of 59250 LinkedIn

Wijkagent Habbo-hotel strijdt tegen kleine criminaliteit

Niet alle agenten nemen cybercrime even serieus, maar dat geldt niet voor de wijkagent op Habbo Hotel: hij komt op voor bestolen jongeren.

Niet alle politieagenten zien de ernst in van ‘kleinere criminaliteit op internet’, maar toch worden de vaak jongere slachtoffers hiervan meer en meer serieus genomen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld melden bij de wijkagent van Habbo-Hotel. Bijvangst: al meerdere incestzaken en andere zware misdrijven in de ‘echte wereld’.

Internet-criminaliteit tegengaan
Dat stelt Manuel Mulder van de politie Rotterdam-Rijnmond en voorzitter van de Politionele expertgroep groep Digikids. Hij reageert hiermee op het rapport ‘Vers(t)rikt in het Net’ van de organisatie Digivaardig & Digiveilig. Deze wil onder meer pesten, misbruik en diefstal op het internet tegengaan.
 

Worstelen met ernst
Uit gesprekken met betrokken agenten is op te maken dat veel korpsen nog worstelen met de juiste aanpak van cybercrime onder en door jongeren. ‘Met name wat oudere politiemensen vinden het moeilijk criminaliteit op het net serieus te nemen’, aldus Mulder. ‘De impact van diefstal van bijvoorbeeld een virtuele kamerinrichting op een site als Habbo-Hotel wordt nog niet altijd op waarde geschat’.
 

Preventie
Toch doet de politie steeds meer aan bestrijding van virtuele criminaliteit onder jongeren. Behalve tegengaan van overlast en diefstal in cyberspace is ook preventie volgens Mulder hierbij een doel: ‘Iemand die op Habbo een kamer leegrooft, zal dat later ook in de echte wereld makkelijker gaan doen, zo leert de ervaring’.
 

In de rij voor de virtuele politiebus
Reden voor de politie om aanwezig te zijn op de jongerensites als Hyves en Habbo-hotel. Zo kent de laatste site een heuse wijkagent, die met een pet en een politiebusje aanspreekbaar is voor jongeren. ‘Ze staan in de rij voor het busje,’ stelt Mulder.
 

Incestzaken boven water
En dan gaat het niet alleen over wat er op het net zoal wordt gestolen. ‘Via de chat vertellen jongeren makkelijker over wat hen dwars zit dan dat ze ervoor naar het bureau moeten komen. Zo heeft de wijkagent op Habbo al drie incestzaken boven water gehaald’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hugo op
"Iemand die op Habbo een kamer leegrooft, zal dat later ook in de echte wereld makkelijker gaan doen, zo leert de ervaring."

Het spel is pas 10 jaar oud. Hoezo ervaring?