of 59794 LinkedIn

Whatsapp spelregels in Lelystad

De buurtpreventie-WhatsAppgroepen van gemeente Lelystad hebben spelregels gekregen die bedoeld zijn om de chatgroepen ‘in goede banen’ te leiden.

De buurtpreventie-WhatsAppgroepen van gemeente Lelystad hebben spelregels gekregen die bedoeld zijn om de chatgroepen ‘in goede banen’ te leiden. Er dreigt een wildgroei aan WhatsAppgroepen in Lelystad. In de spelregels staat daarom dat mensen die zelf een groep willen aanmaken, het advies krijgen eerst op de landelijke buurtpreventiewebsite te controleren of er al een WhatsAppgroep in de buurt is.

Voor de beheerders van zo’n groep zijn er diverse adviezen op de gemeentelijke website te vinden. Zo zijn er tips voor de omvang van de groep en de samenwerking met de politie. De gemeente adviseert daarnaast beheerders van nieuwe groepen om persoonlijk contact te leggen met de gemeente.

Lelystad stelt dat beheerders en deelnemers ook moeten letten op hun taalgebruik, minimaal 18 jaar oud moeten zijn en geen privéberichten mogen versturen in de groep. Ook voor het sturen van foto’s is er een advies: dit is alleen toegestaan als het verstrekken van een signalement noodzakelijke meerwaarde heeft. Lelystad wijst er daarnaast op dat één persoon 112 moet bellen met een signalement van een verdacht persoon, om vervolgens de groep te laten weten dat 112 al gebeld is.

Momenteel zijn er 26 buurtpreventie­WhatsAppgroepen in Lelystad. Buurtbewoners melden verdachte situaties aan elkaar en aan de politie. Het gebruik van de app heeft in ieder geval tot één aanhouding van een inbreker geleid. In provincie Zeeland zijn ze ook bekend met de snelle toename van het aantal buurtpreventie-WhatsAppgroepen. In korte tijd ontstonden er meer dan honderd WhatsAppgroepen over het gebied.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RB op
@HB: het artikel is er niet zo duidelijk over, maar het lijkt me dat dit puur gaat om regels bij deelname aan de Buurtpreventie Whatsapp-groepen. Zie ook: http://wabp.nl
Door HB op
Waar bemoeit de gemeente Lelystad zich mee.
Dit is een ongewenste beperking en ongehoorde beheersing van de persoonlijke vrijheid!!!