digitaal / Partnerbijdrage

"Het is tijd voor restwarmte 2.0"

Grootste warmte-uitwisselingsproject ooit in Nederland.

16 december 2021
Jarno-Bloem-4L.jpg

Datacenter NorthC levert ‘restwarmte 2.0’.
Na zes maanden intensieve arbeid is onlangs het nieuwe datacenter van NorthC, het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland, in Rotterdam Zestienhoven geopend. Het nieuwe datacenter gaat een bijdrage leveren aan het verwarmen van ruim 10.000 huishoudens in Rotterdam Schiebroek.

State-of-the-art datacenter

“Het nieuwe datacenter is een state-of-the-art datacenter, waarin we maximaal de focus hebben gelegd op duurzaamheid”, stelt Chief Operating Officer Jarno Bloem. “Het is volledig modulair, het is geschikt voor de uitwisseling van restwarmte en draait voor 100% op groene stroom.”

Al deze zaken zijn geen toeval. Ze maken onderdeel uit van de duurzame doelstellingen die NorthC heeft gedefinieerd om in 2030 CO2-neutraal te kunnen opereren. De mogelijkheid tot uitwisseling van warmte is dus geen wassen neus. NorthC participeert in Rotterdam samen met andere projectpartners van EnerTranS, een organisatie die gespecialiseerd is in ontwikkeling en exploitatie van stadsverwarmingsnetwerken, in het grootste warmtenetwerkproject dat ooit in zijn soort in Nederland heeft plaatsgevonden.

Tienduizend huishoudens van het gas af

“Toen EnerTranS ons benaderde hebben we dan ook niet lang hoeven na te denken”, benadrukt Bloem. “De komende jaren gaan ruim 10.000 huishoudens in Rotterdam Schiebroek van het gas af. Die huishoudens worden straks deels voorzien van restwarmte vanuit ons datacenter. Daarnaast zet men zon en geothermie in om aan de behoefte te voldoen. Dit is wat mij betreft dan ook restwarmte 2.0 en een voorbeeld voor de toekomst. Dankzij de warmte-uitwisseling krijgen  de huishoudens en kantoorpanden warmte geleverd en verbruiken wij vervolgens minder energie om onze racks te koelen. Het is een klassieke win-win situatie. Dankzij dit project voorziet Schiebroek straks geheel in zijn eigen warmtevoorziening. Dankzij de mix van geothermie, pv-zon en restwarmte is de wijk altijd voorzien van warmte. Zelfs als er tijdelijk een kink in de kabel komt. De kans dat alle systemen tegelijk uitvallen is namelijk nihil”

Minder energieverbruik door modulaire opbouw

Het NorthC datacenter in Zestienhoven levert straks niet alleen restwarmte maar is daarnaast ook volledig ingericht op het minder gebruiken van energie. “Het hele gebouw is modulair opgebouwd”, licht Bloem toe. “Dankzij deze uitbreiding hebben we het vloeroppervlak verdubbeld en kunnen we in de toekomst nog 4,5 megawatt aan IT-load aan. Dit biedt bedrijven in de regio de kans om op duurzame wijze digitaal te groeien. We plaatsen namelijk pas extra racks, koeling en powerunits zodra die daadwerkelijk gebruikt worden. Op deze manier verbruiken we geen energie wanneer het niet nodig is en zorgen we ervoor dat we op de meest duurzame manier onze datacenterdienstverlening kunnen aanbieden.”

“Wij zijn er voor de regionale markt”

NorthC heeft in Rotterdam een nieuw modern datacenter neergezet met een sterk en divers ecosysteem. Dit vanuit de gedachte dat bedrijven graag zaken doen met andere organisaties in de regio. “Dit komt deels voort uit praktische overwegingen”, vervolgt Bloem. “Bedrijven willen immers graag snel in het datacenter kunnen zijn voor werkzaamheden. Rotterdam en Zuid-Holland profileren zich ook steeds vaker als smart digital region. Wij faciliteren dat graag en zijn dan ook op meerdere plekken in de regio aanwezig. Zo hebben wij een datacenter in Delft, Rotterdam Waalhaven en nu een tweede datacenter in Zestienhoven waarmee we de regionale markt bedienen.”

Wethouder economie Roos Vermeij van Rotterdam toonde zich al eerder blij met de uitbreiding van het datacenter: “We zijn blij dat onze regio zo’n aantrekkelijke vestigingsplaats is voor spelers zoals NorthC. Daar werken we samen met Innovation Quarter en de provincie hard aan. Dit is een mooie opsteker voor de regio.”

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Betreft deze ingezonden mededeling een charmeoffensief i.v.m. de 'tegenwind' voor een nieuw datacenter in Zeewolde? Ik lees in deze ingezonden mededeling niets over het verbruiken van met subsidiegelden (lees: belastinggeld van de burgers) opgewekte groene energie en het grootschalig verbruik van water.
hsl / voormalig ambtenaar en docent
@Eric

Vermoedelijk zal er ook, naast de goedkope zwaar gesubsidieerde stroom, subsidie gegeven zijn om het bedrijf daar te vestigen. Denk bijvoorbeeld aan gronduitgifte om niet en subsidies in het kader van werkgelegenheid en innovatie. Onder het mom van concurrentie gevoeligheden zijn overheden hierover niet helder.