digitaal / Partnerbijdrage

Als je door de wolken de cloud niet meer ziet

De voordelen van cloud-native oplossingen.

23 november 2021

Binnenkort is het voor mij tijd om een nieuwe leaseauto te kiezen. Normaal zou ik daar nu nog niet mee bezig zijn, maar met de opmars van elektrische-, hybride- en andere waterstofauto’s, hou ik de zaken nu toch al een beetje in de gaten. Wat zijn de voordelen van de ene tegenover de andere? Mag ik nog wel met de auto in de stad rijden? Kan ik nog wel naar het buitenland op vakantie met de auto? Zijn er wel genoeg laadpalen in mijn buurt? Veel vragen en toch iets minder antwoorden.

Eigenlijk is het wel een beetje raar dat ik daar mee bezig ben. Ik ben absoluut geen ingenieur met een diepe kennis van de ontploffingsmotor. Tevens ben ik geen elektromechanische specialist die begrijpt hoe een elektrische motor eigenlijk werkt. Ik ben een gebruiker (VOF de Kunst – remember?). De technologieën bekijk ik enkel en alleen omdat ik begrijp dat er tastbare voordelen en nadelen aan verbonden zijn. Zaken die ik als gebruiker zal voelen en merken vanaf het moment dat ik in de auto stap en de motor start. Daarom ben ik daar als ‘niet-techie’ in geïnteresseerd.

Tegenwoordig bieden alle leveranciers één of andere ‘Cloud’ oplossing aan. In sommige RFPs of RFIs wordt gewoonweg gevraagd ‘Biedt u een Cloud oplossing aan?’ met als mogelijke antwoorden ‘Ja of Nee’. Voor de meeste mensen en gebruikers is die Cloud dan ook een ver-van-mijn-bed show. Cloud is Cloud en eigenlijk zijn er geen grote verschillen? Toch geen verschillen die ik als gebruiker zal merken? Helaas is dit niet het geval!

Cloud is gok ik zo ongeveer het meest gebruikte woord op het internet.

Met de feestdagen in het verschiet heb ik even de proef op de som genomen. Hoeveel ‘hits’ krijgt ‘Christmas’ als je dit googled? En zou ‘Cloud’ er meer krijgen? Doe zelf eens de test, de resultaten spreken werkelijk boekdelen. Cloud komt ongeveer 5x meer voor dan ‘Christmas’. Persoonlijk vind ik dat echt enorm!

Net zoals met auto’s, zijn er grote onderlinge verschillen tussen al die clouds. De technische details van de verschillende clouds zijn eigenlijk niet relevant. En ja, er bestaan echt verschillende clouds zoals public cloud, private cloud, hosted solution, ….

Net zoals ik de technische verschillen tussen een diesel-, elektro- of waterstofmotor niet echt moet kennen om de voordelen ervan te begrijpen, moet een gebruiker de technische verschillen tussen die clouds ook niet willen kennen. Je moet enkel weten wat de impact is als je zou kiezen voor één type auto of een ander type cloud. Als gebruiker of IT sta je echt best wel even stil bij de voordelen en nadelen van al die clouds. Want alle clouds zijn echt niet hetzelfde.

Sommige clouds – zoals hosted solutions of private clouds - zijn eigenlijk niet meer dan een oude dieselauto waar een elektromotor is ingestoken. Je zal hierdoor sommige voordelen van een cloud-gebaseerde oplossing hebben, maar heus niet alle voordelen.

Sommige auto’s – zoals Tesla, Polestar of de nieuwe Volvo’s – zijn volledig opnieuw ontworpen om alle voordelen van elektrische mobiliteit te bieden aan de eindgebruikers. Deze zijn dan ook meestal, niet geheel toevallig, de populairste. In cloud terminologie zouden we dat een cloud-native oplossing noemen. Een dienst die volledig herschreven is om alle voordelen van de cloud te bieden.

Maar wat zijn die voordelen dan? En welke zijn dan eigenlijk die cloud-native oplossingen? Ik zal alvast een tip van de sluier oplichten. Oracle Fusion Cloud is een cloud-native oplossing die volledig ‘from scratch’ opnieuw gebouwd is om alle voordelen van cloud te koppelen aan de voordelen van een brede ‘klassieke’ oplossing. Een uitgebreide en complete suite van oplossingen zonder de kosten en complexiteit die daar traditioneel aan verbonden zijn. Dat wordt ook door externe partijen bevestigd.

Twee belangrijke voordelen pik ik er uit om hier toe te lichten. Wil je meer weten? Stuur een mailtje naar overheid_gdr@oracle.com en dan kom ik of een collega het graag persoonlijk aan je toelichten.

Het eerste voordeel is dat je volledig ontzorgd wordt als het over upgrades gaat. Die zijn namelijk volledig geautomatiseerd. Eigenlijk is een upgrade naar de cloud de laatste upgrade die je ooit zult doen. Daarna hoef je niet meer 3+ jaar te wachten tot er een dure upgrade is doorgevoerd om die mooie nieuwe functionaliteit te krijgen – die nieuwe functionaliteit wordt jou automatisch voorgeschoteld. De enige keuze die je moet maken is of je die wenst te gebruiken of niet. Dat is toch mooi?

Het tweede voordeel is dat de kosten heel voorspelbaar zijn. Als je inderdaad maar één leverancier hebt voor de hele dienstverlening – van applicatie tot database en van opslag tot hosting – dan zijn er ook geen verborgen kosten. Je betaalt niet extra voor opslag van de ERP of HCM database – ook niet als je database groeit. Je hebt geen extra kosten verbonden aan netwerkverkeer. Het is een All-In pakket. Dat is echt enkel mogelijk als je maar één leverancier hebt.

Neem gerust de proef op de som en vergelijk in de toekomst niet enkel de mooie schermen en slides van de verschillende leveranciers, maar vergelijk ook wat er onder de motorkap zit (de vergelijking met de private cloud van SAP kan je trouwens hier vinden. Je doet dat toch ook als je een auto koopt?

Alex Haijen.
Alex.haijen@oracle.com

Bekijk hier de informatie over het Echte SAAS Oracle ERP-EPM Platform

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.