Advertentie
digitaal / Nieuws

Wobben via e-mail kan niet meer in Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe heeft het indienen van Wob-verzoeken via de mail onmogelijk gemaakt. Alleen de post of een webformulier met DigiD-inlog zijn nog opties.

02 december 2013

De gemeente Midden-Drenthe heeft het indienen van Wob-verzoeken via de mail onmogelijk gemaakt. Alleen de post of een webformulier met DigiD-inlog zijn nog opties.

Ander kanaal
De Wet openbaar bestuur stelt geen specifieke eisen aan de manier waarop een verzoek om informatie moet worden ingediend. Maar het college van de gemeente Midden-Drenthe heeft besloten de e-mailroute af te sluiten voor Wob-verzoeken. De reden is dat er in de afgelopen twee jaar veel 'oneigenlijke' Wob-verzoeken zijn binnengekomen - net als in veel andere gemeenten.

Aanvullende eisen
De gemeente accepteert geen Wob-verzoeken per mail meer, maar alleen nog per post of via een webformulier met DigiD-inlog. Juridisch mag dit, stelt een woordvoerster van de gemeente. Ze verwijst naar de Algemene Wet Bestuursrecht, die stelt dat een bericht wel elektronisch naar een bestuursorgaan kan worden verzonden, maar dat die dat dan wel kenbaar moet maken. "Het bestuursorgaan moet dat kanaal openstellen. Het is in dit geval nog steeds mogelijk elektronisch een Wob-verzoek in te dienen, alleen stellen we daarbij wel aanvullende eisen."

Álle inhuur plus facturen
Zo heel veel Wob-verzoeken krijgt de gemeente Midden-Drenthe niet, zegt de woordvoerster. "Maar een paar oneigenlijke verzoeken kosten handenvol werk voor verschillende ambtenaren. Dan vraagt iemand bijvoorbeeld inzage in alle inhuur van derden van de afgelopen jaar, inclusief de facturen." Vaak staat er al expliciet bij dat een verwijzing naar het jaarverslag niet wordt geaccepteerd en soms zelfs dat het verzoek ook kan worden afgekocht. Dat laatste punt is waar het om draait. Sinds twee jaar geldt de Wet dwangsom, die inhoudt dat te traag reageren de gemeente geld kost. Er is een categorie 'wobbers' die daar zijn brood mee probeert te verdienen en daar hebben gemeenten het land aan.

Drempel
Wie in Midden-Drenthe nu nog een Wob-verzoek per mail indient, krijgt als antwoord een doorverwijzing naar de andere opties. "We hopen en verwachten dat dat een drempel is voor dat soort oneigenlijke verzoeken", aldus de woordvoerster. "Het wordt net even iets minder makkelijk."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maurice Kohlen / Hoofd facilitaire zaken + co-projectleider strategische huisvesting Heerlen
De gemeente zou er goed aan doen alle openbare informatie pro-actief via een portal te plaatsen. Beheersmaatregelen als deze leiden alleen maar tot een wijziging van de stroom van de verzoeken. Wie een WOB-verzoek wil indienen laat zich heus niet tegenhouden door een drempelverhogende maatregel
a. middelveld / senior adviseur
@Maurice

De verzoeken gaan o.a. over het materiaal van de flitspalen, het aantal gebroken tegels en rechtopstaande stenen in de straat en dat soort nonsens. Dat wil je toch niet op een website zetten. Ik denk overigens dat afsluiting van deze weg overigens niet helpt, daar zijn andere maatregelen voor nodig.
Albert van Kamen / teamleider juridische zaken Hoogheemraadschap van Rijnland
De gemeente Midden-Drenthe staat hierin zeker niet alleen. Ook enkele waterschappen, zoals Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht hanteren deze lijn.
Martin Fleer / Sectormanager
@Maurice

Drempelverhogend voor lieden die één WOB-verzoek via email richten aan ruim 400 gemeenten. Die drempel werkt . Dat weten we inmiddels in Hengelo waar we deze werkwijze nu inmiddels een jaar toepassen.
peter
@albert je kan natuurlijk wel de verzoeken online zetten zodat duidelijk is wie ze indient, en andere overheden ook informatie hebben of ze de enige zijn met dit soort verzoeken. Overigens schermen veel overheden met onzinverzoeken, maar we krijgen nooit concrete cijfers of voorbeelden... Dus ik ga er maar van uit dat het allemaal zoveel niet is
Advertentie