digitaal / Blog

Wat brengt 2022? Het toverwoord is transparantie

Data wordt steeds belangrijker.

SAS
18 januari 2022
André van der Meer

Na twee Covid-jaren lijkt het erop dat gemeenten in 2022 kunnen gaan werken aan het ‘nieuwe normaal’, wat dat dan ook zal zijn. Eén ding is zeker: Bij gemeenten wordt ‘vooruit denken’ een nieuwe vaardigheid die nodig is voor slim werken, sturen en besparen. Om vast vooruit te leren kijken, geeft Andre van der Meer van SAS graag vier uitdagingen mee.

Personeel en organisatie

2022 wordt het jaar van de ontwikkeling van het hybride werken. Het fenomeen mag dan een blijvertje zijn geworden door Covid, gemeenten hebben nog hun handenvol aan het ontwikkelen van nieuw HR-beleid: In welke faciliteiten moet je investeren en op welke kun je juist besparen? Hoe combineer je de vrijheid om elders te werken met de behoefte aan samenwerking? Hoe optimaliseer je de kwaliteit en de kwantiteit van de output?

Daarnaast vragen nieuwe fenomenen als verschijn- en verdwijnbanen om aandacht.  Het personeelstekort neemt toe door uitstroom van baby-boomers en tegelijkertijd is digitale kennis nodig. Huidige medewerkers met zogeheten verdwijnbanen moeten nieuwe vaardigheden leren. En voor de verschijnbanen, de banen die gekoppeld zijn aan datagedreven werken, zijn nieuwe mensen nodig. Hoe haal je die binnen?  Het is belangrijk dat wethouders en bestuurders in 2022 digitaal vaardig genoeg zijn om een moderne organisatie te kunnen sturen en de maatschappij te begrijpen.

Data steeds belangrijker

2022 wordt het jaar waarin data nog belangrijker worden. Met data kunnen gemeenten gaan werken aan slimme oplossingen. Daar is grote behoefte aan, want ook komend jaar houden gemeenten moeite om de begroting sluitend te krijgen, terwijl de opgaven fors blijven en in elkaar grijpen. SAS biedt zo’n slimme oplossing met het nieuwe Decisionboard, dat data van verschillende terreinen samenbrengt en slim sturen en besparen mogelijk maakt.

Transparantie

2022 wordt het jaar van transparantie en privacy. Wie nog dacht dat de AVG niet voor overheden geldt, is nu wel wakker geworden door de recente boete van de Autoriteit Persoonsgegevens voor de belastingdienst. Dataveiligheid is bepaald geen kinderspel, het wordt in 2022 zeker een hot topic. Maar transparantie ook. Momenteel laat bijvoorbeeld slechts 38 procent van de gemeentelijke online portals zien wat er met de persoonlijke data gebeurt. Gemeenten moeten in 2022 echt haast maken met data-governance. En de stok achter de deur komt uit Brussel. Komend jaar verschijnen de eerste conceptwetsteksten van de EU die het ongecontroleerd ontwikkelen van analytische data-toepassingen moeten gaan indammen. Zo komt er een aansprakelijkheid voor bestuurders en data-gebruik hangt straks vaker af van expliciete toestemming van burgers. Het wordt best complex en SAS verwacht een strenge handhaving.

Gemeenteraadsverkiezingen

2022 wordt uiteraard het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Het vertrouwen in de lokale politiek is flink gedaald, bleek onlangs uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Inwoners willen een overheid die werkt op basis van feiten. Probeer als gemeente daarom je feitelijkheid te benadrukken en wees ook hier zo transparant mogelijk in. Artificiële intelligentie kan gaan helpen om daar rond de verkiezingen 2022 een aanzet voor te geven. Al zijn krachtige algoritmes die fake news ontmaskeren niet genoeg. We moeten in 2022 blijven werken aan media- en datageletterdheid, zodat iedereen waarheid van fictie kan onderscheiden.

AfbeeldingVoor meer informatie over het SAS Decisionboard of contact met André van der Meer scan de QR code.

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.