of 60156 LinkedIn

Overheid in de cloud

Reageer

Samen doen wat samen kan is al enkele jaren het uitgangspunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de onderwerpen informatievoorziening en dienstverlening. Gezamenlijke informatievoorziening kan via de overheidscloud. Nu moeten we laten zien dat we het ook willen. 

De koepelorganisatie van de gemeenten heeft onderzoek laten doen naar de kansen en valkuilen bij het gezamenlijk inkopen, ontwikkelen en beheren van de benodigde software en hardware. Dit rapport, van Berenschot, ligt er nu. In juni zal de VNG aan haar leden vragen een concrete stap te zetten om deze gezamenlijke informatievoorziening te realiseren. Er zijn genoeg beren op de weg, maar laten we vooral in het oog houden hoe mooi het uiteindelijk kan worden.

Stel je voor, alle producten en diensten van de overheid worden aangeboden vanuit één overheidscloud. Burgers en bedrijven kunnen op uniforme manier digitaal zaken doen met alle overheden. Komen ze er niet uit, dan helpt een vriendelijke lokale ambtenaar hen verder. Deze ambtenaar is zojuist bevrijd van al zijn routinematige handelingen, die massaal digitaal verlopen, en heeft tijd beschikbaar voor mensen en situaties die bijzondere aandacht wensen of vereisen.

De gemeentebestuurder heeft geen nachtmerries meer over datalekken, mislukte aanbestedingen en eindeloos doorlopende IT-projecten. Hij kan de lokale gemeenschap des te beter besturen, want hij krijgt de beschikking over de nieuwste dashboards, door de beste professionals gebouwd om inzicht te geven in de zee van gecombineerde informatie uit de overheid, het internet of things en de rest van de maatschappij.

Alle gegevens in de overheidscloud zijn beschreven, waardoor duidelijk is welke geheim of persoonlijk zijn en rigoureus beschermd moeten worden, en welke openbaar zijn en dus juist actief gepubliceerd moeten worden, op zo’n manier dat een gewone burger ze snapt, een programmeur erop kan voortbouwen en een onderzoeker er nieuwe inzichten uit kan verwerven.

Deze prachtige cloud, die alle functies van de gemeentelijke software heeft overgenomen, biedt maximale vrijheid voor lokaal beleid, lokale uitvoeringsregels en lokale benaderingen van burgerparticipatie. De functionele beheerders van de gemeente zijn experts in het benutten van deze vrijheden. Via een uitgekiend governancemodel geven zij hun eisen en wensen door aan de landelijke cloudbeheerders die deze verwerken in de volgende, verbeterde versie.

Dit is geen science fiction. Het is toepassing van bestaande techniek, plus organisatie: het samenbrengen van 390 kleine tot piepkleine informatiefabriekjes in één grote. Investeren in IT is een risico. Als je een huis laat bouwen, is de kans 99,9 procent dat het er na een tijdje inderdaad staat. Bij IT-projecten staat er aan het eind ook wel eens niets. Dit is niet omdat overheid en IT niet samen gaan. Ook bij bedrijven gaan er miljoenen door het putje, maar dat komt minder snel in de krant. IT heeft gewoon een inherent risico en daar moet je tevoren duidelijk over zijn.

Bovendien zijn er inmiddels tal van methoden in de categorie fail fast, fail cheap. Krabbel op, leer en probeer opnieuw. Aanvaard dit risico, calculeer het en communiceer het. Samen doen wat samen kan? De overheidscloud, dat kan. Nu moeten we laten zien dat we het ook willen.

Joël Koeckhoven senior beleidsadviseur informatievoorziening, gemeente Almere

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.