of 63908 LinkedIn

Zonnebomen op plein provinciehuis

Noord-Brabant wil het goede voorbeeld geven door met innovatieve technieken het monumentale provinciehuis te verduurzamen.

Noord-Brabant wil het goede voorbeeld geven door met innovatieve technieken het monumentale provinciehuis te verduurzamen. Het is de bedoeling dat het een echte eyecatcher – of ‘E-catcher’ – wordt. ‘Het verbaast heel veel mensen, maar het is een monumentaal pand’, zegt Lusanne Bouwmans, projectleider energie van de provincie. 

‘Het was het laatste project van Huig Maaskant, die door veel mensen als de grootste naoorlogse architect wordt gezien.’ Deze status zorgt voor een hoop regels. ‘Je mag niet zomaar een wand doorbreken.’ Toch wil de provincie de verduurzaming proberen. ‘Niet alleen omdat het een wettelijke verplichting is, maar ook om het goede voorbeeld te geven’, zegt Bouwmans. Hoe gaan ze dat doen?

‘We gaan vol inzetten op energiebesparing, maar dat is bij het gebouw zelf niet bijzonder innovatief of zichtbaar, want we willen het gebouw geen geweld aandoen. We willen op het plein voor de hoofdingang de energie opwekken door middel van innovatieve ‘zonnebomen’ die we zelf hebben laten ontwerpen, specifiek voor ons huis, met echte Brabantse bedrijven.’

Creativiteit
Het is een ambitieus plan. ‘Als je het huis goed kent dan denk je dat het nooit gaat lukken, maar we hebben in onze eigen provincie genoeg kennis en creativiteit in huis.’

Het voorstel is nu naar Provinciale Staten. Bouwmans verwacht dat er in het voorjaar een besluit komt en hoopt dat het eerste deel van het project dan nog voor het einde van dit jaar af komt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.