of 59123 LinkedIn

Opinie

 • Voorwaarts en niet vergeten!

  Ik had nooit gedacht dat het Solidariteitslied van Bertold Brecht, nog eens van toepassing zou zijn op mijn huidige werk als Algemeen Rijksarchivaris. Het lied uit 1931 werd weer populair in de jaren zeventig. Ik heb het meegezongen in demonstraties en actiegroepen. Pakkende tekst en stoere melodie, maar.... 

 • Datalek is vaak een menselijke fout

  Vorige week verscheen het bericht dat er sinds de invoering van de wet meldplicht datalekken bijna iedere dag een lek gemeld is door een gemeente. Uitgaande van in totaal ongeveer 1000 datalekken per eind mei, komt het neer op 6 tot 7 meldingen van een datalek per dag.

 • De Complimenten van de Commissie

  Het tweede rapport-Oosting is voor informatieprofessionals en archivarissen nog interessanter dan het eerste. Misschien hebben wij als beroepsgroep een wat morbide belangstelling. Ook de affaires rond de mails van Hillary Clinton en minister Kamp worden door ons gretig gevolgd.  Zijn wij dan zo sensatiebelust of uit op leedvermaak? 

 • Phishing ellende

  Het komt vrijwel wekelijks voor: een ambtenaar die een met ransomware besmet bestandje opent, vervolgens zijn computer binnen luttele seconden versleuteld ziet worden waarna de paniek toeslaat. 

 • Wat is waar?

  Vroeger (en nu klink ik echt oud) presenteerde Henk Westbroek op 3FM een programma waarin luisteraars het spel ‘Wat is waar?’ (langzaam uitspreken met diepe basstem) speelden. De luisteraar moest raden welke van de drie vaak absurde of grappige stellingen waar was.

 • Owee de Woo!

  Openbare archieven zijn er voor de openbaarheid. Waarom zou je iets voor de eeuwigheid bewaren als het nooit gezien mag worden? Als de meningen daarover al verschillen, gaat dat vooral over de duur van de geheimhouding, de gronden en de uitzonderingen. Dat is waar de net door de Tweede Kamer aangenomen Wet Open Overheid en archieven elkaar raken. 

 • De vier belangrijkste veranderingen van de privacyverordening

  Het zal de privacyliefhebbers niet zijn ontgaan: afgelopen donderdag heeft het Europees Parlement met grote meerderheid ingestemd met de Europese Privacy Verordening (EPV). Na publicatie in het Publicatieblad van de EU zal een overgangstermijn van twee jaar gelden. Ik verwacht dat de EPV vanaf mei 2018 echt in werking treedt.

 • De kans op een boete voor een datalek voor gemeenten

  Er is al veel geschreven over de Wet meldplicht datalekken. Er wordt gedreigd met hoge boetes als een datalek niet wordt gemeld. Vooral handige en commerciële partijen spelen hierop in met leuzen als: 'Maak uw organisatie datalekproof!', 'Beperk het risico op een boete!'

 • Pionieren met privacy

  Een bewerkersovereenkomst; is dat iets nieuws en heeft het soms iets te maken met die nieuwe wet datalekken? Die vraag kreeg ik afgelopen week van iemand uit de organisatie.