digitaal / Partnerbijdrage

Slimme steden worden nog slimmer

‘Digital twins’ - digitale spiegels van losse delen die samen een stad vormen.

08 februari 2022
Rotterdam

Een stad die werkt als één levend organisme, die alle onderdelen coördineert om het leven van zijn inwoners en het milieu ten goede te komen, lijkt een toekomstdroom. Maar het kan werkelijkheid worden door zogenaamde ‘digital twins’ - digitale spiegels van losse delen die samen een stad vormen - te verbinden tot een enkel ecosysteem voor de hele stad.

Een digital twin is een virtueel model van een fysiek object, zoals een fabriek, elektriciteitscentrale, vliegtuig, vrachtschip, auto, windturbine of olieplatform. Een digital twin in de bouwsector gaat over de levenscyclus van een project, van het begin (planning en bouw) naar het midden (exploitatie en verbetering), tot het einde (ontmanteling).De fysieke en digital twin wisselen regelmatig gegevens uit gedurende hun gedeelde levenscyclus. Slimme steden passen het ‘digital twin’-idee specifiek toe op werkzaamheden van een gemeente: gebouwen, straatverlichting, wegen, openbaar vervoer, afvalbeheer, de energie-infrastructuur, enzovoort.
 

Tegenwoordig is het de gangbare visie om digital twin van delen van de stad te koppelen om een "digital twin ecosystem" te creëren, waardoor de stad als geheel effectiever kan anticiperen op gebeurtenissen zoals een pandemie, sneeuwstorm, verkeersopstopping, of gewoon alledaagse gebeurtenissen.

Frank Weiss, senior director of global product management bij Oracle Construction en Engineering

"Onderdelen daarvan bestaan vandaag de dag al, maar ze zijn niet verbonden op een manier die het delen van informatie mogelijk maakt voor de stad als geheel," vervolgt Weiss.

Veelbelovend

Een ecosysteem van digital twins leidt tot een stad die leert van hoe we leven, waarbij meerdere databronnen worden gecombineerd om voortdurend alles te verbeteren, zo zegt Weiss hier verder over in een recente blogpost.

Digital twin-ecosystemen staan nog in de kinderschoenen, maar we zien al veelbelovende implementaties en concepten:

  • Rotterdam bouwt een slim thermisch netwerk om warmte-uitwisseling tussen gebouwen te vergemakkelijken en hele buurten energie-efficiënter te maken. De stad is verder bezig met de implementatie van slim parkeren met behulp van mobiele apps en draadloze sensoren om automobilisten te helpen sneller een plekje te vinden, waardoor minder kilometers worden gereden en de vervuiling afneemt. De stad heeft ook een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen opgezet.
  • Rennes Métropole in Frankrijk heeft een 3D-model van de gehele stad ontwikkeld om de zonnestraling, het geluid en het effect van schaduwen van bomen op gebouwen te simuleren. Het doel is om de milieueffecten van de stad te verminderen en de kwaliteit van leven van de stadsbewoners te verbeteren.
  • In Helsinki helpt een digital twin de energie-efficiëntie te verbeteren en de klimaatverandering tegen te gaan. Dit biedt informatie over verwarmingssystemen in gebouwen, renovaties, elektriciteitsverbruik, verwarming en water, en het helpt planners bij het onderzoeken van het zonne-energiepotentieel van gebouwen. Daarnaast zorgt de 3D-modellering van Helsinki voor virtueel toerisme - mensen kunnen de toeristische attracties van de Finse hoofdstad bezoeken met behulp van een virtual reality-bril en een app.

Oracle kan helpen
Digital twin-ecosystemen vereisen een geavanceerd technologisch kader. Oracle Cloud Infrastructure biedt een veilige en flexibele cloudbasis voor het ontwikkelen van gebouwen. Oracle Autonomous Database beheert ook efficiënt de petabytes aan data die nodig zijn om digital twin-ecosystemen te draaien.

Meer specifiek voor bouw- en engineeringprojecten is er Oracle Aconex. Dit is een gemeenschappelijke data-omgeving - in wezen een collaboratieve werkruimte - die bouwbedrijven, vastgoedeigenaren en onderaannemers helpt bij het ontwerpen, bouwen en exploiteren van bouwprojecten. Daarnaast helpt Oracle Primavera Cloud-software planners bij het plannen en beheren van deze ambitieuze projecten.

Om dit alles samen te brengen biedt Oracle's Construction en Engineering-team het volledige softwareportfolio en professionele diensten, gebaseerd op diepgaande kennis over de sector. Maar geen enkele technologieleverancier kan in zijn eentje een digitale twin-city tot stand brengen, zegt Weiss. Partners zullen bijvoorbeeld miljarden sensoren moeten leveren die de benodigde informatie verzamelen, evenals aanvullende BIM- (Building Information Modeling) en validatieoplossingen.

Oracle werkt aan standaarden voor interoperabiliteit met organisaties zoals de Europese Commissie voor Standaardisatie, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, en buildingSMART International, een gemeenschap die interoperabele digitale tools creëert voor het beheer van gebouwen, wegen, spoorwegen, bruggen, en andere gemeentelijke infrastructuur.

"De technologie om data te verzamelen en te integreren om een digital twin-ecosysteem te creëren is vandaag de dag beschikbaar," aldus buildingSMART.

"Maar de data komt uit verschillende bronnen in verschillende bestandstypes en het is een uitdaging om ze allemaal bij elkaar te krijgen. Verschillende spelers gebruiken nog steeds hun eigen formats, wat het weer lastiger maakt voor de industrie als geheel."

Met andere woorden, veel leveranciers van digital twin-structuren zijn zich er niet van bewust dat ze onderdeel zijn van een groter ecosysteem. Standaardisatie is de sleutel om digital twin-technologieën van verschillende leveranciers met elkaar te laten samenwerken.

Dit artikel werd geschreven door Mitch Wagner, schrijver bij Oracle.

Julien Harbers, External Communications

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.