Advertentie
digitaal / Nieuws

Almere worstelt met kostbare ICT-migratie

De gemeente Almere moet miljoenen extra vrijmaken voor de migratie en modernisering van haar werkplekken en rekencentrum. De raad wil een onderzoek van de rekenkamer.

21 mei 2014

De gemeente Almere moet miljoenen extra vrijmaken voor de migratie en modernisering van haar werkplekken en rekencentrum. De raad wil een onderzoek van de rekenkamer.


Modernisering nodig

Almere is bezig met een migratie (VIT@) van de werkplekken en de centrale computerservers naar een nieuwe leverancier en naar technologie die weer een tijdje mee kan. Zo moet ook het niet meer door Microsoft ondersteunde Windows XP tot het verleden gaan behoren. In januari 2013 werd na een aanbesteding Fujitsu voor vier jaar als nieuwe dienstverlener aangewezen voor het verzorgen van de 2400 werkplekken en het rekencentrum waar de centrale software van de gemeente draait. Maar de feitelijke overstap gaat door de geconstateerde complexiteit in het softwarelandschap moeizaam en in fases.

Onderzoek nodig
Naast de al gemaakte kosten van 5 miljoen euro is er door de vertraging nog eens 3,2 miljoen extra nodig, heeft het college onlangs aan de raad gemeld. Dat wordt de meesten nu te gortig. Met een voorspelde besparing van 500.000 euro per jaar - als die gehaald wordt en als er geen nieuwe tegenslagen volgen - zou het al 16 jaar duren voordat dat is terugverdiend, zo is te lezen in de motie die raadslid Van Duijn (Leefbaar Almere) heeft ingediend. Hij wil een onderzoek van de rekenkamer in Almere naar hoe het project zo uit de hand heeft kunnen lopen. Een meerderheid van de raad is positief over de motie.

Eind dit jaar
Snelle duidelijkheid komt er waarschijnlijk niet. Volgens een woordvoerder van de gemeente duurt het project VIT@ tot "zeker eind dit jaar. En als de rekenkamer onderzoek gaat doen naar het project, dan doen ze dat pas als het project is afgerond." Tot die tijd moet Almere ook gebruik blijven maken van de oude leverancier Atos en van Windowx XP. Voor het in de lucht kunnen houden van dat laatste platform heeft Almere in VNG-verbandeen speciale overeenkomst gesloten met Microsoft.

Complex landschap
De vertraging is volgens de gemeente vooral te wijten aan de complexiteit in het centrale applicatielandschap. Tientallen applicaties die onderling op verschillende manieren samenhangen moeten in clusters worden gemigreerd én aangepast voor een nieuw platform. Dat vergt een goed doordachte strategie en planning.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eddy Hoogendijk
Wat maakt Almere nou zo bijzonder, dat het "applicatielandschap” zo complex moet zijn? Doet Almere nou zoveel anders dan de andere gemeenten in NL met >100.000 inwoners?

Of wil Almere bijzonder zijn? Dan wel tegen een hoge prijs.



Voor 8,2 miljoen wordt er gemigreerd. Wordt voor die prijs ook die complexiteit opgelost, of blijft die gewoon bestaan?

Advertentie