of 59082 LinkedIn

Zelfstandige ambtenaren, crowdsourcing en BYOD

Davied van Berlo beschrijft de 15 trends in 2012 voor de innoverende overheid
Reageer

De zelfstandig ondernemende ambtenaar breekt door bij de overheid, crowdsourcing en kenniscommunities van burgers worden steeds meer opgenomen in de reguliere werkwijze van overheidsorganisaties en internetmonitoring worden een standaard onderdeel van beleidsafdelingen. Davied van Berlo (Ambtenaar 2.0) geeft zijn visie op de ontwikkelingen binnen de innoverende overheid in 2012.

2011
Afgelopen jaar was het jaar van de Open Data, de cloud en de stevige opkomst van de tablets in vergaderruimten en raadszalen van de overheid. En van Lektober. Journalist Brenno de Winter toonde aan dat veel overheidsorganisaties niet in staat bleken hun sites en de gegevens van burgers goed te beschermen. Dat heeft tot gevolg, zo voorspelt Davied van Berlo van Ambtenaar 2.0, dat in het jaar 2012 het belang van internet als infrastructuur voor samenwerking en dienstverlening verder toeneemt, maar het vertrouwen in de e-overheid zal verder afnemen.


Marktplaats
Een andere ontwikkelingen die Van Berlo schetst voor 2012 is het doorbreken van de zelfstandig ondernemende ambtenaar Gesteund door een online marktplaats voor overheidspersoneel die momenteel door BZK wordt ontwikkeld zullen ambtenaren gemakkelijker aan de slag kunnen bij andere overheidsorganisaties.

Het Nieuwe Werken 

Het Nieuwe Werken heeft ons volgens Van Berlo aan het denken gezet over leidschap. Hoe stuurt de manager 2.0 op resultaat in een flexibele organisatie en met zo'n actief en transparant speelveld daarbuiten? Daarbij zijn leiderschapskwaliteiten zijn ook steeds lager in de organisatie nodig.

Verder zal in 2012 geprobeerd worden om de ervaringen die zijn opgedaan met crowdsourcing en het inzetten van de kennis van burgers bij projecten en beleidsvorming op te nemen in de reguliere werkwijze van organisaties.

BYOD 

Er zijn al enkele overheidsorganisaties waar medewerkers zelf de apparatuur mogen kiezen waar ze het liefst mee werken. Bijna alle andere organisaties zijn bezig daarvoor beleid te ontwikkelen. Voor veel ict-afdelingen zal BYOD een uitdaging zijn, maar ook een stimulans om te vernieuwen. De vraag is of medewerkers daarop gaan zitten wachten of hun eigen spullen gaan gebruiken, zo stelt Van Berlo.

Lees hier de column Vijftien trends voor de innoverende overheid in 2012 van Davied van Berlo hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.