of 59318 LinkedIn

Opinie

 • Ambtenaren van de toekomst kunnen omgaan met BOLD

  BOLD is geen onweerstaanbare aftershave voor echte mannen. BOLD is wat saaier, maar best belangrijk. BOLD staat voor Big, Open en Linked Data. BOLD is de grondstof voor modern bestuur. Mensen die kunnen omgaan met BOLD, data-analisten en modellenbouwers, zijn de beleidsambtenaren van de toekomst. 

 • Voorkomt privacy by design Big Brother?

  Onlangs heb ik op een congres geleerd waar je op moet letten als het gaat om privacy by design. Privacy by design betekent dat je bij de ontwikkeling of implementatie van software al rekening houdt met de (verwerkingen van de) persoonsgegevens in dat systeem. 

 • Voorwaarts en niet vergeten!

  Ik had nooit gedacht dat het Solidariteitslied van Bertold Brecht, nog eens van toepassing zou zijn op mijn huidige werk als Algemeen Rijksarchivaris. Het lied uit 1931 werd weer populair in de jaren zeventig. Ik heb het meegezongen in demonstraties en actiegroepen. Pakkende tekst en stoere melodie, maar.... 

 • Datalek is vaak een menselijke fout

  Vorige week verscheen het bericht dat er sinds de invoering van de wet meldplicht datalekken bijna iedere dag een lek gemeld is door een gemeente. Uitgaande van in totaal ongeveer 1000 datalekken per eind mei, komt het neer op 6 tot 7 meldingen van een datalek per dag.

 • De Complimenten van de Commissie

  Het tweede rapport-Oosting is voor informatieprofessionals en archivarissen nog interessanter dan het eerste. Misschien hebben wij als beroepsgroep een wat morbide belangstelling. Ook de affaires rond de mails van Hillary Clinton en minister Kamp worden door ons gretig gevolgd.  Zijn wij dan zo sensatiebelust of uit op leedvermaak? 

 • Phishing ellende

  Het komt vrijwel wekelijks voor: een ambtenaar die een met ransomware besmet bestandje opent, vervolgens zijn computer binnen luttele seconden versleuteld ziet worden waarna de paniek toeslaat. 

 • Wat is waar?

  Vroeger (en nu klink ik echt oud) presenteerde Henk Westbroek op 3FM een programma waarin luisteraars het spel ‘Wat is waar?’ (langzaam uitspreken met diepe basstem) speelden. De luisteraar moest raden welke van de drie vaak absurde of grappige stellingen waar was.