of 59082 LinkedIn

Datasamenleving: de samenleving fluit mee…

Vera de Witte Reageer

Dit jaar was Rusland het gastland van de Wereldkampioenschappen Voetbal. Het was anders dan anders. Niet omdat Nederland niet vertegenwoordigd was. Maar omdat er voor de eerste keer in de geschiedenis gebruik werd gemaakt van een video-referee. Evidenced based besluitvorming op het voetbalveld.

De video-referee was altijd aanwezig. Niet zelden legde de scheidsrechter het spel even stil  om aan de zijlijn op een scherm het betreffende moment nog eens terug te kijken. Soms op eigen verzoek - dan tekende hij met twee vingers een televisie in de lucht - soms op instigatie van de video-referee. Op basis van de beelden nam de scheidsrechter vervolgens zijn besluiten. Dit alles voor de ogen van meer dan 3 miljard mensen wereldwijd. Een scheidsrechter moet anno 2018 zijn besluit kunnen toelichten op basis van data waarover de hele wereld beschikt.
 

Dit fenomeen is al langer bekend in de universitaire wereld. Studenten toetsen de feiten die de hoogleraar of universitair docent in zijn of haar college naar voren brengt, real time via Google. Kloppen de feiten niet, dan heeft de docent direct afgedaan. Kennis is de vanzelfsprekende basis. En om een goede docent te zijn gelden vooral andere  competenties, zoals kunnen inspireren, verbanden kunnen leggen en de verbinding met de studenten kunnen maken.
 

Binnen de overheid dringt traag maar gestaag het besef door dat onderbouwde besluiten de feitelijke zeggingskracht kunnen vergroten, maar vooral ook dat legitimiteit het gezag kunnen versterken. Wie macht uitoefent weet zich nu eenmaal verzekerd van een kritisch publiek. Bestuurders en ambtenaren die data en datagedreven werken afdoen als iets van de IT afdeling, doen velen tekort en zeker ook zichzelf. Laat zien hoe objectieve en traceerbare data je bemoeienis, je afwegingen, je keuzes en je toezicht op naleving motiveren: pro-actief, niet pas als je wordt teruggefloten.

Vera de Witte werkt bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.