of 63966 LinkedIn

Tech als de grote enabler

Jean Jacques Kroesbergen Reageer

Ruim twaalf maanden geleden maakten we voor het eerst kennis met het ‘nieuwe normaal’. Inmiddels zijn er vaccinatieprogramma's uitgerold en kunnen in sommige landen lokale maatregelen versoepeld worden. Dit is wat mij betreft hét moment om te reflecteren en een betere wereld te creëren voor de toekomst.

Afgelopen jaar werden we herinnerd aan al het goeds dat technologie ons te bieden heeft, zij het onder bizarre omstandigheden. Als we technologie op een effectieve en positieve manier gebruiken, speelt het een onmisbare rol in het wereldwijd herstel. Het is niet alleen belangrijk dat technologie de problemen oplost waar we op dit moment mee te maken hebben, maar ook dat het ervoor zorgt dat we voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen en daarmee onze toekomst mede zelf bepalen. We hebben met eigen ogen gezien waar de digitale transformatie ons bij helpt: online een doktersafspraak hebben, video calls inplannen en veel essentiële diensten en supply chains worden digitaal. We moeten wat mij betreft groter gaan denken.

Om die betere toekomst te creëren moeten deze digitale technologieën ‘mainstream’ worden zodat iedereen toegang heeft tot de voordelen. Daar ligt een enorme uitdaging (kans) voor overheden. Verdere digitalisering van overheden is cruciaal voor het stimuleren van verandering op de middellange- en lange termijn. Als er iets is dat we mee moeten nemen uit deze crisis, dan is dat het tempo van innovatie en de honger naar verandering.

De bedrijven die tijdens de pandemie gebruikmaakten van digitale technologieën hebben namelijk beter gepresteerd dan bedrijven die dit niet deden. Daarom is een versnelde digitalisering van de overheid belangrijk. We leven in een hybride wereld en deze zal niet zomaar verdwijnen. Digitale investeringen zullen een belangrijk onderdeel zijn van overheidsplannen en ze spelen een grote rol bij het stimuleren van concurrentievermogen, economische groei en het creëren van banen. En ook geopolitiek speelt technologie een essentiële rol.

De overheidsplannen van 2021 omarmen het belang van universele toegang tot en de rol van technologie als enabler voor een meer gelijkwaardige samenleving. In de plannen voor herstel ligt ook een focus op connectiviteit. Connectieve technologieën ondersteunen de implementatie van digitale diensten, waardoor overheden efficiënt kunnen werken. Dit is erg belangrijk, aangezien burgers hogere verwachtingen hebben van de diensten die overheden bieden. Met datagedreven technologie kunnen overheden voorspellende inzichten gebruiken en allerlei zaken voorkomen en managen, zoals toekomstige epidemieën en incidenten op het gebied van de publieke veiligheid. Technologie is een krachtige tool voor overheden om een wereld te creëren die voor iedereen goed functioneert. Persoonlijk zie ik dit dan ook als enorme groeipotentie voor (de Nederlandse) overheid.

Technologie zal dus een prominente plek innemen op de agenda voor herstel en zorgen voor innovatieve voorstellen die een betekenisvolle impact beloven te hebben op de gezondheidszorg, het onderwijs en e-overheid – waarbij duurzaamheid voorop staat.

Dit is hét moment om op te staan, te bouwen, veranderingen door te voeren en herstel te stimuleren met behulp van meer gebruik van data door een verbeterde digitalisering van de overheid. Doet u mee?

 

Jean Jacques Kroesbergen is Director Public Government & Connected Sustainable Society bij Dell Technologies

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.