of 62812 LinkedIn

Opinie

 • Internet of Bikes

  U heeft ze vast wel gezien: die leuke felgekleurde deelfietsen. Mandje voorop en ze kunnen nooit lek. Je downloadt een app, scant de QR-code en je bent weg. Je kunt ze overal neerzetten. Geen stalling, geen soesa. Afgelopen zomer werden ze ‘s nachts Rotterdam en Amsterdam ingereden. 

 • AVG: de klok tikt

  Het is druk. Heel druk. De privacy-motor draait overal op volle toeren. In de meeste gemeenten is er inmiddels wel iemand aangesteld die zich met het privacyvraagstuk bezighoudt. Er ontstaan mooie en goede ideeën. Er moet een heleboel invulling gegeven worden aan de open normen van de oude en vooral de nieuwe wetgeving. 

 • Meten en weten: Quantified Self

  De Quantified Self beweging leek mij tot voor kort het domein van nerds, navelstaarders en experimentele kunstenaars. Tot ik in het voorjaar in de VS kennis maakte met Gary Wolf en hij me uitnodigde voor de QS 17 conferentie in Amsterdam. De beweging blijkt breder. Zij bestaat uit mensen die met allerlei sensoren hun activiteiten, stemmingen en lichaam bijhouden. 

 • Het Rode Boekje revisited

  Deze column verschijnt als de meesten van u op vakantie zijn. Mag ik u daarom als reizende rijksarchivaris een paar van mijn Chinese vakantie-indrukken geven?

 • Openbare bronnen op internet en privacy

  Laatst kwam ik een interessante uitspraak tegen van de Rechtbank Noord-Nederland over het gebruik van persoonsgegevens uit openbare bronnen op internet. Men bedoelt met openbare bronnen vaak registers, social media en alles wat je op internet of google kan vinden. 

 • Onmenselijke ambtenaren

  Is de ambtenaar van de toekomst wel een mens? Of is hij cyborg, een wezen dat op allerlei manieren is versmolten met kunstmatige intelligentie en andere technologie? Deze vraag is niet hypothetisch. Zelflerende systemen die gespecialiseerde kennis praktisch toepassen worden snel beter en steeds vaker gebruikt. Een medisch specialist, zoals een radioloog, kan nu bij zijn diagnoses al nauwelijks zonder IBM’s Watson. 

 • Dertig dozen en duizend rijstvelden

  Mijn familie heeft dertig dozen met ongesorteerd papier van mijn moeder staan. Wat gaan we ermee doen? Mijn familie kijkt naar mij, de archivaris. Jij hebt er toch verstand van? In een regenachtig weekend ben ik begonnen. Aan het eind was ik vijf dozen verder, maar had nog geen ordeningsplan en heb alles teruggestopt.