of 59082 LinkedIn

Digitale handtekening zorgt voor innovatie

Thomas Kaeb Reageer

Ondanks het feit dat we al vele jaren in een digitaal tijdperk leven, gebruiken we voor het vastleggen van officiële documenten nog steeds een ouderwetse methode; de handtekening op papier. Zou het niet fijn zijn als je al je officiële documenten digitaal kunt ondertekenen? Het voorkomt overbodig papierwerk en levert een flinke tijdsbesparing op. Zo kan een onderneming zich onderscheiden als vooroplopend, innovatief bedrijf. 

Bij het zetten van een handtekening op een scherm is iedere handtekening uniek en de computer legt dat feilloos vast. Een handtekening van één persoon kan per keer iets verschillen in uitvoering, maar de onderliggende informatie is altijd identiek en kan niet zomaar vervalst worden. Bij digitaal geschreven handtekeningen vangen we naast de statische afbeelding ook biometrische data, zoals druk en ritme bij het gebruik van de pen.
 

Papierberg

De afgelopen jaren hebben we ontdekt hoe waardevol die digitale handtekening kan zijn voor het bedrijfsleven. Zo werkt het Franse notariaat al sinds 2008 naar een papierloze toekomst. Frankrijk kent ruim 4500 notarissen, die elk duizenden documenten en aktes in de kast hebben staan. Tegen het einde van 2018 zal meer dan negentig procent van de notariskantoren met tablets werken. Voor het einde van 2020 zal tussen de 85 en 90 procent van de officiële aktes elektronisch worden verwerkt; dat zijn meer dan drie miljoen aktes. Dat scheelt een enorme papierberg én opslagruimte.
 

Heel veilig

Bescherming van de handtekening is natuurlijk een belangrijk aspect. De veiligste tablet worden via usb verbonden met een computer en kunnen dus op allerlei apparaten worden aangesloten, zonder dat gebruik hoeft te worden gemaakt van draadloze verbindingen. Het is voor de industrie goed dat de veiligheid ook erkend wordt door Europa. De Europese Unie heeft nieuwe richtlijnen uitgezet, waarbij een elektronische handtekening nu in alle aangesloten landen eenzelfde geldigheid heeft. Gebruikers kunnen tekenen op drie levels: basic, advanced en qualified. Hoe hoger het level, des te beter de beveiliging. De basic handtekening gebruiken we voor alledaagse handtekeningen, voor een advanced handtekening zijn achterliggende certificaten benodigd. De qualified handtekening is direct gekoppeld aan de ID van een persoon.

 

Tien jaar geleden was de digitale handtekening nog echt iets nieuws, een soort toekomstmuziek. Nu groeit het bewustzijn en de acceptatie en begint de belofte van de digitale handtekening te landen bij gebruikers. Organisaties zien in dat hun efficiency omhoog gaat en dat ze de kans krijgen om écht papierloos te werken. 

Thomas Kaeb , Senior Sales manager bij Wacom 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.