of 59179 LinkedIn

Zorgen over ‘big data-pilot’ Apeldoornse jeugd

D66 Apeldoorn maakt zich zorgen over de Pilot Big Data Jeugd die de gemeente wil houden. Met de pilot wil de gemeente gegevens van onder meer aangifte, inkomensprofielen en schoolverzuim samenvoegen om zo jeugdcriminaliteit te voorspellen. De fractie heeft het college inmiddels vragen gesteld.

D66 Apeldoorn maakt zich zorgen over de Pilot Big Data Jeugd die de gemeente wil houden. Met de pilot wil de gemeente gegevens van onder meer aangifte, inkomensprofielen en schoolverzuim samenvoegen om zo jeugdcriminaliteit te voorspellen. De fractie heeft het college inmiddels vragen gesteld.

Twijfels over geanonimiseerde gegevens

De pilot werd door de gemeente onlangs per brief aangekondigd. De burgemeester probeerde bij D66 ontstane zorgen weg te nemen door te stellen dat gegevens bij de pilot geanonimiseerd worden  en dat de privacywetgeving niet wordt geschonden. Toch is de lokale partij er nog niet gerust op'D66 vindt het ongepast dat jongeren op basis van stigma’s en beslissingen van computers in hokjes worden geplaatst. Dit terwijl het onzeker is of hun privacy wordt gewaarborgd.’ Het anonimiseren van de gegevens is voor D66 geen reden om zorgen over privacy aan de kant te schuiven. Volgens de partij kunnen er alsnog gegevens worden herleid tot individuele jongeren. De partij wil onder meer weten hoe de gegevens precies geanonimiseerd zijn en hoe voorkomen wordt dat gegevens herleidbaar zijn tot individuele jongeren. Ook wil de partij weten waarom het college moeite heeft gedaan om de pilot bij Autoriteit Persoonsgegevens aan te melden terwijl het volgens het college gaat om geanonimiseerde gegevens en dus niet om persoonsgegevens.

 

‘Gemeente verzamelt geen Big Data’
Gemeente Apeldoorn meldt op de eigen website dat er bij de pilot geen data verzameld wordt en dat er niets wordt voorspeld over het gedrag van individuen. Het gaat volgens de gemeente om reeds bekende anonieme gegevens die geanalyseerd worden, om zo te bekijken welk type preventie in welke buurt ingezet kan worden. Het gaat daarbij volgens de gemeente om bekende algemene gegevens zoals de leeftijdsopbouw per buurt, schooluitval, locaties waar eerder incidenten waren en faciliteiten in een wijk. Coördinator Jeugdcriminaliteit Peter Mensink: ‘De gegevens zeggen niets over individuele jongeren. Ze laten alleen zien dat op bepaalde plekken in Apeldoorn relatief meer kans is op jeugdoverlast. Op die plekken willen we aanwezig zijn om problemen te voorkomen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Maxim de Grijf op
Onderstaande reacties gelden niet alleen voor Apeldoorn.Je hoort dezelfde geluiden in heel veel gemeenten.
Door Alex (chic uit berg en bos en de parken) op
Wat ons betreft mag het wijkteam uit het (a) sociale domein vandaag nog vertrekken en een nieuw goed bestuur mag er ook komen.De wijkteams leven zelf als anarchistische bendes.Wij doen als stichting veel voor goede doelen en mensenrechten in de hele wereld en Apeldoorn mag zich hier diep schamen.
Door Daniel Rijken op
De gemeente Apeldoorn heeft zelf geen schoon geweten en geen eerlijke werkwijze.
Door Jurgen op
Je kunt zo niet met je medemens omgaan.
De decentralisatie pakt al zo anders uit dan verwacht.
Alle gegevens maken ze openbaar,de bevindingen van de gemeenten wegen zwaar en worden genoteerd en de controle over hun werkwijze is zeer slecht er wordt altijd maar weer gepraat en ze gaan op dezelfde voet verder maar de overheid bestraft niet.Ook is er sprake van discriminatie naar deze jeugd toe. Ze mogen aangifte gaan doen.Discriminatie moet je gewoon melden.
Door Wilma op
We zouden graag willen zien dat er wat aan de zwart-wit denkende oordelende teams verbeterd zou worden.
Aan dom oordelen,stom lachen,nooit naar een ander luisteren,alles zomaar met derden bespreken en denken alles beter te weten weten dan iemand zelf hebben we niets.Ze handelen en regelen van alles zonder iets te vragen het is net of je als Apeldoorner niet bestaat. Dus d66 zet door dank je wel want het zijn mensen die er toe doen.We gaan niet zo graag om met de wijkteams en de gemeente want ze gunnen een mens geen respect het is meer pesten met personeel en macht uitoefenen.Het leven is er hier niet beter op geworden door die teams.
Door Ludo op
De Riwis de Mee, en de wijkteams zijn veel crimineler dan de jeugd en hebben heel wat meer op hun geweten wat fout is daar zou wat mee gedaan moeten worden dat is wat wij verwachten van de politie.Breng het naar buiten en voorspel wat dit voor effect heeft op de bewoners in Apeldoorn in de toekomst.
Een integriteitsonderzoekje erbij misschien ?
Die van die teams zijn niet zulke slimme lieverdjes maar zij mogen leven zonder handhaving.
Laat die jeugd maar netjes in hun waarde en bedenk een ander beter plan.De gemeente maakt toch weer misbruik van gegevens.Kijk eerst eens naar je eigen mensen.