of 63998 LinkedIn

Opinie

 • Openbare bronnen op internet en privacy

  Laatst kwam ik een interessante uitspraak tegen van de Rechtbank Noord-Nederland over het gebruik van persoonsgegevens uit openbare bronnen op internet. Men bedoelt met openbare bronnen vaak registers, social media en alles wat je op internet of google kan vinden. 

 • Onmenselijke ambtenaren

  Is de ambtenaar van de toekomst wel een mens? Of is hij cyborg, een wezen dat op allerlei manieren is versmolten met kunstmatige intelligentie en andere technologie? Deze vraag is niet hypothetisch. Zelflerende systemen die gespecialiseerde kennis praktisch toepassen worden snel beter en steeds vaker gebruikt. Een medisch specialist, zoals een radioloog, kan nu bij zijn diagnoses al nauwelijks zonder IBM’s Watson. 

 • Dertig dozen en duizend rijstvelden

  Mijn familie heeft dertig dozen met ongesorteerd papier van mijn moeder staan. Wat gaan we ermee doen? Mijn familie kijkt naar mij, de archivaris. Jij hebt er toch verstand van? In een regenachtig weekend ben ik begonnen. Aan het eind was ik vijf dozen verder, maar had nog geen ordeningsplan en heb alles teruggestopt. 

 • Aftellen naar de AVG!

  Over ruim een jaar is de AVG van kracht. Ik merk aan alle kanten dat er hard wordt gewerkt. Ook in onze gemeente zijn we bezig privacy nog steviger neer te zetten. Het beleid ligt er, nu de implementatie nog. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is zo breed: variërend van alle interne bedrijfsprocessen, personeelszaken, het sociaal domein, veiligheid, vergunningen, belastingen. 

 • Bewust Onbekwaam: sprookje of thriller?

  Die management trainingen die u en ik allemaal gevolgd hebben, maken dingen altijd zo lekker overzichtelijk. Neem de Leercirkel. Iedereen die leert gaat door vier fases: Onbewust Onbekwaam - de heilige onschuld zelve. Bewust Onbekwaam – dan begint er iets te knagen. Vervolgens wil je bewust iets leren en tenslotte word je Onbewust Bekwaam - ontspannen als een automatische piloot.