Advertentie
digitaal / Nieuws

Haagse parkeerplekken uitgerust met sensoren

De gemeente Den Haag voert tot oktober een pilot uit met smart parking. Parkeerplekken rond twee straten en parkeerplekken voor gehandicapten in de binnenstad zijn uitgerust met sensoren om de beschikbaarheid real time inzichtelijk te maken voor bezoekers.

29 april 2019

De gemeente Den Haag voert tot oktober een pilot uit met smart parking. Parkeerplekken rond twee straten en parkeerplekken voor gehandicapten in de binnenstad zijn uitgerust met sensoren om de beschikbaarheid real time inzichtelijk te maken voor bezoekers.  

Afname zoekverkeer

De pilot moet eraan bijdragen dat de Haagse binnenstad bereikbaar blijft, schrijft wethouder Robert van Asten (mobiliteit, D66) aan de raad. Dat moet onder meer gebeuren doordat er een afname in het zogenoemde zoekverkeer plaatsvindt doordat automobilisten meteen kunnen zien waar een parkeerplekje vrij is. De beschikbare parkeerplaatsen moeten op deze manier bovendien efficiënter worden gebruikt. Waar de sensoren al geplaatst zijn, wordt nu een nulmeting gehouden.

App

De eerste fase van de pilot draait om het verzamelen en beschikbaar stellen van parkeerdata. Voor dat laatste doel wordt de app ParkingHero gebruikt, waarop bezoekers een vrije parkeerplaats kunnen vinden. De gemeente brengt die app komende tijd door middel van een promotiecampagne onder de aandacht bij parkeerders.

Smart parking-zone

Vervolgens wil de gemeente analyseren hoe lang parkeerplaatsen op verschillende locaties bezet blijven. ‘Dit zou eventueel kunnen leiden tot een specifieke smart parking-zone, gericht op ultrakort winkelbezoek’, aldus wethouder Van Asten. Om voorzieningen voor kortparkeren te realiseren wil de gemeente ook maatregelen nemen om langparkeerders door te leiden naar meer geschikte locaties zoals parkeergarages.

Data ter beschikking van belangenverenigingen

124 gehandicaptenparkeerplekken zijn eveneens met sensoren uitgerust om de binnenstad toegankelijker te maken voor minder validen. In zijn brief aan de raad laat Van Asten weten dat de data die bij de gehandicaptenparkeerplekken worden gemijnd ook ter beschikking kunnen worden gesteld aan belangenverenigingen voor mensen met een beperking. Van Asten wil de raad dit najaar meer laten weten over de mogelijkheden met smart parking en de locaties die eventueel geschikt zijn voor ‘slimme’ parkeerplekken.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Lindeboom / voorzitter Toegankelijkheidsraad Zoetermeer
Buitengewoon interessante ontwikkeling voor de gebruikers van dergelijke parkeerplaatsen
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie