Advertentie
digitaal / Nieuws

Zorgaanbieders bestrijden 'misverstanden' rond EPD

Het nieuwe EPD is niet verplicht, goed beveiligd en artsen verdienen er niets aan. Dat zeggen tenminste de zorgverleners, die het EPD nieuw leven inblazen.

28 november 2012

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier is niet verplicht, goed beveiligd en artsen en apothekers verdienen er niets aan. Met die stellingen hoopt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) de ophef rond de hernieuwde invoering van het EPD te bezweren.

Commotie
Huisartsen krijgen hoogstens een paar dubbeltjes als compensatie voor de tijd die het hen kost om mensen voor te lichten en aan te melden bij het systeem, laat de VZVZ woensdag weten naar aanleiding van de commotie van de laatste dagen rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), de kern van het door de Eerste Kamer afgeschoten elektronisch patiëntendossier (EPD).

LSP is knooppunt
Het LSP niet opgezet als grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar als een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen kunnen inzien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts, apotheek of ziekenhuis, benadrukt VZVZ.

Toestemming nodig
Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn. Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren. Patiënten moeten ook toestemming geven voor aansluiting van hun gegevens op het LSP. Van de patiënten die al zijn gevraagd om hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor LSP, gaat 98 procent daarmee akkoord, meldt Edwin Velzel van de VZVZ.

Nu al benaderd
De 98 procent betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. "Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent." Volgens Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt. "We krijgen momenteel zo'n 10.000 aanmeldingen per week." Een maand geleden waren er dat er zo'n 20.000. "Veel patiënten die het verzoek krijgen, reageren verbaasd omdat ze dachten dat hun gegevens allang gedeeld werden door verschillende zorgverleners."

Regionaal, maar niet lang meer
Als een patiënt toestemming geeft, kunnen huisarts, huisartsenpost en apotheken voorlopig alleen in de eigen regio zijn gegevens inzien als dat nodig is. Die regionale beperking geldt niet voor ziekenhuizen. Velzel bevestigt tegenover de NOS dat het om een tijdelijke knieval gaat. "Uiteindelijk willen we liever een systeem zonder regionale schotten." 

Per 1 januari
Het LSP, waar het ministerie van VenW zijn handen van af heeft getrokken, gaat vanaf 1 januari van start. Momenteel is 66 procent van de huisartsen aangesloten en ongeveer 45 procent van de apothekers. Dat moet eind volgend jaar 70 procent zijn.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Titus Mars
>>Het LSP, waar het ministerie van VenW zijn handen van af heeft getrokken ??

VWS is vermoedelijk bedoeld.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
het valt me op, dat nergens meer wordt gesproken over de evidente gezondheidsvoordelen van een EPD. laten al die beveiligers eens meewerken en een voorstel doen hoe beveiliging beter geregeld kan worden in plaats van alleen maar tegen te zijn.
Salute / v/h Commercieel Management
Beveiligen van Internet is zo maar zo lang als het duurt. Ik werd al diverse malen benaderd door een landelijke apotheek, die op de hoogte was van mijn medicijngebruik. RaRa hoe kan dat.
Advertentie