of 59082 LinkedIn

3 mythes over de smart city

Auke Jilderda 2 reacties

Volgens de VN woont in 2030 twee op de drie mensen in steden. Dit kan zelfs oplopen tot 80 procent. Verstedelijking heeft ingrijpende gevolgen voor vervoer, huisvesting, gezondheid, werkgelegenheid en veiligheid. De behoefte naar intelligente en duurzame steden neemt toe. De smart city is noodzakelijk om de kwaliteit van werken, wonen en leven te waarborgen. Het succes ervan valt of staat met de beslissingen van stadsbesturen. Wat zijn de misvattingen over de smart city?

De smart city draait om technologie

Het is waar dat smart cities vragen om slimme technologieën. Door sensoren toe te voegen aan objecten stellen we alles met elkaar in verbinding en wordt er veel data gegenereerd. Technologie is echter slechts een hulpmiddel om vraagstukken op te lossen. Uiteindelijk draait een smart city om mensen, niet om technologieën. Burgers geven richting aan het stadsleven door de digitale footprint die ze achterlaten. Iedere recensie, op bijvoorbeeld Tripadvisor, heeft immers impact op het gedrag in een stad. Voor gemeenten betekent dit dat zij een heldere visie moeten hebben over de smart city en zich tevens moeten richten op samenwerkingen met andere partijen, zoals bedrijven en burgers. Technologisch gezien is alles mogelijk, maar het concept moet nog invulling krijgen. De creativiteit van ondernemers en burgers is hierbij van groot belang, zij zijn cruciaal in de aanpak.


Een smart city project is groot en complex
Kijkend naar bekende voorbeelden (zoals Songdo in Zuid-Korea) lijkt een smart city haast een onhaalbaar doel. Het zijn echter wel inspirerende voorbeelden van verbonden steden die door een lokaal systeem een stad zonder CO2-uitstoot of afval neerzetten. Alle gegevens die worden verzameld via sensoren worden real-time geanalyseerd om diverse aspecten van het dagelijks leven te optimaliseren. Voor iedere stad die aan de slag wil met het smart city concept, is het echter zaak om klein te beginnen en langzaamaan meer succesverhalen te vergaren. Flexibiliteit en wendbaarheid van de gemeente zijn hierbij noodzakelijk.


Big data is ingewikkeld
Ten grondslag aan de smart city ligt big data. Enorme hoeveelheden (historische en actuele) data dienen real-time geanalyseerd te worden, om op effectieve wijze te kunnen inspelen op het heden en de toekomst. Goed datamanagement vormt de basis voor nieuwe relaties en slimme inzichten. Hiervoor moeten alle eigen databronnen, zoals gemeentelijke applicaties en externe bronnen, zoals weerstations, met elkaar geïntegreerd worden. Wie alle bronnen integreert, verkrijgt één versie van de waarheid, in plaats van meerdere conclusies gebaseerd op verschillende bronnen. Transparantie en het openstellen van data spelen hierbij ook een rol. Door data open te stellen, krijgen burgers de mogelijkheid om in te spelen op de realiteit. Een voorbeeld van een dergelijke toepassing is de Rijden de Treinen app die actuele en historische reisinformatie over het spoor blootstelt. Zeker als data real-time beschikbaar is, kunnen burgers er verrassende dingen mee doen. De stad wordt meteen interessanter voor bedrijven en instellingen.
 

Diverse databronnen moeten dus samengebracht worden. Dit lijkt een ingewikkelde klus, maar hoeft het niet te zijn. Indien er geïnvesteerd wordt in een helder en intuïtief platform voor data-integratie, kan dit van grote waarde zijn. Als de verkregen data en nieuwe inzichten gedeeld worden met het publiek, kan iedere inwoner slim te werk gaan in de smart city.

 

Auke Jilderda, Country manager Nederland bij Talend

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jelle van der Molen (advisor) op
Beste Auke,

Dank voor je opinie. En inderdaad gaat samenleven over mensen, en zal techniek dat samenleven, net als in alle tijden, ondersteunen en vaak vergemakkelijken. Je oproep om groot te denken en klein te beginnen is naar mijn idee een open deur, en al lang gaande. Een vergelijking met een reclame slogan komt bij mij op; Het is al later, en we zijn al groot.
Aan je oproep aan het einde van je column te lezen, vind je dat eigenlijk ook wel. Blijft bij mij de vraag over waarom jij denkt dat die investeringen in zo’n intuïtief platform voor data integratie er maar niet komt?

Met vriendelijke groet,

Jelle van der Molen

Door kid congo op
te zweverig, de tijd van jubelende hippiekolonies is voorbij. Probeer het eens met technologie, een variant waarbij de overheid niet meekijkt want voor je het weet heb je een unabommer om de boel te corrigeren.