of 59179 LinkedIn

Cloud-succes voor overheidsorganisaties

Max Peterson Reageer

Steeds meer overheidsorganisaties maken gebruik van de cloud om de dienstverlening aan burgers te verbeteren, de efficiëntie te verhogen, een kostenbesparing te realiseren of nieuwe diensten te ontwikkelen. Waar moeten deze organisaties op letten als zij naar de cloud migreren?

Stem IT-plannen af op strategie

Als je de kerncompetenties van de organisatie niet kent, is het bijna onmogelijk om te bepalen welke organisatieonderdelen het meeste voordeel hebben van een cloudgang. Zijn er legacy-applicaties die meer schaalbaarheid, betrouwbaarheid of veiligheid nodig hebben dan de huidige omgeving biedt? Wat zijn de hardware- en bandbreedte-behoeften? En hoe kan de cloud de doelen van IT en de organisatie behartigen? Antwoorden op deze vragen geven een betere uitgangspositie voor de cloudgang.


Kies één ding
Identificeer eerst de meest kritieke behoefte en zorg voor een oplossing voor dat probleem. Wanneer je begint met iets waar werknemers direct voordeel van ondervinden, is het makkelijker om ze aan boord te krijgen. Organisatiebrede steun voor het project zorgt voor een hoge succes- en voortgangsratio.


Minimaliseer de scope
Wanneer je niet in een vroeg stadium de scope van een project definieert, kan dat voor problemen zorgen in latere stadia. Definieer de scope door voorwaarden te bepalen, de juiste mensen te betrekken, processen  en procesgrenzen te bepalen, high level interfaces tussen processen te schetsen, een health check op de proces-interfaces uit te voeren en definieer aspecten die wellicht nog te groot zijn om te beheren.


Proof of concept
Zijn de mogelijkheden van de cloud eenmaal geëvalueerd, dan moet er een proof of concept worden gemaakt dat aantoont dat het betreffende cloudproject financieel haalbaar is. Het moet de reikwijdte van het project valideren, alle mogelijke probleemgebieden uitlichten die kunnen ontstaan en de vroege voortgang aantonen door middel van een steekproef die bepaalt wanneer de dienst voldoet aan de kritieke eisen. Dat geeft meer zekerheid dat er vanaf het begin een aantoonbare ROI wordt gecreëerd.

Minimaal levensvatbare dienst
Een dienst of project kan de noodzakelijke functionaliteit ontberen om een goede gebruikservaring te leveren wanneer hij te vroeg wordt vrijgegeven. Tegelijkertijd kan het zijn dat ontwikkelaars bij een te gedefinieerde release, onnodig veel tijd aan niet-relevante functionaliteit besteden. Het is aan te raden om eerst een minimaal levensvatbare dienst vrij te geven en die vervolgens aan te passen op basis van feedback. Het mooie van cloudgebaseerde diensten is dat er tegelijkertijd verschillende versies van een dienst of product kunnen bestaan, waardoor ontwikkelaars verbeteringen kunnen doorvoeren zonder dat de dienst offline hoeft.


Crowdsourcing
Vragen naar input van de klant is geen nieuw concept. Crowdsourcing is een belangrijk middel geworden om oplossingen voor zakelijke problemen te vinden. Het gebruikmaken van de collectieve intelligentie van de gebruikers kan helpen tijdens de ontwerp- en ontwikkelfase. Met deze eenvoudige richtlijnen kunnen Nederlandse overheidsorganisaties profiteren van cloudcomputing, van het gemak van de implementatie en de kostenbesparing die de cloud oplevert, tot een verbeterde dienstverlening voor burgers.

 

Max Peterson, General Manager, Amazon Web Services, Global Public Sector

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.