of 59318 LinkedIn

‘Wob-verzoek afwijzen als het veiligheid schaadt'

De IBD adviseert ICT-informatie alleen openbaar te maken als het de informatiebeveiliging van de gemeenten niet in gevaar brengt.

Naar aanleiding van het rapport van de commissie Elias, waarin onderzoek is gedaan naar ICT-problemen bij overheidsprojecten, hebben journalisten een Wob-verzoek bij alle gemeenten ingediend. De gemeenten vragen zich nu af of het wel veilig is om de informatie te delen.

Gevaar

De journalisten van KRO-NCRV willen via de Wob-verzoeken inzicht in ICT- en informatiebeveiliging van gemeenten, naar aanleiding van het eerder verschenen rapport van de commissie Elias over dit onderwerp. Maar of het wel handig is om deze gevoelige informatie vrij te geven aan journalisten, betwijfelen de gemeenten. De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) adviseert de zaken alleen openbaar te maken als het de informatiebeveiliging van de gemeenten niet in gevaar brengt. 


Transparant bestuur

‘Er is een handleiding aan gemeenten uitgereikt voor transparant bestuur, daar kunnen gemeenten altijd vanuit gaan. Met dit specifieke geval ligt het toch echter net iets anders, omdat het kan zijn dat de veiligheid van gemeenten in het geding raakt. Door informatie over het ICT-systeem te verspreiden informeer je eventueel hackers, die daardoor makkelijker kunnen binnendringen’, aldus een woordvoerder van Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). De gegevens van burgers moeten niet via de Wob in verkeerde handen vallen, zo stelt de organisatie. ‘Wij raden de gemeenten daarom aan om bij het vrijgeven van informatie een goede afweging te maken bij wat zij wel en niet melden. Uiteraard moeten gemeenten de informatie geven, maar het is belangrijk dat ze geen onnodige risico’s nemen.'


VNG

De VNG sluit zich daarbij aan. 'Wij adviseren gemeenten altijd zorgvuldig om te gaan met Wob-verzoeken. Om gemeenten een handje te helpen heeft de VNG de handreiking ‘Transparant bestuur’ gemaakt. De handreiking helpt gemeenten stap voor stap bij het beoordelen van een Wob-verzoek. Bij het beoordelen van een verzoek adviseert het IBD altijd het punt van informatieveiligheid in de overweging mee te nemen. Elke gemeente voor zich zal dus het Wob-verzoek moeten beoordelen en daarbij de afweging moeten maken of de informatieveiligheid in het geding is.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arno op
Wat een slecht excuus. Men maakt zich hiermee volkomen belachelijk. Als de informatiebeveiliging afhankelijk is van geheimhouden van systeeminformatie zit er iets goed fout. Dan moet de burger zich echt grote zorgen maken. In jargon heet dit: " Security through Obscurity". We hebben bij de stemcomputer en OV chipkaart kunnen zien hoe "succesvol" deze methode is.
Door Sjoerd Hartholt (redacteur) op
@ Klaas

Er stond inderdaad een keer 'niet' te veel. Dit is inmiddels aangepast.
Door doeterniettoe (-) op
Waar te beginnen met dit bericht dat op zo veel fronten fout is?
Geen zin in een WOB-verzoek? Noem 'veiligheid' en je kan het weigeren.
Vatbaar voor hackers? A) het meeste is toch al beschikbaar voor geheime diensten B) 'veiligheid' door 'obscuriteit' is in ieder geval geen veiligheid
Gegevens burgers in verkeerde handen? Een beetje hacker heeft die gegevens helemaal niet nodig, het maakt het alleen iets gemakkelijker.

Maar hé, we zijn wel een rechtsstaat, echt waar hoor!!!
Door Klaas (vaak) op
"De gegevens van burgers moeten niet via de Wob niet in verkeerde handen vallen, zo stelt de organisatie." ???
Via welke weg moeten de gegevens van burgers dan wel "niet in verkeerde handen vallen"? Of wordt - gelet op de dubbele ontkenning - hiermee gezegd dat die gegevens via de Wob in verkeerde handen moeten vallen?
Taalvaardigheid van (uitgerekend) journalisten laat ook te wensen over; weinig artikel in BB zonder taalfouten!