of 59250 LinkedIn

In de tang? Deel en heers!

Frank Arts Reageer

Zoals onlangs in het artikel in het NRC Handelsblad beschreven werd, hebben veel gemeenten het gevoel dat ze in de tang zitten bij de grote IT-leveranciers. De titel was dan ook niet geheel onverwacht: ‘Nederlandse gemeenten gegijzeld door softwareboer’. Of dit nu perceptie is of werkelijkheid: het is ongewenst, maar in mijn ogen ook onnodig. 

Het is hard nodig dat gemeenten het heft in eigen hand nemen; ze hebben steeds meer een regierol in ketens van verschillende partijen waarmee veilig en geautomatiseerd informatie moet worden uitgewisseld. Ook willen gemeenten vrij zijn in de keuze van hun eigen applicaties. Gewoon de best passende oplossing kiezen, ongeacht de leverancier, dat moet toch kunnen?

 

Standaarden en wijzende vingers

Het Standaard Uitwisselingsformaat (StUF) had ooit de belofte om af te rekenen met alle koppelproblemen. En inderdaad, StUF kan in afgebakende gebruiksscenario’s het koppelvraagstuk enigszins vereenvoudigen, maar in de praktijk blijkt elke StUF-stekker toch net even anders te werken, zelfs als deze ogenschijnlijk hetzelfde is. Elke lokale leverancier in de gemeentelijke markt heeft met zorg onder het label ‘StUF’ hun eigen stekker ontworpen, zodat de waarde van de applicatie volledig benut kan worden in de keten. Het liefst wil Leverancier A dan wel dat Leverancier B zijn stekker aanpast zodat deze past op de stekker van A. Maar leverancier B wil het juist precies andersom. Het blijft dus een kwestie van wijzen met de vinger, terwijl gemeenten ondertussen vanaf de zijlijn toekijken en de knip mogen trekken.

 

Men zal dus op een andere wijze moeten integreren met deze nieuwe systemen om gebruik te kunnen maken van al die denkkracht uit de rest van de wereld, samengebald in mooie nieuwe software-oplossingen, al dan niet vanuit de cloud. In het NRC-artikel wordt dan ook gesproken over de noodzaak van standaarden en een ‘universele stekker’ die op alle systemen past.
 

Het Barbapapa-principe
Er zijn geavanceerde integratieplatformen die kunnen connecteren met elk systeem, via elke specifieke stekker. Van elke stekker wordt de vorm goed bekeken en vervolgens wordt de best passende vorm aangenomen, alsof deze in de zachte klei van het integratieplatform wordt geprikt. Vervolgens wordt in detail bepaald welke informatie in welk formaat door deze nieuwe stekker verbinding moet gaan. Het integratieplatform fungeert als een soort Barbapapa met passende tentakels naar alle systemen die gegevens moeten uitwisselen. Binnenin worden berichten gerouteerd en zo nodig gecombineerd en getransformeerd. Op deze manier hoeft niemand zijn stekker aan te passen.
 
Het (: = x)-principe
Elke gemeente is in de gelukkige omstandigheid dat ze 392 soortgenoten heeft die dezelfde diensten digitaal wil gaan leveren, maar zonder concurrentie! In deze unieke omstandigheid schuilt een enorme kracht: de mogelijkheid om kennis en ervaringen te delen om daarmee elkaar steeds sterker en onafhankelijker te maken. Heel concreet betekent dit dat elke dag bij een gemeente ergens in het land kleine overwinningen geboekt worden die honderden malen meer waarde kunnen hebben wanneer ze worden gedeeld: een nieuwe koppelingen tussen twee of meer systemen, al dan niet van een grootmacht. Wanneer die nieuwe kennis overal hergebruikt wordt, dan hoeft elders niet opnieuw een dure en trage consultancykermis voor opgetuigd te worden. 

Gelukkig kunnen gemeenten zich dus bevrijden uit de door hen ‘gevoelde’ tang. Alles is tegenwoordig te koppelen door gebruik te maken van slimme, nieuwe integratietechnologie; een ‘universele stekker’ die voor elke applicatie als een Barbapapa de ideale vorm aanneemt, waardoor deze perfect past. Wanneer de kennis en ervaring hierover effectief gedeeld dan worden tussen gemeenten, dan hoeft er niet langer sprake te zijn van koppeldrama’s en heeft ieder een vrije keuze voor elke leverancier wat betreft elke functie.

 

Frank Arts, CEO en oprichter van Enable-U.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.