ruigrok werken vullen hun verblijfsgegevens in op formulieren in eigen taal. Ruigrok levert die digitaal aan bij de gemeente, waardoor ze eenvoudig verwerkt kunnen worden in de ICT-systemen. Dit gebeurt uiteraard met toestemming van de arbeidsmigranten, die begrijpen dat de gegevens worden gebruikt voor registratie bij de gemeente.  

Vervolgens brengt Ruigrok hen naar de speciale inschrijfavonden die de gemeente organiseert voor arbeidsmigranten. Cléopatra Stegenga is coördinator Burgerzaken bij de gemeente Aalsmeer. Zij zegt: ‘De gegevens zijn dan al zijn verwerkt in onze systemen. Dat maakt dat mensen zich alleen nog moeten identificeren. Daarna krijgen zij direct een BSN en de benodigde informatie in de eigen taal over hun rechten en plichten als inwoners van Aalsmeer en Nederland. Zo zijn we eigenlijk met 5 minuten klaar.’  

Winst voor iedereen 

De pilot liep een jaar en de werkwijze was een groot succes. Inmiddels is deze manier van werken vast onderdeel van het werk van Burgerzaken Aalsmeer. ‘We blijven het proces optimaliseren en hopen in de toekomst deze samenwerking ook met andere bedrijven op te zetten’, aldus Stegenga. Wethouder Sven Spaargaren sluit zich daarbij aan: ‘Deze manier van samenwerken biedt voordelen voor alle partijen. De arbeidsmigranten worden echt deel van de samenleving en hebben nu een betere rechtspositie. De werkgever heeft snel het BSN, dat bespaart een hoop tijd. En ten slotte is voor de gemeente de BRP actueel en betrouwbaar en levert het extra inkomsten in het gemeentefonds. Iedereen wint.’

Leer meer op het VNG Uitvoeringscongres 2 november  
Vraagstukken rondom arbeidsmigranten komen ook aan bod op het VNG Uitvoeringcongres 2023 ‘Bouwen vanuit de praktijk’ op 2 november in Den Haag. Deelname aan het congres is gratis. Stephanie Groothedde gaat daar dieper in op de effectrapportage tijdens de workshop ‘Vergroot het inzicht in de gevolgen van bedrijfsvestigingen op huisvesting’. Ook kunt u de opname van de podcast ‘Zicht op arbeidsmigratie’ bijwonen, waarin beide onderwerpen aan bod zullen komen.  

Naast workshops en lezingen biedt het VNG Uitvoeringscongres voldoende gelegenheid voor netwerken, kennis opdoen en ervaringen delen.  U kunt zich hier aanmelden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.