of 59130 LinkedIn

Winnend Blockchain-idee: online ID voor vluchtelingen

Een ‘Hackathon’ in Groningen met Blockchaintechnologie heeft vele ideeën opgeleverd voor toepassingen. Een van de winnende ideeën is een nieuwe digitale identiteitsservice voor vluchtelingen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) gaat met de ontwikkeling van Blockchain-identiteitsservice aan de slag en zoekt nu partners om dit verder te ontwikkelen.

Een Hackathon in Groningen met Blockchaintechnologie heeft vele ideeën opgeleverd voor toepassingen. Een van de winnende ideeën is een nieuwe digitale identiteitsservice voor vluchtelingen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) gaat met de ontwikkeling van Blockchain-identiteitsservice aan de slag en zoekt nu partners om dit verder te ontwikkelen.  

Refugee E-Dentity

Deelnemers van de Dutch Blockchain Hackaton voor het onderwerp 'Identity' gingen in februari aan de slag met het bouwen van toepassingen van een online identiteitsservice, die gekoppeld is aan biometrie (een verzameling manieren om lichaamskenmerken van een persoon te meten.) In totaal waren 350 deelnemers uit diverse landen aanwezig. De bedoeling van een hackaton is om binnen een vastgestelde tijd een prototype te ontwikkelen, met als doel de samenleving slimmer te kunnen organiseren.  

Digitale identiteitsservice
Refugee E-Dentity werd gekozen als beste idee binnen het thema Identity . De deelnemers bedachten een platform op basis van Blockchaintechnologie, waar vluchtelingen hun eigen digitale identiteit op kunnen ‘bouwen’. Met een eigen profiel kunnen ze beslissen wie er toegang krijgt tot hun gegevens. Vluchtelingen kunnen met de nieuwe digitale identiteit bij lokale autoriteiten aantonen wie ze zijn, zonder formele documenten. Het platform kan ook ingezet worden voor noodsignalen, om familieleden op te sporen en om te laten zien over welke vaardigheden een vluchteling beschikt om zo hun integratie in de maatschappij te verbeteren.

Verdere ontwikkeling
RvIG gaat het voorbeeld inzetten om aan andere overheden duidelijk te maken wat Blockhain precies is en wat eventuele mogelijkheden zijn voor toepassingen. Ook worden andere overheden door RvIG gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van een identiteitsservice op basis van Blockchain-technologie voor een breed publiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Een bijzonder goed idee met fantastische mogelijkheden. Als ik jong zou zijn, zou ik direct aan de slag gaan en een oplossing octrooieren.