digitaal / Partnerbijdrage

Krappe IT-arbeidsmarkt is gezamenlijk probleem van CIO en CHRO

Hoe bind je IT-talent aan je in de krappe IT-arbeidsmarkt.

10 januari 2022
Pegasystems.png

Hoe bind je IT-talent aan je in de krappe IT-arbeidsmarkt en hoe kunnen de CHRO en CIO hierin samen optrekken? CIO’s en CHRO’s gingen hierover in gesprek tijdens een rondetafelsessie van Pegasystems. Want om schaalbaar en flexibel te zijn moet HR de beste vriend van de CIO zijn.

Aanwezig waren Aart Rupert (CIO bij Damen Shipyard), Ramon de Kok (voormalig CHRO van de Bijenkorf), Alexander Baas (Volksbank), Erwin Hoogeveen (CHRO bij Fugro) en Jacqueline van Wees (Sales Director FS & Insurance Pegasystems).

Over één ding zijn alle aanwezigen het eens: Het is heel lastig om goede mensen te vinden. Waardoor komt dat en kun je het makkelijker maken? Binnen IT-functies is het vaak lastig om mensen zomaar in te laten stromen. Mensen moeten wel 1-tjes en 0-tjes kunnen lezen. Maar digital talent zit ook in de business. Er lijkt vaak een mismatch te zijn op de arbeidsmarkt doordat mensen niet de juiste competenties hebben, is de conclusie.

Naast het vinden en behouden van talent is het ook van belang hoe IT’ers zich binnen de organisatie verder kunnen ontwikkelen. Als werkgever moet je aantrekkelijk zijn. Maar eigenlijk zijn bijna alle bedrijven dat voor hun IT’ers. Er is bij alle organisaties van de aanwezigen veel ruimte voor ontwikkeling of het volgen van hackathons. Bovendien is iedereen zich bewust van het belang dat specialisten altijd weer uitgedaagd worden door nieuwe technologieën en ontwikkelingen.

Geld

Hoewel de salarissen voor IT’ers af en toe door het dak gaan, draait het volgens de CHRO’s en CIO’s dus echt niet alleen om geld. Zeker voor millenials en de aankomende generatie die de werkvloer op komt, geldt dat ze veel belang hechten aan vrijheid. Vaak willen ze vier dagen werken Maar ook wat oudere IT’ers kiezen misschien voor meer work-life balans. Aan de andere kant geldt: als je geen hoge salarissen biedt, is het gevolg dat je achter gaat lopen, want er is veel concurrentie, ook van de adviesbureaus.

Dus is het niet en, en? Natuurlijk willen ze bij een leuk bedrijf werken, maar IT’ers kiezen ook voor de technologie waarmee ze kunnen werken. Daarnaast draait het om een goed salaris en secundaire voorwaarden. Daarom zou de begeleiding en coaching van werknemers voorop moeten staan, maar ook agile werken en goede thuiswerkvoorzieningen zijn belangrijk. Juist in die begeleiding zijn enorme stappen te maken.

Tech savvy

Digital en IT krijgen namelijk nog niet altijd de juiste positie binnen organisaties. Eigenlijk moet het hele bedrijf meer tech savvy worden. Vanuit HR zou daarvoor een plan moeten komen. Want hoeveel bedrijven zijn er nou echt bezig met strategische personeelsplanning? Vaak mist de urgentie en draait het om wat er vandaag nodig is, terwijl je je ook zou kunnen bezighouden met de vraag wat er over vijf jaar nodig is aan kennis en competenties. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe makkelijk er soms wordt omgegaan met het verloop van talent. Daar kunnen bedrijven het verschil mee maken. Vol investeren in mensen. Zoek uit wat er leeft bij mensen en zet daar op in. Strategische personeelsplanning moet dus op de agenda komen binnen de board.

Daarnaast duurt het best lang voordat je studenten van mbo’s of hbo’s echt in kan zetten op de werkvloer. Daarom is het van belang om al op de universiteiten rond te lopen. Met gastcolleges en sponsorships. Bovendien vinden de aanwezigen dat bepaalde software vaste kost zou moeten zijn voor studenten. Zorg bijvoorbeeld dat studenten Pegasystems, Salesforce of SAP al begrijpen tijdens de studie. 

Thuiswerken

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen zichtbaar in de markt. Een voordeel is dat er bijvoorbeeld ook wereldwijd gezocht kan worden. Outsourcing is een optie, maar ook zijn er organisaties die hele kantoren op andere locaties oprichten. Door Covid en het thuiswerken kan er sowieso verder weg geworven worden, heel veel functies kunnen remote worden uitgevoerd.

Daarnaast is de krapte op de IT-arbeidsmarkt er al heel lang. Er zijn altijd golfbewegingen, maar er lijkt nu een kentering op komst, want het wordt steeds aantrekkelijker om IT te gaan studeren. De hogescholen moesten eerst altijd vechten om studenten, maar sinds drie jaar is de instroom hoger. Over drie of vier jaar zouden deze studenten dus uit moeten stromen, besluiten de aanwezigen met een positieve noot.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.